Prepping lista


Prepping

Prepping är i grund och botten en krisberedskap planering. Det är inte bara för att skapa doomsday scenarier och köpa massor av ammunition och vatten, utan det handlar om att tänka igenom alla aspekter av en potentiell kris situation och planera hur man ska hantera den. Med rätt förberedelser, kan du öka dina chanser att överleva och klara dig igenom någon form av katastrof. Här är en snabb lista på 10 saker som alla borde ha i sina Prepping planer: Ni kan läsa mer djupgående om allting längre ner på sidan. 


Prepping lista


Prepping lista


  1. Vatten: Ta hand om ditt vatten, det är livsviktigt! antingen genom att köpa flera liter vatten på en gång eller genom att skaffa ett vattenreningsfilter eller vattenreningstabletter.
  2. Mat: Förbered mat som du kan lagra och som är näringsrik. Prova att göra egna mjölmixer, spannmålsblandningar eller konservera mat själv. Det finns även väldigt mycket bra frystorkad mat som har en lång hållbarhet.
  3. Kläder och skor: Ha alltid lager på lager av t-shirts, byxor, tröjor och ytterkläder. Se till att du också har skor för olika väder och aktiviteter.
  4. Hygienartiklar: Se till att du alltid har en reserv av tvål, schampo, tandborste och tandkräm.
  5. Verktyg: Förbered verktyg för olika eventualiteter såsom överlevnadsknivar, hammare, skruvmejslar osv.
  6. Medicin: Förvara läkemedel för nödsituationer, men kontrollera datumen på dem och byt ut dem regelbundet.
  7. Förband: Skaffa bandage, plåster och andra förband för olika skador.
  8. Eld: Se till att du alltid har tändstål, tändstickor eller en tändare på dig så att du kan tända en eld i nödsituationer.
  9. Radio: En vevradio är bra att ha för att ta emot nyheter i händelse av ett strömavbrott.
  10. Belysning: Förbered ljus och batterier för nödsituationer.


Förutom dessa saker, var alltid beredd på olika situationer som kan uppstå och se till att du har en plan för hur du ska hantera dem. Ta hand om dig själv och var alltid förberedd!

 

Prepping kan vara att klara av ett längre strömavbrott eller kortare strömavbrott. Det handlar om olika saker för olika människor, men alla kan dra nytta av lite Prepping. En bra idé är att titta på listor som denna och planera hur man ska hantera de situationerna i förväg. Detta gör det enklare att tänka igenom och förbereda sig på riktigt när en kris uppstår.

 

Det finns flera anledningar till varför man ska preppa, men en av de viktigaste är för att Prepping kan rädda liv. Med rätt förberedelser och planering, kan man öka sina chanser att klara sig igenom någon form av katastrof eller kris. Det finns ingen anledning till att inte vara förberedd och Prepping kan hjälpa dig att göra just det!

 

Prepping är inte bara för doomsday scenarier och allvarliga kriser, det handlar också om att vara förberedd på vardagliga situationer som kan uppstå. Om du tappar bort nycklarna till ditt hem eller bilen, eller om det blir strömavbrott i din stad, kan Prepping göra det enklare att hantera dessa situationer. En liten ansträngning för att planera och förbereda dig kan göra mycket i längden!


Vatten

Vatten är livsviktigt och det är något som alla bör ha i sina Prepping planer. Det finns flera olika sätt att förbereda sig på vatten, men det viktigaste är att se till att man har tillgång till rent vatten i nödsituationer. Utan vatten klarar du dig inte mycket längre än 7-10 dagar. Räkna med att man använder cirka 2,5 liter vatten per dygn och vuxen. Är man då en hel familj så förstår ni ganska snabbt att det är många lite vatten man måste säkra under en kris eller liknande.

Det finns flera olika sätt att skaffa rent vatten, men ett av de enklaste och mest effektiva sätten är genom att köpa flera liter vatten på en gång. Detta är en bra idé för att få lite tillgång till vatten i nödsituationer, men det är inte ett permanent fix. Flera liter vatten kommer inte räcka för länge och det är därför viktigt att man har andra alternativ.

Ett annat sätt att skaffa rent vatten är genom att använda vattenreningsfilter eller vattenreningstabletter. Detta är ett bra sätt att få tillgång till rent vatten på lång sikt, men det är också viktigt att man har andra alternativ. Det finns flera olika sätt att förbereda sig på vatten, men det viktigaste är att planera i förväg och se till att man alltid har tillgång till rent vatten. Detta är livsviktigt i nödsituationer och det går inte att underskatta hur mycket vatten man behöver för att klara sig. Man kan även ta till vara på regnvatten genom att använda en regnvattenbehållare. Detta är ett bra sätt att samla regnvatten som man sedan kan använda för olika syften.


vattenreningstabletter

Vattenreningstabletter

vattenreningsfilter

Vattenreningsfilter


Mat

Mat är också livsviktigt och det är något som alla bör ha i sina Prepping planer. Det finns flera olika sätt att förbereda sig på mat, men det viktigaste är att se till att man har tillgång till mat i nödsituationer. Räkna med cirka 2500 kcal per dygn och dag för en vuxen människa. Detta är en grov riktlinje, men det går inte att underskatta hur mycket mat man behöver under en kris eller liknande.

Det finns flera olika sätt att skaffa mat, men ett av de enklaste och mest effektiva sätten är genom att köpa mat på burk. Detta är en bra idé för att få lite tillgång till mat i nödsituationer, men det är inte ett permanent fix. Burkar med mat kommer inte räcka för länge och det är därför viktigt att man har andra alternativ. Man kan även köpa på sig frystorkad mat. Detta är mat som har torkats i frysen och som därför inte kräver någon kylning. Frystorkad mat är ett bra sätt att få tillgång till mat på lång sikt, men det är också viktigt att man har andra alternativ.

Ett annat sätt att skaffa mat är genom att odla sin egen mat. Detta är en bra idé för den som har möjlighet till det, men det kräver lite planering och förberedelse. Man bör tänka på vilken sorts mat man vill odla och se till att man har rätt sort för det område man bor i. Man bör även tänka på hur mycket mat man behöver och planera så att man har tillgång till den odlingsyta som man behöver ha.


Frystorkad mat

Frystorkad mat


Eld

Det är också viktigt att man har en plan för eld i nödsituationer. Man bör tänka på hur man ska göra för att skaffa eld, men även på hur man ska göra för att hålla den brinnande. Det finns flera olika sätt att skaffa eld, men det viktigaste är att se till att man alltid har lite tillgång till eld i nödsituationer. Det finns flera olika sätt att skaffa eld, men ett av de enklaste och mest effektiva sätten är genom att köpa en tändare, tändstickor eller införskaffa sig ett tändstål. Att kunna värma sig och laga mat är livsviktigt i nödsituationer och det går inte att underskatta hur mycket eld man behöver. Man bör även tänka på hur man ska hålla sin eld brinnande, så att man inte riskerar att den slocknar. Det finns flera olika sätt att göra detta, men det viktigaste är att ha en plan för hur man ska gå tillväga.


armband med tändstål

Armband tändstål


Skydd

Det är också viktigt att man har ett bra skydd i nödsituationer. Man bör tänka på hur man ska göra för att skydda sig mot väder och vind, men även på hur man ska göra för att skydda sig mot hot. Det finns flera olika sätt att skaffa skydd, men det viktigaste är att se till att man alltid har lite tillgång till skydd i nödsituationer. Det finns flera olika sätt att skaffa skydd, men ett av de enklaste och mest effektiva sätten är genom att köpa en tarp eller ett myggnät. Att ha lite skydd mot väder och vind är livsviktigt i nödsituationer och det går inte att underskatta hur mycket skydd man behöver. Man bör även tänka på hur man ska göra för att skydda sig mot hot, såsom djur eller människor.


Tarps

Tarps

Myggskydd

Myggskydd


Information

Det är också viktigt att man förbereder sig på information i nödsituationer. Man bör tänka på vilken sorts information som kan vara användbar i en nödsituation, men även på hur man ska göra för att hitta den. En radio är väldigt bra att ha och för att inte vara beroende av elförsörjning så är en vevradio ett mycket bra val att ha hemma. Även en kompass och karta är mycket viktigt att ha. Att ha lite information med sig i nödsituationer är livsviktigt och är man i vildmarken så är det ännu viktigare att veta var man kan och bör gå. Så både en kompass och en karta är att rekommendera.


vevradio

Vevradio

Kompass

Kompass


Medicin

Det är också viktigt att man förbereder sig på medicin i nödsituationer. Man bör tänka på vilka sjukdomar och skador som kan uppstå i en nödsituation, men även på hur man ska göra för att behandla dem. Det finns flera olika sätt att skaffa medicin, men det viktigaste är att se till att man alltid har lite tillgång till medicin i nödsituationer. Det finns flera olika sätt att skaffa medicin, men ett av de enklaste och mest effektiva sätten är genom att köpa lite förband och mediciner. En första hjälpen låda är ett bra första steg. Att ha lite medicin med sig i nödsituationer är livsviktigt och det går inte att underskatta hur mycket man behöver.Köpguide Prepping

Prepping vad behöver man egentligen? 


Köksutrustning & mat

-Burkar

-Konserver

-Frystorkad mat

-Ris, nudlar och pasta och andra torrvaror

-Olja

-Överlevnadskniv

-Bestick

-Termos

-Kastrull och stekpanna

-Vatten

-Vattendunkar

-Vattenflaskor

-Vattenfilter

-Vattenreningstabletter

 

Värme & kläder

-Sovsäck

-Liggunderlag

-Filt

-Tändare, tändstål eller tändstickor

-Värmeljus

-Kläder

-Ved

-Tält

-Ficklampa

-Pannlampa

-Myggskydd

 

Medicin & Hygien

-Första hjälpen kit

-Medicin

-Värktabletter

-Vätskeersättning