Vattenreningsfilter


Bästa vattenreningsfilter

Vattenreningsfilter är ett filter som tar bort skadliga ämnen från vatten. De flesta vattenreningsfilter fungerar genom att filtrera ut partiklar ur vattnet, medan andra också använder kemikalier för att avlägsna skadliga ämnen. Vattenreningsfilter är ofta nödvändiga för att säkerställa att vatten för drycker är rent och fritt från smuts och bakterier.

Det finns olika typer av vattenreningsfilter, såsom kolvattenreningsfilter, ultraviolett (UV) vattenrening och ozonbehandling. Vi har valt ut de vattenreningsfilter som vi tycker är dom bästa på marknaden i år.

Sidan innehåller annonslänkar från bland annat outdoorexperten.


Bästa vattenreningsfilter


1. Katadyn Befree Flaska 3liter

Katadyn Befree vattenreningsfilter är ett mycket effektivt och portabelt vattenreningsfilter, som är lätt att använda och bära med sig. Det fungerar genom att filtrera vattnet genom locket på flaskan. Genom denna funktion så renas vattnet samtidigt som ni dricker det. Detta ger dig rent och fritt vatten på några minuter, utan att behöva bära med sig massor av vattenflaskor.

Katadyn Befree vattenreningsfilter är mycket effektiv för att ta bort organiska föroreningar från vattnet.


Cirka pris 670 kr


Egenskaper

 • 3 liter
 • Renar i locket
 • Vikbar flaska


Katadyn Befree Flaska 3liter
5 star


2. Go Bottle Stainless Steel 650ml

Ett vattenreningsfilter och en flaska i ett. Lifestraw go bottle stainless steel är ett vattenreningsfilter som är perfekt för dig som ska utomlands, vandra, campa eller för en nödsituation. Väldigt enkel att använda, man fyller bara på med vatten och sedan så filtreras det i flaskan. Själva membranmikrofiltret klarar av upp till 4000 liter vid rätt användning och underhåll. Enkel att rengöra, ta bara bort filtret så kan man även köra flaskan i diskmaskinen.

Enkelt att byta ut delar om man behöver byta exempelvis ett filter.


Cirka pris 840 kr


Egenskaper

 • 650ml
 • 480g
 • Upp till 4000liter


Go Bottle Stainless Steel 650ml
5 star


3. Vattenreningsfilter sawyer

Sawyer Mini är ett litet, lätthanterligt och prisvärt vattenfilter som tar bort bakterier och parasiter från vatten. Det gör även att Sawyer Mini är perfekt för vandring, camping och resor till områden där rent vatten inte alltid är tillgänglig. Det är ett vattenreningsfilter som är mycket populär och som med sin låga vikt och storlek inte tar någon plats i packningen. Filtret kan skruvas på den medföljande vattenpåsen på 500ml. En annan praktiskt sak med filtret är att den även kan skruvas på en standrad per flaska. Finns att välja på mellan fem färger.

Ett mycket prisvärt vattenreningsfilter


Cirka pris 470 kr


Egenskaper

 • 500ml
 • 56g
 • Populär


Vattenreningsfilter sawyer
5 star


4. Lifestraw Flex Gravity Bag 3,7l

Lifestraw Flex Gravity bag 3,7 L är ett praktisk vattenreningsfilter som använder tyngdkraften för att driva vatten genom ett vattenfilter. Påsen har en stor vattenkapacitet på 3,7 liter. Vattenfiltret är mycket effektivt och som tar bort 99,9999% av bakterier och 99,999% av protozoer. Enkel att använda, bara fyll med vatten och hänga upp. Sedan är det vara att låta själva gravitationen sköta resten. Ett mycket bra vattenfilter för dig som behöver lite större kapacitet. Upp till 23liter i timmen.


Cirka pris 745 kr


Egenskaper

 • 3,7l
 • 197g
 • Stor kapacitet


Lifestraw Flex Gravity Bag 3,7l
5 star


5. Grayl Geopress Purifier Coyote Amber

Grayl Geopress Purifier Coyote Amber är en kompakt och lätt vattenrenare som förvandlar smutsigt vatten till rent och fritt på bara 8 sekunder. Med sitt unika filter får man både rent och smakligt vatten. Grayl Geopress Purifier Coyote Amber tar bort 99,9999% av alla bakterier och protozoer samt 99,999% av virus. Passar perfekt för resor till områden med dåligt vatten, eller för nödsituationer. Mycket enkel att använda. Man fyller bara flaskan och sedan så pressar man er filtret med hjälp av kroppsvikten, sedan har du i stort sett en liter rent dricksvatten. Fantastiskt bra och enkelt, fyll upp vatten från kranen, brunnen eller diket.


Cirka pris 960 kr


Egenskaper

 • 3,7l
 • 71cl
 • 8 Sekunder


Grayl Geopress Purifier Coyote Amber
5 star


6. Katadyn Vario vattenreningspump

En mycket bra vattenreningspump som använder sig av hela tre filternivåer. Ett med glasfiber, ett keramisk förfilter och aktivt kol. Det gör att katadyn Vario får bort 99,9999 procent av bakterier och parasiter. Pumpen passar de allra flesta flaskor och vätskesystem 63mm öppning. Det går även att använda sig av utpumpningsslagen för att fylla upp olika typer av vätskebehållare. Ett mycket effektivt och smidigt sätt att rena vatten i exempelvis ett vattendrag.

En mycket bra vattenreningspump som passar perfekt för camping, paddling, jakt, fiske och så mycket mer där man kan behöva rena vattnet innan man dricker det.


Cirka pris 1295 kr


Egenskaper

 • 425g
 • 2l/min


Katadyn Vario vattenreningspump
5 star


Köpguide vattenreningsfilter


När man ska köpa ett vattenreningsfilter , det finns ett antal saker som man måste tänka på. Det första är storleken på filterkapaciteten och det andra är hur ofta filtret måste bytas ut. En del filter har en kapacitet på upp till 3000 liter, medan andra filter endast räcker till cirka 600 liter. Detta innebär att du behöver köpa flera filter om du vill ha ett långvarigt vattenreningssystem. Det rekommenderas också att byta ut filtret en gång per år eller så ofta som nödvändigt för att säkerställa optimal vattenrening.

Man behöver även veta hur mycket vatten som du verkligen behöver filtrera . Detta är en mycket viktig sak att tänka på eftersom det kommer att avgöra hur stor investering du måste göra i filtret. En del filter kan endast behandla cirka 40 liter per timme, medan andra kan bearbeta upp till 400 liter per timme.

När du ska iväg så behöver du kunna filtrera så mycket vatten som du och dina vänner behöver få i sig. Normalt gör en vuxen människa a med 2-4 liter vatten per dygn.

Välj sedan en påse eller flaska som är lämplig för storleken på din grupp

Filtret bör ha en kapacitet på minst 2 liter per timme för att säkerställa snabb och effektiv vattenrening.

Du kan rena vatten från sjöar, dammar, floder eller brunnar. Filtret tar bort alla föroreningar och gör vattnet drickbart

Det finns olika typer av filter som används för att rena vatten och de flesta är tillgängliga på marknaden idag. De flesta av dessa filter fungerar på samma sätt och det är bara några enkla steg du behöver följa för att rena vatten med dem.

 

 1. Läs instruktionerna noggrant innan du börjar använda filtret.
 2. Sätt i batterierna (eller ladda upp om det är ett filter som drivs med el) och se till att alla delar är på plats och monterade ordentligt.
 3. Häll vatten i den reservoar som hör till filtret och se till att inte vattnet når över kanten.
 4. Låt vattnet rinna igenom igenom filtret enligt instruktionerna från tillverkaren. Detta tar vanligen några minuter.
 5. Njut av ditt rena vatten!
 6. Glöm inte att byta ut filtret en gång per år eller så ofta som tillverkaren rekommenderar. Det är också viktigt att rengöra reservoaren och alla andra delar av filtret regelbundet för att förhindra bakterieuppbyggnad.
 7. Förvara filtret på en säker plats när det inte används för att undvika skador.
 8. Njut av ditt rena vatten!


Det finns många olika vattenreningsfilter på marknaden idag, men det är viktigt att du väljer ett filter som passar dina behov. Detta innebär att du måste tänka på storleken på din grupp, hur ofta du planerar att använda filtret och hur mycket vatten du verkligen behöver rena. Följ alltid instruktionerna från tillverkaren noggrant för att säkerställa effektiv vattenrening och förvara filtret på en säker plats när det inte används.


Hur ett vattenreningsfilter fungerar

Vattenreningsfilter är ofta kolvattenreningsfilter, som använder aktivt kol för att ta bort skadliga ämnen från vattnet. Aktivt kol fungerar genom att adsorbera (binda till) och filtrera ut organiska föroreningar och rester av kemikalier från vattnet. Det finns olika typer av aktivt kol, såsom granulärt aktivt kol (GAC), pulveriserat aktivt kol (PAC) eller blockaktivt kol (BAC).

Aktivt kol är effektivt för att ta bort organiska föroreningar, men det får inte användas för att ta bort mineraler eller metaller från vattnet. Mineraler och metaller måste filtreras ur vattnet med andra typer av filter, såsom kiselgur- eller järnjordfilter.


Ultraviolett (UV) vattenreningssystem

Ultraviolett (UV) vattenrening är en kemikaliefri vattenreningsteknik som fungerar genom att skicka UV-strålning genom vattnet för att döda bakterier och virus. Det finns olika typer av UV-vattenreningssystem, såsom centralt installerade system eller enklare portabla system.

UV-vattenreningssystem är mycket effektiva för att döda bakterier och virus, men det tar inte bort organiska föroreningar eller rester av kemikalier från vattnet. Därför måste UV-vattenreningssystem ofta användas tillsammans med andra typer av vattenreningsfilter för att säkerställa rent och fritt vatten.


Ozonbehandling

Ozonbehandling är en effektiv metod för vattenrening, som fungerar genom att skapa ozon i vattnet för att döda bakterier och virus. Ozon är en form av syre (O3) som har tre atomer istället för två, och det är mycket effektivt för att döda bakterier och virus. Ozonbehandling är också effektiv för att ta bort organiska föroreningar från vattnet, så det är ofta används tillsammans med andra typer av vattenreningsfilter.


Kiselgur- eller järnjordfilter

Kiselgur- eller järnjordfilter är filter som använder kiselgur eller järnjord för att ta bort mineraler och metaller från vattnet. Mineraler och metaller kan vara skadliga för hälsan och är ofta orsaken till smak- eller luktfel i vatten. Kiselgur- och järnjordfilter är mycket effektiva för att ta bort mineraler och metaller från vattnet, men det är inte så effektivt för att ta bort organiska föroreningar. Därför måste kiselgur- och järnjordfilter ofta användas tillsammans med andra typer av vattenreningsfilter för att säkerställa rent och fritt vatten.


Reverse osmosis (RO)

Reverse osmosis (RO) är en effektiv metod för vattenrening, som fungerar genom att filtrera vattnet genom ett semipermeabelt membran. RO-system använder tryck för att driva vattnet genom membranet, och det tar bort de flesta skadliga ämnen från vattnet, såsom organiska föroreningar, mineraler, metaller och bakterier.

RO-system är mycket effektiva för att ta bort skadliga ämnen från vattnet, men det är också ganska kostsamt. Därför måste RO-system ofta användas tillsammans med andra typer av vattenreningsfilter för att säkerställa rent och fritt vatten.