Vevradio


Vevradio

En vevradio som även kallas nödradio är precis som det låter, en radio som laddar batteriet när man roterar en vev. Radion omvandlar då rörelseenergin till el som sedan laddas upp i batteriet. Man kan sedan använda radion, oavsett om man har tillgång till extern el eller inte. Vi har samlat massor av olika vevradion som både är multifunktionella och som även använder sig av solceller. En vevradio är en med andra ord en väldigt bra sak att ha om man är på platser utan möjlighet till ström. Vevradion kostar mellan 300kr och 1000 kronor beroende på vilka funktioner man är ute efter.  Ni kan läsa om den bästa vevradion i år.


Bästa vevradion


1. Sangean Vevradio

En av de bättre och mest prisvärda vevradiona på marknaden för i år är denna modell från Sangean. Den kan laddas genom att veva, använda solcellspanelen eller genom en USB kabel som följer med. Det finns en inbyggd ficklampa samt en siren. Ficklampan har tre olika lägen, så som ett svagare ljus, samt ett mer kraftfullt ljus. Tredje läget är en blinkande SOS morse. Man kan även använda vevradion till att ladda upp exempelvis en mobiltelefon. För den som även använder hörlurar finns det ett uttag till detta. En perfekt julklapp 2022

Cirka pris 1100kr


Egenskaper

 • Ladda mobiltelefonen
 • Solpanel och vev
 • Ficklampa med siren
 • Ingång för hörlurarSangean vevradio
5 star


2. Rubicson FM-radio

En riktigt prisvärd och smidig vevradio. Vevradion från Rubicson är en av de billigaste som vi har titta på. Den är utrustad med både ficklampa och Usb port för smidig laddning av exempelvis en mobiltelefon. Enkelt att hitta radiokanaler med den automatiska kanalsökningen.

Cirka pris 400kr


Egenskaper

 • Ladda mobiltelefonen
 • Ficklampa
 • Billig och bra vevradioRubicson vevradio
5 star


3. Eton FRX3+

Här har vi en storsäljare och en mycket populär vevradio. Den drivs av ett effektivt 2600mAh batteri. Batteriet kan du ladda genom att veva, ladda med en usb-kabel som medföljer eller så laddar man enkelt med solcellspanelen som sitter på ovansidan av vevradion. Nödradion i sig är väldigt slagtålig, vilket är en mycket bra egenskap hos en vevradio. De behöver nämligen klara av lite tuffare miljöer. En nyhet är att denna modell har inte bara en knopp på veven utan två, detta så man minskar risken för vevutbrändhet helt enkelt.

Cirka pris 1200 kr


Egenskaper

 • Vikt 420g
 • Batteri 2600mAh
 • Mått 147x175x66mm
Eton FRX3+
5 star


4. Rubicson Dynamoradio

En prisvärd vevradio som även kan laddas med en inbyggd solpanel. Ett inbyggt batteri som du enkelt laddar med veven eller solen. Ladda surfplattan eller en mobil med hjälp av en usb kabel. Perfekt när man är utan ström och behöver ladda telefonen. En vevradio som har allt man behöver under ett strömavbrott. Denna vevradio har fått mycket goda kundomdömen. 


Cirka pris 800 kr


Egenskaper

 • Vikt 510g
 • Batteri 4000mAh
 • Mått 202x90x80mm
Rubicson Dynamoradio
5 star


5. Eton Sidekick Bluetooth

En vevradio som är fullspäckad med mycket användbara funktioner. Batteriet på 2600 mAh är inbyggt och erbjuder flera sätt att ladda det. Du kan ladda det effektiva batteriet genom dynamoveven, solcellspanelen eller genom Usb. Dynamoveven och solcellspanelen är ju två sätt att ladda om det inte finns tillgång till el. Det är enkelt att hitta kanaler då displayen är digital. Ljudet i vevradion är mycket bra och håller en god kvalitet, precis som man kan förvänta sig. Det finns tre ljuskällor som man kan ha användning för, så som en LED lampa som kan användas som ficklampa. En lykta som kan användas till kvällen och till slut en nödsignal i form av en röd blinkande lampa.

Vill du även lyssna på musik så kopplar du enkelt upp dig genom bluetooth.

Cirka pris 1700kr


Egenskaper

 • Vikt 620g
 • Batteri 2600mAh
 • Mått 181x148x58mm
Vevradio Eton Sidekick
5 star


6. Eton Scorpion II

En liten kompakt och vattentät vevradio som trots sin låga vikt har gott om egenskaper. Batteriet är på 800mAh, men klarar ändå av cirka 11 timmar ljud och ljus vilket är väldigt bra. Nödradion tar emot både FM och Am bandet, det finns även en antenn som är utdragbar så att man kan maximera täckningen. Den är väderbestående genom IPX klassen, så den klarar av riktiga oväder. Det finns en knapp på ovansidan där du kan sätta på och stänga av den inbyggda ficklampan. En annan bra sak är att det även finns en AUX utgång så  att du kan koppa in hörlurar.


Egenskaper

 • Vikt 301g
 • Batteri 800mAh
 • Mått 164x69x48mm


Eton Scorpion II
5 star


7. Sangean MMR99

En riktigt stabil och kraftigare vevradio som har ett effektivt 2600mAh batteri. Själva chassit har en robust och tålig konstruktion. Även solpanelen är relativt stor och effektiv. Du kan nödladda andra externa saker så som mobiltelefoner och liknande med denna vevradio. Du laddar den enkelt med en vev, solpanel eller med en kabel. Ficklampan är riktigt ljusstark och radion är väldigt vädertålig då den är IPX55 klassad. Det är en lite större och tyngre, men samtidigt en mycket robust vevradio som man verkligen känner att det är en kvalitetsprodukt.


Egenskaper

 • Vikt 900g
 • Batteri 2600mAh
 • Mått 202,5x113x101mm

Sangean MMR99
5 star


8. SY-376 4000mAh

En annan mycket prisvärd och bra vevradio är denna SY-376- Det är en vevradio som även den har både en flexibel solcellspanel och ett inbyggt 4000mAh batteri. Självklart har den även den praktiska veven som man kan ladda upp batteriet med. Men annan fördel som just denna nödradio har är att det även finns ett fack för AAA-batterier. Detta gör att man får ännu flera valmöjligheter om man inte har möjlighet till något elnät. Själva ficklampan har en lång räckvidd som är lite mer koncentrerad. Men behöver man lysa upp ett större område så finns det även en lykta på baksidan av solpanelen. En mycket pratisk vevradio med många finesser.


Egenskaper

 • Vikt 480g
 • Batteri 4000mAh
 • Mått 160x70x30mm
SY-376 4000mAh
5 star


9. WB-369 vevradio med solceller

En av de bästa vevradio som vi har valt ut är denna WB-369 modellen. Det är även en av de mest prisvärda om man ser vad man får för pengarna. Runt 500 kronor så får ni en riktigt bra vevradio som har ett inbyggt batteri på 2500mAh. Batteriet är även tillräckligt starkt så att det även kan nödladda mobiltelefoner och liknande. Du har även en mycket bra ficklampa som lyser både långt och koncentrerat. Radion laddas enkelt genom den inbyggda solpanelen eller genom att använda veven. Självklart kan man även ladda med ett vägguttag.


Egenskaper

 • Vikt 364g
 • Batteri 2500mAh
 • Mått 155x42x94mm
 • 30 timmar med lampa och radio
WB-369 vevradio med solceller
5 star


Köpguide vevradio

En vevradio används främst som en nödradio, men kan även användas i sommarstugan, på fiskeresan eller på campingen. Det är en väldigt bra produkt som vi tycker att alla borde ha en hemma. Skulle det hända något och man står utan el så är det en väldigt bra sak att ha hemma.

Så fungerar en vevradio


En vevradio fungerar som så att den har en vev som man kan rotera för att föra över energi till ett inbyggt batteri. Batterierna i de nyare modellerna är i regel ett litiumjord batteri på mellan 800mAh och 5000mAh. Skulle man hamna i en situation där man inte har någon el så är en vevradio en väldigt bra pryl att ha hemma. Det kan faktiskt vara så att det kan vara din enda möjlighet att få tillgång till viktig information. Men som tur är händer detta så sällan, och det finns väldigt mycket andra bra funktioner i en multifunktionell vevradio.


En multifunktionell vevradio – Något alla borde äga

Du kan ladda en multifunktionell vevradio på dessa sätt:

 1. Ladda genom ett eluttag
 2. Veva
 3. Solpanel

Så det enklaste är då givetvis att man helt enkelt använder ett eluttag för att ladda vevradion. Men har man inte tillgång till detta, tex på sjön så kan man enkelt ladda den genom solenergin. Skulle det vara på kvällen eller under en molnig dag, ja då kan man veva fram den energi som behövs för att ladda vevradion.


Andra funktioner i en vevradio

Det finns fler funktion förutom att man kan lyssna på radio. I många multifunktionell vevradio så finns det även en eller flera lampor. Det brukar i regel finnas en stark ficklampa, men det kan även finnas med en campinglampa. Så vi tycker att när man ska köpa en vevradio så kan man likagärna se till så att den har lite extra utrustning som en lampa och liknande. Då slipper man nämligen packa ner en extra ficklampa i packningen.


Ladda mobiltelefon med vevradio

Man kan på vissa modeller som har ett starkare batteri även nödladda externa prylar så som exempelvis en mobiltelefon. Det är ju en funktion som är väldigt användbar, speciellt om man är ute och fri campar och man inte har tillgång till någon strömförsörjning. En väldigt bra egenskap på en vevradio.

 

Egenskaper


Storlek

Det finns många olika storlekar på en vevradio. Vilket gör det väldigt enkelt att hitta en som passar bra för just det tillfället du behöver den. Ska du ut och vandra så vill man ju ha en så liten och lätt vevradio som möjligt. Ska man däremot ha den hemma, i båten eller kanske i sommarstugan så spelar kanske inte vikten och storleken så stor roll.


Batteri

Batteriet är viktigt när man tittar på en vevradio. Det ska vara ett uppladdningsbart litiumbatteri som gärna även kan nödladda andra externa saker så som mobiltelefoner. Batteriet ska vara så hållbart som möjligt så välj gärna en vevradio med ett kraftfullt inbyggt batteri.


Lampa

På de allra flesta nya modellerna av vevradio så finns det ofta en ficklampa inbyggd i vevradion. I vissa modeller finns det även en campinglampa. Då det finns så många olika tillverkare och modeller av vevradio så gör man bäst i att leta efter en som även har en passande lampa. Tänk på att ni då slipper bära med en extra ficklampa eller campinglampa.


Solcellspanel

På många vevradio finns det faktiskt inbyggda solcellspaneler som laddar batteriet när det är soligt ute. Detta är ju väldigt bra, då man inte endast behöver förlita sig på att veva upp kraften i batteriet.


USB uttag

Vevradio med en powerbank är ett mycket bra alternativ när man letar efter en mulitfunktionell vevradio. Du kan med en powerbank då enkelt ladda andra externa enheter genom ett USB-uttag. Det är ett smidigt sätt att ladda både ficklampa och telefoner på.
Frågor och svarVad är en vevradio?

En vevradio är en radio som man exempelvis kan ha stor nytta av vid nödlägen. Detta då en vevradio även kan fungera när strömmen inte finns tillgänglig. Detta då man enkelt kan veva fram den ström som behövs för att driva radion.


Hur fungerar en vevradio?

En vevradio fungerar så att man helt enkelt genom att veva fram den kraft för hand som krävs för att driva vevradion. Många nyare modeller av en vevradio har dock ofta flera källor som den kan få ström ifrån för att ladda batteriet och att driva vevradion. Solceller är numera väldigt vanligt utöver den hederliga veven.


Vilken vevradio är bäst?

Den bästa vevradion kan ni läsa mer om på vår sida


Var kan man köpa vevradio?

På vår sida hittar man massor av vevradio som man kan köpa lätt och smidigt över nätet.