Bästa vandringsryggsäcken


Test av vandringsryggsäck

Det finns många väldigt bra vandringsryggsäckar så det är inte lätt att välja en när man ska köpa sig en vandringsryggsäck. Man vill ju gärna köpa den som har blivit bäst i test.  Vi har dock testat de allra bästa vandringsryggsäckarna på marknaden och skrivit kortfattade recensioner om dessa på denna sida. Det finns många kvalitetsmärken att välja mellan samt olika storlekar och designer på vandringsryggsäckarna. Vi tror att när ni ha läst denna sida så kommer ni hitta den bästa vandringsryggsäcken för just dig. Sidan innehåller annonslänkar från outdoorexperten och outnorth. Det finns även på sidan många tips om vad man ska tänka på när man ska köpa den bästa vandringsryggsäcken.Bästa vandringsryggsäcken


Bästa vandringsryggsäcken

Här har vi skrivit kortfattade recensioner om de allra bästa vandringsryggsäckarna för både fjällen och för den vardagliga vandringen. Det finns vandringsryggsäckar för vintern, sommaren och året runt. De allra största vandringsryggsäckarna passar främst för den långa vandringen under många dagar.
1.Exped Expedition 80 Olive Grey

En nyhet bland de bästa vandringsryggsäckarna är denna 80 liters toppmatade ryggsäck från Exped.  

En riktig väderskyddad vandringsryggsäck som har en rullstängning högst upp samt ett vattentätt topplock som även har en ficka. Vandringsryggsäcken passar bra till alla äventyr i naturen året runt där man ska vara borta en längre stund eller bara behöver ha med sig ganska så mycket packning. Bärsystemet är väldigt komfortabelt och har bland annat ett skönt höftbälte. Det finns flera praktiska egenskaper som ryggsäcken har så som exempelvis gångstavshållare, isyxhållare och gott om fickor


Egenskaper

 • Volym 80l
 • Vikt 2450gram
 • Mått 86x41x29
 • Kapacitet 35kg2.Jack wolfskin Highland trail 55

Denna vandringsryggsäck på 55 liter är från Jack wolfskin och finns i två modeller en för herrar och en för damer. Då volymen är 55 liter, gör att den passar sig för flerdagarsvandringen väldigt bra. Med ett bra bärsystem X-transition som har en extremt bra komfort samtidigt som den enkelt kan justeras efter varje enskild person. Den har en bra ryggventilation som underlättar när man bär en tung packning. Det stora rymliga huvudfacket går att inte bara komma åt från toppen utan även från framsidan av ryggsäcken. Den har även en invändigficka för vätskeblåsan. Det finns fler funktioner så som en exrtra ficka i locket, samt en praktisk hållare för vattenflaskan på midjebältet. Det finns även gott om fästpunkter för bland annat vandringsstavar och annan utrustning. Vandringsryggsäcken har ett integrerat regnskydd.


Egenskaper

 • Volym 55l
 • Vikt 2200gram
 • Mått 82x38x32
3.Osprey ROOK 50l

Vandringsryggsäck 50 liter från Osprey. En vandringsryggsäck med en väldigt bekväm passform  som låter ryggsäcken komma nära kroppen. Med ett bra bärsystem och en bra ventilation genom en elastisk Airspeed konstruktion av mesh så är denna vandringsryggsäck skön att bära även längre sträckor. Självklart går även bärsystemet enkelt att justera så att det passar extra bra. Flera bra funktioner finns det med ryggsäcken. Dels så finns det flera kompressionsremmar som hjälper till att stabilisera packningen och ryggsäcken. En stor ficka i topplocket och två fickor i höftbältet. Det finns även nyckelhållar som är lättåtkomliga. Vandringsryggsäcken kommer även med ett integrerat och löstagbart regnskydd för dåliga väder. Ett bottenfack finns för sovsäck och en bröstrem med visselpipa.


Egenskaper

 • Volym 50l
 • Vikt 1590gram
 • Mått 74x42x35
4.Vaude Wizard 30

Vandringsryggsäck på 30 liter som passar sig allra bäst för dagsvandringar där man inte behöver ha så mycket packning. Ryggsäcken rymmer trots allt 30 liter så det finns ändå gott om utrymme för packningen. Den väger inte mycket , runt 1 kilo och den är skön att bära då komforten är mycket god. Det finns utgång för ett dricksystem och ryggsäcken har ett vadderat höftbälte samt kompressionsremmar på sidorna. Det finns även 2 sidofickor och en frontficka samt en bröstrem med clip för exempelvis vandringsstavar.  

En billig vandringsryggsäck på 30 liter som passar sig bra för endags vandring.


Egenskaper

 • Volym 34 liter
 • Vikt 1080gram
 • Mått 50x30x305.Fjällräven Bergtagen 38

En vandringsryggsäck från fjällräven på 38 liter som är riktigt bra. Det är i grund och botten en teknisk vandringsryggsäck som bland annat har en träram som är unik för just Fjällräven. Topplocket och höftbältet är båda avtagbara, vilket är väldigt praktiskt i vissa situationer. Den är självklart vattentätt och väldigt slitstark precis som alla produkter från kvalitetsmärket Fjällräven. Det finns gott om fästen för stavar och liknande utrustning. Med Fjällräven Bergtagen 38 så kommer ni vandra med både en väldigt god komfort men även med lätta steg. Vandringsryggsäcken sitter skönt och stabilt på plats och man känner sig trots detta väldigt smidig och rörlig.


Egenskaper

 • Volym 38l
 • Vikt 1600g
 • Mått 56x29x18

 


6.Lundhags Gnaur 75

En avancerad vandringsryggsäck på 75 liter som är en av de bästa inom denna volym. Lundhags är kända för både sin höga kvalitet och för sin goda komfort på just vandringsryggsäckar. Denna modell Gnaur 75 är väldigt stabil och klarar enkelt av tyngre laster samtidigt som man bär den med en god komfort. Ryggsäcken har starka och robusta spännen samt olika fästdon i aluminium. Ramen är viktigt i denna klass av vandringsryggsäckar så därför har Lundhags en stabil ram klarar av tunga laster. Den är tillverkad i aluminium för att hålla nere vikten samtidigt som aluminium är starkt. Det finns ett regnskydd som är integrerad med fästkroka i ett bottenfack. Vandringsryggsäcken är även kompatibel med ett vätskesystem som man oftast behöver under längre vandringar.


Egenskaper

 • Volym 75l
 • Vikt 2820g
 • Vadderat höftbälte
 • Gott om fickor
 • Stor frontöppning7.Haglöfs Lex 110

En av de mest avancerad vandringsryggsäckarna som Haglöfs erbjuder sina kunder. Denna modell är till för dig som ska vandra och vara bort flera dagar eller veckor. Trots sin stora storlek med ett enormt packutrymme så är ryggsäcken relativt lätt. Det viktiga bärsystemet är stabilt och har en justerbar ryggpanel som är enkelt att justera. Axelremmarna är både sköna och har praktiska fästöglor för olika tillbehör man kan tänkas behöva ha med sig, det sitter även en visselpipa på bröstremmen. Det avtagbara 20 liters locket har en triangulär skärning som även har strechpaneler för tältet. Stora fickor för termosar eller annat. Det finns som sagt gott om praktiska fickor och andra packningsmöjligheter i denna stora vandringsryggsäck.


Egenskaper

 • Volym 110l
 • Vikt 3600g
 • Bottenöppning
 • Frontöppning
 • Ställbara rygglängd8.Bergans Helium 40

En vandringsryggsäck på 40 liter som passar bra för både dagsturer och längre vandringar. Ryggsäcken är en lättviktare på 940 gram som med hjälp av bärsystemet håller en väldigt god komfort. Det är även enkelt att justera vandringsryggsäcken så att den ska passa just dig allra bäst. Med hjälp av höftbältet och bröstremen så sitter väska stadigt under vandringen.  Toppöppningen är avtagbar och det finns även en frontöppning som är användbar. Bergans Helium 40 är anpassad även för ett vätskesystem.


Egenskaper

 • Volym 40l
 • Vikt 960g
 • Mått 52x34x26Vandringsryggsäck för barn

Den bästa vandringsryggsäcken för barn och junior kan ni läsa om här.


5 star


9.Deuter Fox 30

En vandringsryggsäck på 30 liter för barn och junior ålder. Denna vandringsryggsäck är från tillverkaren Deuter och håller högsta kvalitet. Den är speciellt framtagen för barn och har extra sköna vadderade spännen så som höftspänne. Det finns fästen för stavar och är kompitabel med 3.0L vätskesystem. Då ryggsäcken har gott om justeringar så kan även barnet växa med ryggsäcken och kan med andra ord använda den i många år framåt.


Egenskaper

 • Volym 30l
 • Vikt 1200g
 • Mått 60x24x22Välja vandringsryggsäck – Vi hjälper dig

En vandringsryggsäck är i grund och botten ditt hem so du bär med dig. Det är där du har all packning som du ska använda för att klara dig på i naturen, speciellt om ni ska vandra en längre tid. Så det är många saker som vi tycker att du ska ha koll på innan du köper första bästa vandringsryggsäck.  

Hur kommer vandringen se ut 

Detta är första saken ni ska få klart för er, hur länge har ni tänkt vara borta och vart ska ni vandra. Vart ni ska vandra har mest betydelse för hur vädret kan tänkas vara under tiden ni är borta på vandringen. Hur länge ni ska vara borta, är mestadels så man vet hur stor vandringsryggsäck man behöver. Det finns vandringsstorlekar i många olika storlekar och volymer.

 

Välj rätt storlek på vandringsryggsäcken för din vandring

Vandringsryggsäck på 25 liter upp till 40 liter är passande för dagsvandringar då ni inte ska vara borta längre än under dagen/kvällen. Ni får plats med det nödvändigaste så som mat, vatten och utrustning som ni har tänkt använda under dagen. Men trots att ni bara ska vandra under en dag så rekommenderar vi ändå att man köper sig en ryggsäck som bland annat har ett höftbälte och en ergonomisk design. Det ska alltid vara så bekvämt som möjligt när man ska vandra.

Bra att veta är att under sommaren så behöver ni inte ha lika mycket volym på ryggsäcken då det i regel krävs mer utrustning under vinterhalvåret. Några vanliga mått och exempel på dessa vandringsryggsäckar.Vandringsryggsäckar på 45-60 liter i volymen är främst till för att vara borta några dagar. Ett exempel på en vandring kan vara att man ska vandra en led som har olika stugor som man kommer övernatta i. Det ni främst behöver ha med er då är ju provianten. Då man ska vara borta flera dagar så krävs det lite mer i packvolym. Nu börjar det även bli väldigt viktigt att ni använder en vandringsryggsäck som har höftbälte och som verkligen har en ergonomisk utformning. Ryggen behöver få så mycket avlasting den kan, när man ska vandra i flera dagar.Vandringsryggsäckar med en volym på 65 liter upp till 80 liter är passande när ni ska ha med er ett tält att sova i. Ska ni vandra och sova i tält i upp till en vecka så är det en volym runt detta som ni har bäst användning av. Ni ska få plats med tält, proviant och extra kläder, samt utrustning som är viktig att ha.

 


För de allra största vandringsryggsäckarna med en volym på 80 liter och uppåt mot 110 liter, men även större är vanligt. Dessa vandringsryggsäckar är främst till för de riktigt långa vandringarna som ni är borta en vecka och längre. Här behöver ni ha tält och mycket mer utrustning och mat. Dessa vandringsryggsäckar är oftast både stabilare och riktigt ergonomiska. Detta då det kan vara ganska stora vikter man får bära omkring på.


 

Det finns olika bärsystem

Ramryggsäcken är stabilare och ger en bättre ventilation för ryggen. Man kan även fästa utrustning i ramen med hjälp av olika packpåsar. Den passar sig allra bäst för den lite tuffare vandringen och de längre vandringsturerna. 

Softpackryggsäck är i regel lite lättare och sitter närmre kroppen. Det gör att ryggsäcken blir väldigt följsam.

 

Vandringsryggsäckarnas ramar

Det finns ramar som är av olika material såsom plast, trä och aluminium. De allra flesta är dock tillverkade av aluminium som både är starkt och lättviktigt. Fjällräven har en del ramar som är tillverkade av trä och sedan finns det billigare märken som gör ramar av plast. Plast är även det ett lätt material, men inte riktigt lika tåligt och starkt som aluminiumet.


Några av de populäraste märkena av vandringsryggsäckar

 • Fjällräven vandringsryggsäckar
 • Haglöfs vandringsryggsäckar
 • Everest vandringsryggsäckar
 • Lundhags vandringsryggsäckar
 • Osprey vandringsryggsäckar
 • Deuter vandringsryggsäckar
 • Bergans vandringsryggsäckar
 • Jack wolfskin vandringsryggsäckar
 • Salomon vandringsryggsäckar
 • Urberg vandringsryggsäckar


Hur vi valde fram de produkter vi har på denna sida

Vi har valt ut flera produkter på denna sida genom att leta bland olika nätbutiker och välja ut de produkter som vi tycker verkar vara allra bäst. Genom vår kunskap inom ämnet så tycker vi att vi har ganska så bra koll på de flesta produkterna. Vissa av produkterna på denna sida har vi provat själva eller haft en test pilot på. De produkter som vi inte själva har provat men som ändå har kommit med på sidan, beror på att vi tycker att det verkar vara en riktigt bra produkt. Detta har vi kommit fram till genom att jämföra olika produktbeskrivningar och tittat på priserna. På så sätt så har vi fått fram vår test vinnare ur respektive produkt. Frågor och svar


Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

En vandringsryggsäck ska sitta komfortabelt och inte vara till besvär. Den ska gärna sitta så nära ryggen som möjligt, speciellt om man har en tungpackning.


Hur många liter i vandringsryggsäcken?

 • 25-40 liter om ni ska vandra 1 dag
 • 45-60 liter om ni ska vanda flera dagar
 • 65-80 liter om ni ska sova i tält i flera dagar
 • 80 liter och uppåt om ni ska vara borta länge.Fler bra produkter