Fästingmedel hund


Bästa fästingmedel för hund

Under sommarhalvåret finns det många fästingar och därmed är det stor risk för hundar att bli sjuka av sjukdomarna som fästingarna bär på. Då gäller det att skydda hunden och minska risken. Det finns flera olika sätt att skydda hunden på och flera olika produkter som hjälper till. De vanligaste produkterna är spot-on, tabletter, spray, halsband eller kosttillskott. Med hjälp av någon av dessa produkter så minskar du risken för att din hund blir biten eller sjuk av de olika parasiterna. Man ska dock inte räkna med att dessa medel och skydd är heltäckande utan man ska fortfarande kolla igenom hundens päls och ta bort dem parasiter man hittar. På denna hemsida kan du läsa om de bästa fästingmedlen och vi tror att du kommer hitta det som passar för just din hund.

Sidan innehåller annonslänkar från Granngården, meds och animigo 


Bästa fästingmedel för hund


1. Fästingmedel Fixodida ZX

Detta fästingmedel vid namn Fixodida ZX är ett säkert val av fästingmedel då det inte skadar varken människor, djur eller natur. Fästingmedlet är miljövänligt och väldigt effektivt mot fästingar tack vare  fulvosyra som finns i medlet. Förutom att fulvosyra är mycket effektivt så hjälper det även hunden att stimulera dess egna försvar. Detta fästingmedel är säkert att använda vid vattenlek och andra aktiviteter då det ej påverkas av vatten. Om man ger hunden detta fästingmedel regelbundet kan medlet även hjälpa till med pälstillväxten. Det finns flera sätt att ge medlet till hunden och man kan välja mellan att ge det i pulverform eller i form av tabletter. Man kan ge fästingmedlet i maten oberonde på ifall det är i tablettform eller pulver. Man kan annars ge tabletterna tillsammans med en godis ifall man inte vill ge det med maten och ifall man vill ha lite extra koll på så att hunden äter tabletten. Något extra bra med detta medel är att det kan motverka dålig andedräkt och att det inte ger ut några kemikalier om ex, barnen kramar hunden.


Egenskaper

 • Innehåller Fulvosyra
 • Medlet finns i olika former
 • Skadar inte människor, djur eller natur
2. Fästingmedel i pulverform

Detta fästingmedel från Animigo är ett medel i pulverform vilket gör det enkelt att utfodra det till hunden då man kan blanda det i maten. Fästingmedlet är gjort för att bekämpa fästingar och angrepp av loppor. Vad detta medel gör är att ändra smaken och doften på hunden blod så att det inte lockar till sig fästingar och loppor. De ingredienser som gör det möjligt för detta att ske är zink, vitlöksextrakt och jäst. Pulvret gör även så att hunden får en frisk päls. Zinket bidrar till att underhålla hundens päls och hjälper till att hålla pälsen frisk. Vitlökspulvret i detta fästingmedel håller borta loppor då den har en stark doft som lopporna inte vill vara nära. Eftersom detta fästingmedel har vitlökspulver i sig för att skrämma bort lopporna så har man gjort så att pulvret har naturlig och god smak så att hunden vill äta det och så att hunden inte störs av vitlöksdoften.

 • Enkel att utfodra i maten
 • Vitlökspulver för att hålla borta loppor.3. Fästinghalsband

Här har vi ett fästinghalsband som håller borta flera parasiter som fästingar, loppor och parasiter.  Halsbandet är justerbart så din hund kan ha det bekvämt och det tål vatten så ni kan utföra alla slags aktiviteter samtidigt som hunden har på sig halsbandet. Fästinghalsbandet har en växtbaserad blandning som håller borta fästingarna, lopporna och parasiterna. Halsbandet är även gjort av termoplastiska elastomer och vattensäkra material. Att använda ett fästinghalsband är bra för den som har en hund som exempelvis är kräsen med vad den äter eftersom man endast behöver ta på ett halsband. Detta halsband är även bra för du slipper bada din hund med massa schampon som motverkar fästingar och kan istället endast använda detta halsband. Vad detta fästinghalsband gör är att det täcker hela hunden med det lavendeldoftande fästingmedlet och skyddet håller upp till 8 månader. Detta halsband ska inte användas på hundar som är yngre än 8 veckor.

 • Justerbart halsband som är vattentåligt
 • Växtbaserad


4. Fästingspray frontline

Detta är ett fästingspray från Frontline och det skyddar din hund effektivt mot fästingar och loppor. Fästingsprayet håller sin funktion mot loppor mellan 1-3 månader och mot fästingar i 3-5 veckor på hundar. Detta spray går att använda på både katter och hundar men ska endast användas på katter och hundar som är över 8 veckor gamla. Vid användning så ska man spraya på hunden i medlet och sedan gnida in det så att det kommer i kontakt med hundens hud. Man ska inte heller behandla hunden med detta medel oftare än var 4:e vecka. Frontline vet innehåller Fipronil, kopovidon, isopropylalkohol och renat vatten.  Sprayet är enkelt att använda och det är drygt i hur den skyddar vilket gör att sprayen håller länge. Efter att man har sprayat hunden med medlet är det bra att hålla koll så hunden inte slickar på pälsen innan det har torkat.

 • Enkel att använda
 • Drygt5. Fästingmedel Exspot vet

Exspot vet. är ett medel som man ger hunden genom droppar. Man applicerar det med hjälp av en pipett och man lägger dropparna i hundens nacke. Dropparna börjar sedan verka efter några dygn och då är din hund skyddad mot fästingar, mjällkvalster, loppor och löss. Skyddet som dropparna gör är väldigt effektivt och det håller i upp till 4 veckor. Efter 4 veckor kan man som tidigast applicera nya droppar i nacken. Något att tänka på är att detta medel inte ska ges till hundar som väger under 5 kg och detta medel får man inte ge till andra djur än hundar. Detta medel innehåller permetrin och ett hjälpmedel som är  propylenglykolmonometyleter. Det som är bra med att ge hundarna dropparna i nacken är att de inte kan slicka vid nacken vilket gör att dem ej får i sig ämnena som finns i medlet.

 • Appliceras i nacken
 • Håller upp till 4 veckor


6. Fästingmedel Vectra 3D

Medlet Vectra 3D skyddar din hund från fästingar och dödar även fästingarna. Medlet dödar även loppor och deras ägg och larver som kommer i kontakt med hunden. Man applicerar medlet med hjälp av en pipett. Man ska lägga medlet i en linje över hundens rygg mellan nacke och svans. Medlet ska appliceras mothårs och man ska sedan låta det torka in. Vectra 3D är väldigt enkelt att applicera och det är ett bra alternativ för hundar som är kräsna med vad de äter och för dem som inte vill ha ett halsband på hunden hela tiden. Redan 48 timmar efter att man har applicerat medlet kan man bada hunden och man ska försöka att inte röra hunden där man applicerat medlet under de första 4 timmarna. Man kan ge medlet en gång i månaden och man ska endast ge medlet till hundar. Vectra 3D skyddar hunden mot flera andra djur och insekter som exempelvis myggor.

 • Dödar fästingar och loppor
 • Enkelt att applicera
 • Håller i 4 veckor

Tänk på detta när du köper fästingmedel åt din hund

Det finns flera olika sätt att skydda din hund från fästingar under fästingsäsongen. Det varier från hund till hund vad man ska använda för slags medel och vad som är enklast för både dig och din hund. Beroende på vad du och din hund gillar för fästingmedel och för att ta reda på det kan ni tänka på följande punkter.


Svårigheter?

Är din hund kräsen med vad den äter så rekommenderar vi att ni inte köper fästingmedel i tablettform eller i fodertillskott. Då skulle vi rekommendera antingen spot-on, halsband eller spray. Både spot-on och spray är enkelt att ta på hunden och det tar inte lång tid. Ifall din hund slickar och tvättar sin päls väldigt mycket kan det vara svårt med spray och vissa spot-on då man ska hålla koll på hunden så den inte får i sig något av medlet.


Fästinghalsband

Att ha ett fästinghalsband är enkelt att ha. Det är oftast i ett mjukare plastmaterial och den håller sin effekt mellan 3-8 månader. Man ska tänka på att det finns vissa halsband som hunden inte ska bada med eller exempelvis, så ska inte hunden sova med barn då ämnena i halsbandet är kan vara giftigt för vattenlevande varelser och kan vara giftigt för andra varelser också. Eftersom halsbandet kan vara giftigt för andra varelser så ska fästinghalsband för hundar endast användas på hundar och inte på exempelvis katter.


Spot-on

Detta är ett medel som man ger genom droppar. Dropparna droppas oftast antingen i hundens päls över ryggen eller i nacken på hunden. Man ger dem genom en pipett och skyddet kan hålla upp till 6 veckor innan man måste ge nya droppar. Man ska oftast ge hunden nya droppar efter att den badat då medlet försvinner i vattnet. När man applicerar detta ska man tänka på att hunden inte får slicka på pälsen innan medlet har torkat då det kan vara farligt för hunden att få i sig medlet.


Spray

Detta är ett enkelt alternativ då man sprayar medlet över hunden. Här ska man också tänka på att hålla koll på hunden så den inte får i sig medlet innan det har torkat. Detta medel försvinner också enklare i vatten och man ska applicera det varje dag för att få ett säkert skydd.


Tabletter

Fästingmedel som är i tablettform är receptbelagda då den har en stark och långvarig effekt. Tabletterna håller mellan 1-3 månader och de börjar verka direkt när hunden får i sig tabletterna. Detta är dock inte ett alternativ för den som har en hund som är kräsen med vad den äter då man oftast ger hunden tabletterna genom utfodringen av maten.


Kosttillskott

Detta liknar tabletterna men kosttillskotten påverkar oftast bara hundens doft för att kunna stöta bort fästingarna med hjälp av det. Det som är bra med kosttillskott är att det stärker hundens egna försvar för ohyror. Man ger även detta medel i hunden mat och det finns i både tablett-och pulverform. Detta medel kan dock variera hur mycket det skyddar från hund till hund.


Olika från hund till hund

Alla dessa medel kan funka bättre på en hund och sämre på en annan. Så vi rekommenderar att ni testar er fram vad som passar er hund bäst. Läs om hur mycket du ska dosera då det kan ändras efter exempelvis hur mycket eran hund väger eller hur gammal den är. Läs även Bipacksedeln för att vara säkra att eran hund tål allting som är i medlet.


Summering

Det finns flera olika fästingmedel och medlena passar olika hundar. Läs och testa vad som passar just din hund bäst och kolla igenom vad medlet innehåller innan du köper det för att inte ge hunden något den är allergisk emot. Det finns medel som måste ges varje dag och andra som kan hålla upp till 8 månader. Man ska fortfarande komma ihåg att man alltid ska ta bort fästingarna man ser och att det inte är garantera att medlet dödar/stöter bort dem. Om du går igenom punkterna ovan så blir det enklare att hitta det fästingmedlet som passar dig och din hund bäst.