Avståndsmätare jakt


Test av avståndsmätare jakt 

En avståndsmätare jakt fungerar så att en helt ofarlig laser mäter avstånder från dig till bytet. Detta avstånd kan vara allt från 3 meter upp till 2-3000 meter. När man är på jakt så är det inte alltid som djuren står stilla, därför är det extra bra med en avståndsmätare som även följer djuret. På denna sida har vi testat och skrivit recensioner om de bästa avståndsmätarna för jakt. Sidan innehåller annonslänkar från Pnjakt och outnorth


Bästa avståndsmätaren


1. Avståndsmätare jakt: LeicaRangemaster CRF 2400-r (liten & smidig) 

En liten och väldigt smidig avståndsmätare jakt som håller absolut högsta kvalitet. Du kan mäta upp till 2200 meter med denna och den får enkelt plats i en handflata. Med en mängd funktioner så får man mycket för priset. En av de mest prisvärda avståndsmätarna i år. Optiken är grym och passar även att använda som en kikare med en 7X förstoring. Med Scan mode kan ni även mäta avståndet på rörliga mål vilket är ett stort plus på denna avståndsmätare. Vattentät upp till 1 meter ifall det är dåligt väder eller att man tappar den i en vattenpöl. Ställ in om ni vill mäta i meter eller yards. 

 

Fakta 

 • Förstoring 7X 
 • Vikt 180g 
 • Avstånd 2200m 
 • Garanti 2 år 
 • Batteritid 2000 mätningar 
Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-r
5 star


2. Billig avståndsmätare jakt: " Range Finder 600"

Range Finder 600 är en av de billigaste avståndsmätarna som man kan använda till jakten. Den mäter snabbt och säkert avståndet eller hastigheten på objektet.


Med en FMC antireflexbehandling som ger den bästa skärpan kan ni även vara säkra på att ni får den bästa kvaliteten. 

Man kan välja mellan 4 olika program


 • Hastighetsmätning
 • Avståndsmätning i dimma
 • Avståndsmätning
 • Avståndsmätning av mindre objekt


Mätområdet är mellan 4 och 600 meter. Maxhastigheten ligger på 300 kmh. Använder sig av CR2 batterier.

4 star
Billigaste avståndsmätaren för jakt


3. Avståndsmätare jakt: Swarovski El Range 10x42  

En av de bästa avståndsmätare jakt är denna El Range från Swarovski. Den kommer i två val, antingen genom 8x42 eller 10x42. Man kan även välja färg på svart eller orange. 


El range har en grym HD-optik som gör att färgåtergivningen och kontrasten blir i absolut toppklass. Många frågar hur den sitter i handen och vi kan berätta att denna version har en perfekt ergonomi som gör att den sitter perfekt, vilket är viktigt under jakten. 


Swarovskis har även behandlat linserna med ett speciellt medel som gör att avståndsmätaren stöter bort både vatten och smuts. 


Detta är en kvalitets avståndsmätare jakt som även den kostar ganska mycket. Men som med alla saker så får man vad man betalar för. 

 

Fakta 

 • Swaroclean 
 • Vattentät 
 • Kvävgasfylld 
 • Kompakt konstruktion 
 • Gummiarmerad 
 • Vidvinkel 
 • Vikt 880g 
 • Höjd 160mm 
 • Bredd 137mm 
 • Djup 81mm 


5 star
Swarovski El Range 10x42


4. Avståndsmätare jakt: Kahles Helia Range Finder 8x42 

En väldigt bra handkikare med avståndsmätare som dessutom är väldigt prisvärd. Denna avståndsmätare jakt mäter ända upp till 1500 meter vilket är bra för att vara en handkikare. Den är väldigt enkel att arbeta med på grund av det nya EAC systemet, den sitter dessutom väldigt bekvämt i handen. Med Ultra-Quick scan mode så kan ni mäta rörliga mål flera gånger väldigt snabbt, samtidigt som ni kan beräkna kompensationen på vinkeln. Förstoringen är för övrigt 8 gånger och linsdiametern 42mm.  

 

Fakta 

 • Vikt 880g 
 • Garanti 11 år 
 • Förstoring 8X 
 • Upp till 1500m 
Kahles Helia Range Finder 8x42 
5 star


5. Avståndsmätare jakt: Athlon Midas 1200Y

En väldigt bra handkikare med avståndsmätare jakt som dessutom är väldigt prisvärd. Denna avståndsmätare jakt mäter ända upp till 1200 meter vilket är bra för att vara en handkikare. Den är väldigt enkel att arbeta med och sitter väldigt stabilti handen.

Avståndsmätaren Athlon Midas levereras även med en bältesväska. 

 

Fakta 

 • Vikt 173g 
 • Garanti 11 år 
 • Förstoring 6X 
 • Upp till 1200m 
Athlon Midas 1200Y Avståndsmätare
5 star


6. Avståndsmätare jakt: Vortex Ranger 1800

En avståndsmätare jakt som är tillverkad i högsta kvalitet. Den är liten och mycket smidigt att arbeta med. Den är tillverkad så att den klarar av även lite tuffare väder. Menyn är smidig och enkel att navigera sig igenom. Vi tycker verkligen det är en riktigt bra avståndsmätare att ha med sig på exempelvis jakten.

 

Fakta 

 • Vikt 218g
 • Förstoring 6X 
 • Upp till 1600m 
Vortex Ranger 1800 Avståndsmätare
5 star


Köpguide för avståndsmätare jakt


En avståndsmätare jakt är en viktig del i en jägares utrustning. Med en avståndsmätare jakt kan ni snabbt, effektivt och väldigt precisions säkert få fram avståndet från er till bytet som ni ska skjuta. Att få fram rätt avstånd är A och O innan man gör skottet, då man kan ställa in siktet och räkna ut kulbana på rätt och ett säkert sätt. Man kan med vissa avståndsmätare jakt både mäta själva avståndet från dig till bytet, men även kan vissa modeller mäta avståndet och även vinklar vilket kan vara väldigt fördelaktigt i vissa situationer i jakten.


Vi har testat flera olika modeller av avståndsmätare som passar bäst för jakt och det finns flera olika modeller och designar på dem. Här kan ni läsa om några modeller.


Hur vi valde fram de produkter vi har på denna sida

Vi har valt ut flera produkter på denna sida genom att leta bland olika nätbutiker och välja ut de produkter som vi tycker verkar vara allra bäst. Genom vår kunskap inom ämnet så tycker vi att vi har ganska så bra koll på de flesta produkterna. Vissa av produkterna på denna sida har vi provat själva eller haft en test pilot på. De produkter som vi inte själva har provat men som ändå har kommit med på sidan, beror på att vi tycker att det verkar vara en riktigt bra produkt. Detta har vi kommit fram till genom att jämföra olika produktbeskrivningar och tittat på priserna. På så sätt så har vi fått fram vår test vinnare ur respektive produkt. 


Kikarsikte med avståndsmätare

Under jakten kan det vara fördelaktigt att ha ett kikarsikte som har en avståndsmätare inbyggd. Har ni en sådan så slipper ni använda en kikare eller annan portabel avståndsmätare. Vissa kikarsikten har nämligen en avståndsmätare redan inbyggt i siktet och detta gör allt väldigt smidigt, korrekt och säkert.  Exempelvis så har vår test vinnare Pulsar Trail 2 LRF XP 50 en avståndsmätare inbyggd i kikaren. Nu är just denna version väldigt dyr, men så är det även den bästa avståndsmätaren för jakt.


Kikare med avståndsmätare 

Det finns flera väldigt bra jaktkikare som har avståndsmätare inbyggda. Dessa är väldigt bra och smidiga att arbeta med. Swarovski El Range 10x42 är en kikare med en avståndsmätare för jakt som är väldigt bra. Den kan ni läsa mer om på vår sida här. När ni ska köpa en kikare som har en avståndsmätare så är det bra om ni verkligen läser på ordentligt så att ni vet att den klarar av alla era behov som ni kan tänkas behöva ha av en. Tänk bland annat på att i vilket ljus ska ni använda den, då tänker vi främst på om ni jagar under dagsljus eller under skymning. En kikare för skymning kräver mer ljusinsläpp eller så kan man behöva ha en värmekikare som man kan se med under mörker. Den kanske även ska vara tillräckligt smidig och inte för tung att arbeta med. Sedan så behöver förstoringen vara bra för det ni ska ha den till. Men en kikare med 10X42 passar i regel bra till för all jakt.


Billiga avståndsmätare jakt

Det finns även billiga avståndsmätare för jakt som Range Finder 600. Det är en av de billigaste avståndsmätarna för just jakt, den kan ni läsa mer om här på vår sida.  

Att en avståndsmätare kan vara billiga är bra då alla inte har råd att lägga flera tusen kronor på alla jaktartiklar som man verkligen behöver ha när man ska jaga. Det finns alltid prisvärda och lite billigare bra produkter som gör sitt jobb väldigt bra de med. För just jakt så är det viktigt att även den billigare modellen av avståndsmätare klarar av att mäta de avstånd som ni har användning av. Så innan ni köper den billigaste avståndsmätaren ni hittar så är det en viktig faktor som ni måste överväga och titta lite extra på.


Frontmonterad avståndsmätare jakt

Det finns de avståndsmätare för jakt som man kan montera på sitt vapen, de kallas ofta frontmonterade avståndsmätare. De sätter man fast på vapnet och är sedan väldigt enkla och smidiga att mäta avståndet med. Att det sitter fastmonterad är en storfördel under jakten då man slipper använda en eller två händer till att mäta. Istället kan man mäta avståndet till bytet direkt med geväret och på detta sätt, kan man sedan skjuta betydligt snabbare.


De tester av avståndsmätare som vi har gjort har fått fram testvinnare. Den bästa avståndsmätaren för jakt är Pulsar Trail 2 LRF XP 50 som ni kan läsa mer om här. En test av avståndsmätare görs i regel att man tittar på många olika punkter och faktorer. Det är viktigt att man har en bra förstoringsnivå och att den släpper in gott om ljus. Ska man jaga även när det är mörkare så ska den även ha värmesikte eller något mörkersikte. Den ska även ha fler egenskaper så som skott inspelning och internminne. Den ska passa bra till de flesta vapen och den ska ha gjort bra ifrån sig på jakt testerna. 

I regel så används det en laser för att mäta avståndet med en avståndsmätare. En laser har en väldigt hög precision och är därför optimalt för just avståndsmätare.


Bra att veta 

Ett känt varumärke som gör avståndsmätare speciellt för jakt är Leica 


Leica avståndsmätare jakt

Leica är ett känt kvalitetsmärke som tillverkar allt från kameror till avståndsmätare jakt. Företaget finns i Tyskland och startades runt 1849, så det är ett gammalt välkänt företag med många år på nacken. Deras avståndsmätare håller absolut högsta kvalitet och ni kan läsa om några av Leica avståndsmätare på denna sida. 

 

Vilka tillverkare finns det som gör avståndsmätare? 

Det finns många företag som tillverkar avståndsmätare, här är flera olika tillverkare av avståndsmätare som kan passa för jakten. 

 • Hilti 
 • Nikon 
 • Biltema 
 • Bosch 
 • Zeiss 
 • Leupold 
 • z-aim 
 • Dibotech 
 • Arduino 
 • Vortex 
 • Dewalt 
 • Makita 


När du ska köpa en avståndsmätare och speciellt för jakt så är det en del som vi tycker man ska tänka extra på. Det är viktigt att fundera på vad man ska använda avståndsmätaren till och vilka behov man faktiskt har av den. Ofta så köper man bara första bästa och sedan inser man att det fattas en funktion som man faktiskt hade behövt ha. Ja då finns det ingen annan utväg än att köpa en ny avståndsmätare och med tanke på att de kan vara ganska kostsamma så är det bättre att vara ordentligt förberedd. Så tänk lite på dessa punkter vi har skrivit om här nedan 


Pris för en av avståndsmätare jakt

Vilken budget ni har för en avståndsmätare är bra att kolla upp, speciellt då en avståndsmätare jakt kan kosta allt från 2000 kronor upp till 80000 kronor. Den billigaste avståndsmätaren kanske inte mäter så långt, medans en dyrare modell har väldigt många fler funktioner och kan mäta väldigt långt. En avståndsmätare som man kan ha på geväret är ju att föredra om man ska använda den till jakt i första hand. Då slipper man plocka upp den varje gång man behöver mäta, om man redan har geväret framme. De riktigt dyra och fina avståndsmätarna som man kan använda under natten är ju ett önskemål för många. Dock så är dessa tyvärr fortfarande väldigt dyra. 

 

Avstånd 

Hur långt kan man mäta med avståndsmätaren, detta skiljer sig ganska mycket mellan de olika modellerna hur långt det går att mäta. Normalt är att de mäter mellan 600 meter och upp till ett par tusen meter. Det är enklare att mäta stora reflekterande objekt så de avger en bättre återreflektion. Men tänk även på dåligt väder som snö, regn och dimma kan förkorta avståndet betydligt 

 

Mörkerseende 

Det finns vissa modeller som har en funktion som en värmekikare, de kan alltså även se i mörker. Dessa kan vara väldigt bra att ha om man ska använda den till jakt under mörka kvällar. Dessa är i regel ganska kostsamma, men är däremot ett måste om man tänk jaga under mörka tider. De har även blivit väldigt bra på senare år och man kan se väldigt bra i dessa. 

 

Vattentät avståndsmätare 

De allra flesta avståndsmätare är vattentäta, men för säkerhetsskull så är det bra att kolla om den ni funderar ut att köpa verkligen är det. Speciellt om ni har tänkt använda den oavsett vilket väder som är ute. Ytbehandlingen på avståndsmätarens linser är ganska viktigt, då dessa bättre modeller har en bättre ytbehandling som dels kan vara smutsavstötande och vattenavstötande, de förhindrar även att både damm och olja får fäste på linsen. 

 

Vikt 

Beroende på vad ni ska ha avståndsmätaren till så kan det vara bra att verkligen titta på vad den väger. Det finns större modeller som kanske inte är så smidiga och kan därför väga ganska mycket. Vill man ha en enkel och lite lättare modell så kan ni läsa om en på denna sida. Vi har även skrivit om lite större modeller som är väldigt bra att använda trots vikten. 


Batteri 

Batteritiden kan variera kraftigt mellan olika modeller och märken. Behöver det vara en lång drifttid eller fungerar det lika bra med en som har en kortare tid innan man behöver ladda den igen. Det finns vissa modeller som har snabb byte av batterier. Vilken modell ni behöver får ni funder ut. 


Rörliga objekt

Fungerar avståndsmätaren mot rörliga objekt så som exempelvis ett djur. Ska man ut på jakt så är det rekommenderat att ha en avståndsmätare som även fungerar på rörliga objekt 

 

Därför ska du köpa en avståndsmätare jakt 

Vill du förbättra dina odds under jakten och även ha lite roligare så ska du köpa dig en avståndsmätare till geväret. Ja det fungerar även lika bra med en portabel avståndsmätare. Med avståndsmätaren kan ni få fram hur långt det är till bytet och genom detta ställa in siktet på bästa sätt. Ni kan med andra ord på ett säkrare sätt avgöra om det är läge att skjuta eller att vänta på att bytet kommer närmre. Ni kan även på ett enkelt sätt bedöma rätt vinkel. 

 Frågor och svarFinns det en billig avståndsmätare jakt? 

Ja det finns billigare modeller som fungerar alldeles utmärkt för de allra flesta tillfällen. Vill man bara ha de allra enklaste funktionerna med en avståndsmätare så går det jätte bra att köpa en billig. Ni kan läsa om en billig avståndsmätare på denna sida.  

 

Vad använder man en avståndsmätare till? 

En avståndsmätare använder man sig av för att få fram avståndet till ett objekt. Det fungerar lika bra att använda en avståndsmätare till jakt, golf eller ett sportevenemang. Oavsett vad ni använder avståndsmätaren med så använder sig mätaren av en laserimpuls som är helt ofarlig och osynlig för ögat. De allra flesta avståndsmätarna går att använda mellan 3 och 3000 meter. Mät noggrannheten är så bra som ner till 0,5 meter.


Vilken avståndsmätare ska man köpa? 

Ni ska köpa en som passar de krav och behov som ni har först och främst. Har ni svårt att bestämma er eller inte riktigt vet så rekommenderar vi er att läsa vår köpguide eller titta på en utav våra test vinnare på denna sida. De finns både billiga och lite dyrare versioner av avståndsmätare som är just utvecklade för att passa jakten allra bäst.


Behöver man ha en avståndsmätare när man ska jaga? 

Nej man behöver inte ha en avståndsmätare för att kunna jaga. Men det kan vara väldigt fördelaktigt och det gör även allt betydligt säkrare. Anledningen är att ni får fram exakt avstånd till det mål ni ska skjuta. Genom att ha rätt avstånd så kan ni sedan kompensera vapnet för både vind och avstånd. På detta sätt maximerar ni era chanser till att få till ett perfekt skott. Att man dessutom skjuter ett djur på rätt sätt är väldigt viktigt.


Vad är en avståndsmätare?  

En avståndsmätare mäter avståndet till ett objekt. Det kan även i regel mäta hastigheter på rörande objekt som djur eller bilar. De finns i många olika modeller och har ett flertalet olika egenskaper. Det finns även avståndsmätare jakt som är inbyggda i andra produkter så som en kikare eller ett kikarsikte. En avståndsmätare jakt är främst till att mäta avståndet från dig till det byte ni jagar efter.


Hur fungerar en avståndsmätare?

En avståndsmätare fungerar oftast genom att man trycker på en knapp så räknar avståndsmätaren sedan blixtsnabbt ut avståndet till det objekt ni siktar på. Det finns även de avståndsmätare som kan mäta hastigheter och vinklar. Det viktiga med en avståndsmätare jakt är att man snabbt och smidigt kan få fram rätt avstånd till bytet. Detta då man kan behöva göra ett snabbt skott.


Varför ska man köpa en avståndsmätare jakt? 

En stor anledning är att ni förbättrar era odds att lyckas bättre under jakten. Med rätt avstånd till bytet så får ni en bättre chans att lyckas träffa skottet ni skjuter. Att få fram rätt avstånd till djuret ökar era chanser väldigt mycket att inte bara träffa djuret med skottet utan även att träffa exakt på rätt ställe. 
Fler bra produkter