Bästa ekolodet


Ekolod & plotter

När man ska fiska eller bara nöjesåka med båten så är det väldigt fördelaktigt att använda sig av ett ekolod. Med ett ekolod så blir det både mycket enklare att navigera säkert samt att hitta fisken man letar efter. Därför är det inte så konsigt att alla fiskare har ett riktigt bra ekolod. Många gånger så köper fiskaren faktiske ett ekolod som kostar med än hela båten. Men om ni ska köpa ett ekolod så är det viktigt att ni väljer rätt så att ni både blir nöjda och att ekolodet uppfyller dina behov. För att veta vilket ekolod man ska köpa  rekommenderar vi dig att läsa vår köpguide  denna sida samt de recensioner vi skrivit om alla ekolod. Ni kan bland annat läsa om garmin,lowrance och humminbirds ekolod. Sidan innehåller annonslänkar från happyangler och outdoorexpertenHitta bästa ekolodet här. 



Bästa ekolodet
Humminbird APEX 19 MEGA SI

1.Humminbird APEX 19 MEGA SI

Ja det går inte annat att säga än att Hummingbird APEX 19 MEGA SI är det bästa ekolodet för fiske, ja faktiskt även för de större båtarna är detta kolod väldigt populärt. Att tänka på är de allra bästa ekoloden även kommer med ett relativt högt pris, så det får man ha i åtanke när man ska köpa ett premium ekolod för fisket. 

Hummingbird APEX 19 MEGA SI är utrustad med en väldigt stor skärm på 18,5" FULL HD skärm. Det är självklart en riktigt bra pekskärm som är enkel att hantera trots alla de inställningar och funktioner som finns med. Ekolodet stödjer så klart Bluetooth, Wifi, NMEA2000 och Ehternet, vilket gör att du kan koppla upp och ihop alla enheter ni behöver. Paketet innehåller en XM 14 HW MSI-T-givare som i sig är väldigt bra.

Chirp 2D-lodning Dual Spectrum gör att du kan se både detaljer och fiskar som tidigare krävde tilläggsgivare som kunde vara ganska kostsamma. Ni får väldigt bra precision på ekolodsbilden samtidigt som bilden återger mer detaljerade fiskbågar.  Det går bra att loda djupare, då det blir mindre med brus och störningar med denna.

Mega+ imagine or uppdaterad så att den ger ett 2,5x större område och 20 procent högre noggrannhet mot föregångaren Låter dig se undervattensbilder med en fotografisk noggrannhet, faktiskt så noga att man kan urskilja olika fiskarter.

Autochart Live Gör att du kan kartlägga vattnet som ni åker på, vilket i sin tur gör att ni både kan skräddar sy och skapa kartorna precis som ni vill ha dem själva. Allt händer i realtid och är välidgt smidigt och funktionellt.

One-Boat-Network är ett verktyg som samarbetar mellan exempelvis ekolodet och en elmotor. Genom detta så kan elmotron följa de djupkurvor som är gjorde i Autochart Live. Väldigt smidig att använda även till ankring.


Allt ni antagligen behöver plus lite till finns i detta ekolod paket. 

Egenskaper

  • Skärm 18,5” Full HD 1920*1080px 
  • Autochart Live 
  • Bluetooth & Wifi 
  • HDMI 
  • One Boat Network 
  • Givare XM 14 HW MSI T 


5 star
Humminbird Helix 7 g3 Chirp Megasi Gps 7

2.Humminbird Helix 7 g3 Chirp Megasi Gps 7 “Prisvärdast ekolod”

Ett prisvärt ekolod/plotter med en givare som ingår i köpet.  Ekolodet har en bred display som möjliggör flera vyer samtidigt. Skärmen är en TFT 7” med en upplösning på 800*480. Det finns gott om bra och användarvänliga funktioner i detta paket. Du får bland annat Mega side och Down imaging. Även GPS och Dual Spectrum Chirp Sonar. När man köper detta paket så med följer det givar, strömkabel och monteringsutrustning.

  

Mega Sida Imagine ger en väldigt klar bild åt sidorna på båten. Räckvidden är 76 meter sida till sida. 

Mega Down Imagin ger en extra bra bild under vattnet mot botten av sjön. Räckvidden på denna är cirka 23 meter.

Dual Spectrum Chiro Sonar med denna får du en överblick av både vattnet och botten under båten. Går att använda på två sätt, antingen med en väldigt hög detaljrikedom eller ett så stort sökområde som möjligt.Räckvidden är 365 meter 

Basemap

Det finns inbyggda standarkartor som hjälper dig att hittar bojar, hamnar och konturer bland annat. Inkluderar över 10 000 sjöar som ger bra uppfattning av undervattensterrängen. 

Med Autochart Live kan ni dessutom skapa dina egna kartor över dina favorit fiskeplatser. Det går att spela in djup, hårdhet av botten och växtligheten bland annat


Det finns många fler trevliga och bra funktioner med denna Humminbird Helix 7. Vill man ha en väldigt prisvärd ekolod/plotter som man få mycket för pengarna för så är denna ett väldigt bra val. Ekolodet och plottern kommer att underlätta fisket väldigt mycket för dig. Detta paket har även fått väldigt många goda kundomdömen.


5 star
Echomap från Garmin UHD 72 + Givare gt56

3.Echomap från Garmin UHD 72 + Givare gt56

Ett riktigt bra kartplotter som har en medföljande givare som kommer att underlätta ditt fiske mycket. Med en lagomstor 7 tums skärm som är enkel att avläsa även i direkt solljus får ni en bra överblick på läget. Med NMEA 2000 och 0183 nätverken så kan ni enkelt ansluta allt till en och samma skärm. Med Force så går det att kontrollera trollingmotorn och skapa enkla rutter med olika waypoints. 

Du kan med Quickdraw skapa egna fiskekartor som det sedan går att dela med sig av i Garmin connect. Med en inbyggd Wifi har ni alla möjligheter ni kan behöva.

Med en kartplotter ökar chanserna stort att kunna hitta de fiskstim eller stora fiskarna som man är ute efter. Att trolla med ett riktigt bra ekolod som även går att koppla ihop med motorn, så under lättar detta jätte mycket och ni kan lägga uppmärksamheten mer på fisket.

Garmin är ett välkänt märke som tillverkar ekolod och plotter, deras produkter håller alltid den högsta kvaliteten och de har ekolod i alla prisklasser.


Just detta ekolod är ett av de bättre i mellanklassen. 

 

  • Skärmstorlek 7tum WVGA 
  • Förladdade kartor 


5 star
Striker vivid 9 med givare GT52 från Garmin

4. Striker vivid 9 med givare GT52 från Garmin

En uppskattad fishfinder är detta ekolod från Garmin.  Med givaren kommer ni att kunna se fisken med en väldigt hög detaljrikedom. Att man kan se en hög detaljrikedom gör att man med vissa ekolod även kan urskilja olika fiskarter, så man är säker på att man får upp den fisk man är ute efter. Garmin Striker Vivid har en högkänslig GPS som gör att ni både enkelt och smidigt kan se båtens hastighet och waypointmarkeringarna hjälper er vart ni ska åka. Det går att lagra kartor genom Quickdraws Contour. Garmin har massor av användarvänliga funktioner och tillbehör som underlättar allt arbete under fisketuren. Ekolodet har bland annat sju stycken färger som är extra kraftfulla, vilket möjliggör att du kan se både strukturer och fiskar i en perfekt kontrast på skärmen.  

Det medföljer fästen och kabel för monteringar.

 

Gps för enkel navigation, skapa egna rutter och se båtens hastighet. Ekolodet kommer även med trådlös kommunikation som bland annat låter dig överföra waypoints och ta emot smartaaviseringar. 

Ett bra ekolod som passar de allra flesta fiskarna. 


5 star
Lowrance Hook Reveal 7 HDI kombienhet

5.Lowrance Hook Reveal 7 HDI kombienhet

Ett kombinerat kartplotter och ekolod från Lowrance som både är väldigt bra och håller ett lågt pris. Ett ekolod under 5000 kronor som har fått goda kundomdömen. Ekolodet är både lätt att använda och underlättar mycket för dig under fisketuren. Skärmen har en klar bild i alla väder, även i solljus. Du kan enkelt se position, djup och andra viktiga saker på en och samma skärm. Med ekolodets automatiska inställningar behöver ni inte göra annat än att tänka på fisket. Då enheten justerar inställningarna efter de omständigheter som finns. På så sätt får ni alltid den bästa lodbilden.


83/200 HDI givaren gör att ni får en suverän bild neråt under båten, även på de djupare vatten, då givaren är väldigt effektiv. Med Chirp- frekvens, Downscan imagin och fishreveal är ni klara för äventyret.  


Ett väldigt billigt ekolod som är ett alternativ för dig som ändå vill ha kvalitet men inte betala så mycket pengar. Är man relativt ny inom fiske och trolling så kanske man inte bör lägga 30- 40 000 kronor på ett ekolod. Det kan vara smart att testa med några billigare alternativ till en början innan man börjar känna sig bekväm i både fisket och båten. Ofta så brukar fiskare fastna för just ett speciellt märke, så det kan vara smart att prova olika till att börja med tills man hittar det märke som passar bäst. 

 

  • 7 tums SolaMAX skärm 
  • Automatisk inställning 
  • Användarvänliga menyer 
  • Micro SD 
  • Global Baskarta 
  • Lowrance 83/200 HDI ekogivare 
  • Hook Reveal-kombienhet 
  • Monteringsställning 
  • strömkabel 


5 star
Portabel ekolod - Strike Plus 5 från Garmin

6. Portabel ekolod - Strike Plus 5 från Garmin

Ett portabelt ekolod även kallat fishfinder. Detta Ekolod är främst för isfiske. Den har en inbyggd GPS och en relativt stor skärm på 5 tum. Detta portabla ekolod har både en realtidsbild och en fishfinder. Ska du stå stilla och fiska som man gör vid just isfiske, eller kanske abborre pimpla. Då kommer ekolodet att visa både ditt drag och fiskens djup då den simmar in i ekolodets stråle. Du kan faktiskt även se när du rör draget eller fisken simmar mot det.
GPS kan man även använda till att markera var fiskarna nappar, så man lätt hittar tillbaka nästa gång. Skärmen i stig är 5” och väldigt ljusstarkt samt läsbar även i direkt solljus. Då den är ganska stor så ser man därav
 ganska enkelt vad som händer under vattnet. Väldigt fördelaktigt att använda när man fiskar. 

Omdömen på detta ekolod är bara goda och folk verkar väldigt nöjda med den. Det bästa portabla ekolodet är det flera som skriver om. Vi kan inte annat än hålla med då vu tycker att Garmin har tagit fram ett riktigt bra ekolod som man enkelt kan bära med sig ut på exempelvis isen.


5 star


Köpguide - Vilket ekolod ska man välja


Det kan vara svårt att välja vilket ekolod man ska välja, men vi har skrivit en köpguide som gör det lättare för dig att förstå vad man ska tänka på extra mycket innan man väljer ett ekolod.  Först kan det vara bra att förstå hur ett ekolod fungerar. Ett ekolod fungerar så att det skickar ut pulserande ljudvågor i vattnet som när de sedan träffar exempelvis en fisk eller botten så reflekteras detta tillbaka till ytan. Ekolodet mäter då hur lång tid det tar för ljudet att träffa objektet och sedan komma tillbaka. Lite så som både delfiner och fladdermöss faktiskt använder sig av. Med data som ekolodet får upp kan den sedan rita upp bilder på den skärm som ni avläser detta på.


Hur vi valde fram de produkter vi har på denna sida

Vi har valt ut flera produkter på denna sida genom att leta bland olika nätbutiker och välja ut de produkter som vi tycker verkar vara allra bäst. Genom vår kunskap inom ämnet så tycker vi att vi har ganska så bra koll på de flesta produkterna. Vissa av produkterna på denna sida har vi provat själva eller haft en test pilot på. De produkter som vi inte själva har provat men som ändå har kommit med på sidan, beror på att vi tycker att det verkar vara en riktigt bra produkt. Detta har vi kommit fram till genom att jämföra olika produktbeskrivningar och tittat på priserna. På så sätt så har vi fått fram vår test vinnare ur respektive produkt. 


Användningsområden

Vad ska du använda ekolodet till? Det finns flera olika användningsområden för ekolod även om det vanligaste är för just fiske. Men det finns många som skaffar ekolod för att kunna ha koll på både botten och vart man kan gå i land. Dessa ekolod behöver inte ha så avancerade saker då det i stort sett bara djup och terrängen man är ute efter. Ekolod för fiskare behöver förutom samma som tidigare, men även kunna se både fiskstim och enstaka fiskar. Vissa fiskare vill även kunna se vilken fiskart det är. Ju mer information man kan få ju dyrare blir i regel ekolodet. Så med detta så tycker vi att ni bör tänka igenom ordentligt innan ni väljer att köpa första bästa ekolod. 

För ska man fiska så finns det även här olika sätt att fiska, det går att fiska både djurpågående eller vertikalgående. Ekoloden finns i båda varianter, alltså ekolod som skannar mestadels rakt ner och ekolod som skannar åt sidorna. Det finns faktiskt även portabla ekolod som man enkelt kan ta med sig på isfiske.

Sedan tycker vi att man ska läsa på lite om varje tillverkare. De allra bästa tycker vi är  

  • Garmin 
  • Humminbird 
  • Loweance 

Alla tre har kvalitets ekolod samt olika prisnivåer. 

Det tar även lite tid att lära sig att tyda ett ekolod på rätt sätt. I början är det många som tror de ser flera fiskar men i verkligheten så är det endast 1 fisk på det stället. Ofta så kommer ekoloden med automatiska inställningar, som fungerar ganska bra, men det är alltid rekommenderat att prova sig fram så man får de inställningar som passar dig allra bäst. 

Ekoloden använder sig av olika tekniker, vi ger er en snabb genomgång här nedan på dessa.


2D-Chrip 

2D-Chirp arbetar i sekvenser som är väldigt fördelaktigt att använda på just lite djupare vatten. Så ska ni fiska på djupt vatten är 2D-Chrip att föredra, tänk även på att i regel kan man använda sig av flera sätt, då ekolodet kan ha flera vyer på skärmen.


Downscan Imagine DSI 

Denna funktion är allra bäst för att få fram den bästa detaljrikedomen av objekt och botten under vattnet. Den här tekniken använder sig av ganska högra frekvenser som ger en detaljrik bild. Räckvidden är inte lika lång dock


Sidescan Imagin  

Denna teknik arbetar på ett liknande sätt som downscan men istället för mestadels neråt så skannar denna åt sidorna istället, vilket är väldigt fördelaktigt vid vertikalfiske.  

Tar man sedan och kombinerar alla dessa tekniker så får man ett fullbordat ekolodsystem som skannar neråt, sidorna och relativt stora områden.


StructureScan 3D

Denna teknik tar fram en 3d modell av botten under båten och är väldigt praktisk att använda. Du kan med 3d-tekniken få fram en 3d vy av struktur, fisk och botten. Detta gör det väldigt enkelt att veta exakt var fisken står i relation med din båt. 

 

Ekolod display

Skärmen på ekolodet är något som man vill ska vara av högkvalitet, då det annars kan vara svårt att tyda allt som man vill få fram. Det finns olika storlekar, teknik och upplösningar. Så vad ska man tänka på. 

Skärmupplösningen kommer att visa detaljrikedomen på det som ekolodet fångar upp. Så med en högre skärmupplösning så får ni en skarpare och mer detaljrik bild. Men i vissa fall så är detta inte så viktigt, utan det går bra med lite lägre upplösningar till det allra mesta med. 

Storleken på skärmen är mest en smaksak, vissa vill inte ha en för stor skärm som kan ta lite för mycket plats, medan andra vill ha den absolut största skärmen man kan få tag i. Det finns dock några fördelar med en stor skärm och i regel så har de fler vyer, man kan alltså ofta ha flera tekniker igång på skärmen på en gång. Man ser även allt lite bättre då det i regel helt enkelt blir större bilder på en stor skärm. Men priset kan dock dra iväg om man köper en stor skärm. Det finns även olika tekniker som Full HD skärmar med en upplösning på 1920*1080 för de allra bästa skärmarna. Sedan finns bland annat lite billigare TFT skärmar. Skärmstorlekarna brukar i regel vara någonstans mellan 7” upp till 20” 

För den normala användaren så fungerar det utmärkt med en skärmstorlek på 7 tum.  

Bra att veta är att många skärmar använder sig av touchscreen en så kallad pekskärm. Där man inte har några knappar utan man sköter allt med skärmen. Medans andra skärmar har vanliga knappar att styra skärmen med. 

 

Eklodsgivaren 

Ekolodets hjärta kan man väl säga att givaren är. Det är denna som skickar alla signaler och som tar emot dessa. Utan en bra givare så kommer övrig utrustning inte heller bli bra. Så det är väldigt viktigt att givaren är av högsta kvalitet. Men normalt sätt så får man med en givare som har allt man behöver när man köper ett ekolod. 

 

Ett enkelt ekolod

Man vill speciellt som nybörjare att ekolodet ska vara så användarvänligt som möjligt. Som tur är så i de allra flesta ekolod så ingår det automatiska inställningar som gör det enkelt att komma igång direkt. När man sedan börjar bli lite varm i kläderna så kan man sedan börja att testa att ändra på inställningarna lite för att få det att passa bättre för de situationer man är i. Så här kan ni läsa om hur man ska använda ett ekolod 

 

Använda ekolod

Inställningar - Ofta så finns det ganska bra vanliga autoinställningar redan från start på ekolodet. Men för att lyckas allra bäst bör man alltid ställa in vissa faktorer själv. De vanligaste inställningarna som ni bör titta extra på är djup, störningsfilter och känsligheten. Djupet ska vara så nära det riktiga djupet som ni fiskar på, så att ni får så exakta uppgifter som möjligt. 

Känsligheten på ekoloder bör ställas in så att det inte är på det känsligaste, Är det på auto är det många gånger redan inställt på den känsligaste delen och ni ser saker som ni inte har någon nytta av så som exempelvis plankton och andra mindre växter, men även bubblor kan störa dig. Det du vill få fram tydligt är ju fisken och fiskstimmet. Dessa ska synas väldigt tydligt så att man inte missar dem. 

Sedan finns det även ett störningsfilter som är till för att ta bort bland annat luftbubblor och andra saker som kan störa vid ytan. Justera även denna inställning tills ni är helt nöjda med resultatet. 

 

Köpa ekolod – Följ dessa steg

1. Välj en budget – Ni ska första fundera ut hur mycket pengar ni kan lägga på ett ekolod, ni ska veta att ekolod kostar från ett par tusen upp till 60-70000 kronor för de allra bästa premium ekoloden. Det är som med allt annat, man får vad man betalar för, med det menar vi att ju mer pengar vi lägger på ekolodet, desto bättre blir de i regel. Det finns dock lite mer att tänka på, en del saker har man kanske inte nytta av, och då är det ju dumt att betala för just de funktionerna. 

2. Användning – Vad ska ni använda ekolodet till, detta är en viktig fråga då det finns speciella funktioner för olika ändamål. Ska ni bara ha ett ekolod till båten för att känna er säkra över att aldrig åka på grund, eller ska ni ha ekolodet för ett få mer fisk på ett lättare sätt. Det kan vara så att ni ska trolla med båten och vill att allt från trollingmotorn till kartan ska styras automatiskt. Ja det finns massor av olika användningsområden.  

3. Köp ett bra ekolod - När ni vet hur mycket ni kan lägga på ett ekolod och ni har bestämt er för vad ni ska använda det till så är det bara att börja välja ett ekolod som håller den prisklass ni valt samt är inom den kategorin som ni har behov för. 

 

Ekolod för fiske

Ska ni använda ett ekolod för fiske och ska mestadels fiska rakt under båten, då ska ni välja ett ekolod med DownScan för att få bästa bild. Ska ni istället kasta ut på sidorna av båten så är det ett ekolod med SideScan som är att föredra. Oavsett vilket sätt ni ska fiska på så är det även bra om man kan ha med 2D-Chirp samtidigt då den tekniken kan se lite längre. 

 

Slutsats

När man ska köpa ett ekolod så är det en hel del som man verkligen behöver lära sig för att kunna förstå alla termer som man komma märka av. Så läs på ordentligt och köp ett som passar dina behov främst. Köp inte dyrare modeller än vad man har användning för.



Frågor och svar


Vad är ekolod?

Ett ekolod är ett verktyg man kan använda sig av för att se vattendjupet. De flesta fartygen har ett ekolod för att kunna se om det blir för grunt eller hur botten ser ut. Vid fiske kan man även se fiskar och fiskstim, vilket underlättar fisket väldigt mycket. Det finns fler bra användnings områden med ett ekolod.


Hur fungerar ett ekolod?

Ett ekolod skickar ut ljudimpulser som när det träffar en fisk, botten eller en annan struktur studsar tillbaka till ekolodet. Den räknar sedan ut hur lång tid detta tog och vet då var objektet befinner sig.


Hur läser man ett ekolod?

Man läser av ekolodet på skärmen och man kan se både botten, växter och fiskar. Ja till och med bubblor. Vissa saker vill man inte få med dock på ekolodet som just bubblor, så därför finns det även filter på ekolodet som sorterar bort brus och sånt man inte vill ha med.


Vart ska man köpa ekolod?

Man ska köpa ett ekolod på nätet, vi har samlat de lägsta priserna på de bästa ekoloden. Så läs mer hos oss om ni ska köpa ett ekolod för exempelvis fiske. 





Fler bra produkter