Viltkyl


Viltkyl

En viltkyl är till för dig som jagar och som sedan ska ta hand om köttet. I en viltkyl hänger man upp köttet för att bland annat låta köttet möra på rätt sätt. En viltkyl är utvecklad för just detta och fungerar ganska likt ett vanligt kylskåp, men har en del andra funktioner som är väldigt viktiga. Man kan faktiskt bygga om ett vanligt kylskåp till en viltkyl om man vill komma undan mycket billigare. Men bästa resultat får man givetvist i en riktig viltkyl. Ni kommer på denna sida kunna läsa om de allra bästa viltkylarna på marknaden. Vi har även skrivit en guide på hur man ska göra om man vill bygga sin egna viltkyl. Sidan innehåller annonslänkar från Pnjakt och outdoorexperten.


Viltkyl


1. Viltkyl LU4500

Den billigaste viltkylen men som trots detta rymmer väldigt mycket kött. Man får enkelt plats med antingen två stycken hjortar eller ett vildsvin på runt 85 kilo. För den sparsamma personen ska det även tilläggas att denna viltkyl har en förvånande låg energiförbrukning. Den uppgår till endast 0,6 kwh, vilket gör att det inte kostar mycket att hålla denna kyl igång. Man får en bra viltkyl som bland annat har en upphängningsstång som klarar av upp mot 150 kilo, vilket gör att man klarar av de flesta djuren i denna kyl. Stångensform gör att man kan få plats med bland annat två hjortar om man så önskar.  De flesta viltkylarna är väldigt tunga och därför svårflyttade, men denna väger endast 85 kilo, vilket man klarar av att flytta själv med lite hjälp. Viltkylarna är tyngre än vanliga kylskåp då de är tillverkade i ett mer robustmaterial för att klara av att bland annat stå ute i ladugårdar. Med låset som medföljer kan man även vara säker på att ingen objuden gäst hälsar på i viltkylen. 

Innermåtten på LU 4500 är även dessa väldigt bra, då de är på cirka 170x50x50 vilket gör att man har gott om plats att röra sig med.  Utvändigt tar den inte heller för mycket plats då den är 192x60x67. En viltkyl som är lättplacerad och utrustad med bland annat ett lås och möjlighet att hänga upp tyngre byten på upp till 150 kilo. Viltkylen är även utrustad med en automatisk vattenavdunstning och har hela 435 liter i kapacitet. Vi rekommenderar detta viltkylskåp för de som vill ha ett praktiskt, prisvärt och ett väldigt bra kylskåp för vilt. 


Ett prisvärt viltkylskåp 


Egenskaper

  • Kapacitet 435 liter
  • Energi 0,6 kwh
  • Vikt 85 kg
  • Mått invändigt 169,5x50,5x49
  • Mått utvändigt 192x60x67


5 star
Viltkyl LU4500


2. Viltkyl LU7000

Denna viltkyl är lite större än LU4500 och rymmer 583 liter alltså cirka 150 liter mer. Denna modell har inte bara ett stativ man kan hänga upp köttet i utan två stycken. På grund av detta och storleken på viltkylen LU7000 så kan ni faktiskt få plats med 4 hjortar eller två vildsvin på cirka 65 kilo styck. Detta gör viltkylen väldigt användarvänlig och man har gott om förvaringsmöjligheter på köttet. För att rengöra kylen på smidigaste sättet så finns det ett väldigt bra förångningsskydd i kylen samt standard rengöringsavlopp. Vildkylskåpet drivs på 1,1KWh och styrs av Landing LWS tronic kontroll som kan styra kylen i mellan -5 och +24 grader. Med – 5 grader i kylen så får ni en perfekt mogning på köttet. Man har även på denna viltkylskåpet ett praktiskt och smidigt lås. Med ett bra lås och ett kvalitets viltkylskåp kan ni förvara det även i ett uthus. Hela viltkylen väger cirka 91 kilo, vilket gör att man med hjälp kan flytta och ställa skåpet var man vill ha det, relativt enkelt. De flesta viltkylskåp är väldigt tunga, men vi tycker att detta håller vikten ganska bra. Storleksmässigt så finns det väldigt gott om utrymme på insidan där måtten mäter 152x66x58. Man kan placera även detta viltskåp på de flesta ställen då yttermåtten är 19x70x75 så tar det inte allt för stor plats. Ett väldigt bra viltkylsåp som håller hög kvalitet och passar främst för jägaren som får med sig mer än ett djur hem.  


Egenskaper

  • Kapacitet 583 liter
  • Energi 1,1 kwh
  • Vikt 91 kg
  • Mått invändigt 152x66x58
  • Mått utvändigt 190x70x75


5 star
Viltkyl LU7000


3.Viltkyl LU9000

En större modell av en viltkyl som har en hög kapacitet på 610 liter. Det är lite högre än vad LU7000 modellen är av och tål även att lastas lite tyngre. Man kan även i denna viltkyl placera upp till fyra stycken hjortar eller två vildsvin som väger runt 75 kilo vardera.  Viltkylen har två stycken rostfria stativ som har en kapacitet på cirka 100 kilo vardera. Kylen drar inte speciellt mycket ström utan ligger på 1,2KWh. Man kan med Landing LWS tronic kontroll styra temperaturerna mellan -5 och +24 grader. Då de allra flesta som köper en viltkyl väljer att placera den i ett uthus så som ett garage eller en ladugård så är det bra att veta viltkylen även har ett smidigt och säkert lås. LU9000 kommer med en automatisk kondensavlägsnande som är väldigt fördelaktig. Med de invändiga måtten på 174x66x58 så ser ni att LU9000 är cirka 20 centimeter högre än LU7000. Så även detta skåp har en bra volym. Skåpet är lätt att rengöra och håller köttet ifrån både djur och insekter. Vikten på skåpet är lite under 100 kilo, så när man ska flytta på det så kan det gå åt en del bärhjälp. Men vanligtvist så placerar man viltkylen där man vill ha den, sen så brukar den stå där länge. Yttermåtten är 212x77x75 så det är inte ovanligt stort och får plats på de flesta platser. 



Egenskaper

  • Kapacitet 610 liter
  • Energi 1,2kwh
  • Vikt 98 kg
  • Mått invändigt 174x66x58
  • Mått utvändigt 212x77x75


5 star
Viltkyl LU9000


4.Viltkyl LU10000

Nu kommer vi till en riktigt stor viltkyl som har en kapacitet på hela 1250 liter. Den är väl främst till för jaktlaget eller slaktaren. Men visst passar den bra även för de mest erfarna jägarna som har med sig gott om djur hem efter ett lyckat jaktpass. Oavsett så är detta en riktigt bra och fin viltkyl av absolut högsta kvalitet. Man kan välja om man vill ha kylen i rostfri eller silvermetallic. Både färgerna är väldigt snygga på denna viltkyl. Viltkylen har en automatisk kondensavlägsnare och en imponerade effekt på 700w. Med den höga kapaciteten så når ni önskad temperatur på 20 minuter. Viltkylen rymmer upp till 6 hjortar eller 4 vildsvin, vilket gör att kylen har väldigt gott om plats. Med de invändiga måtten på 193x80x80 så ser ni snabbt själva att viltkylen har en väldigt bra lastkapacitet. Att tänka på med denna viltkyl är att det är ett stort skåp, yttermåtten är 190x90x90 och hela paketet väger 150 kg. Detta gör skåpet väldigt svårt att flytta själv. Så när man ska placera skåpet så lär det behövas bärhjälp.


En stor viltkyl för dig som kräver hög kapacitet och högsta kvalitet.


Egenskaper

  • Kapacitet 1250 liter
  • Energi 1,6kwh
  • Vikt 150 kg
  • Mått invändigt 193x80x80
  • Mått utvändigt 240x90x90


5 star
Viltkyl LU10000


5. Viltkyl LU11000

Den allra största viltkylen vi har valt att ta upp på denna sida är LU11000, det är storebror till LU10000 och har 250 liter högre kapacitet. Så lastkapaciteten i denna viltkyl är på hela 1500 liter. Den rymmer väldigt enkelt 6 hjortar eller fyra vildsvin. Skåpet är tillverkat helt i rostfritt stål, vilket även gör det väldigt enkelt att rengöra. Förbrukningen är låg med tanke på storleken och den drar endast 2,1KWh. Invändigt finns det gott om plats då måtten ligger på 232x80x80. Man har gott om utrymme att hänga och ta ner sitt byte i detta skåp. Yttermåtten är 279*90*90 så det är inget litet skåp vi pratar om. Vikten är även den väldigt hög på cirka 200 kilo. Detta gör att ni måste ha hjälp att förflytta skåpet om ni behöver göra det. Eller så monterar man det enkelt på plats. En väldigt stor och rymlig viltkyl för dig som kräver det bästa.


Egenskaper

  • Kapacitet 1491 liter
  • Energi 2,1 kwh
  • Vikt 200 kg
  • Mått invändigt 232x80x80
  • Mått utvändigt 279x90x90

 

4 star
Viltkyl LU11000

Viltkylsats

Bygg din egna viltkyl enkelt med ett viltkyls kit

Man kan om man vill bygga en egen viltkyl och den vanligaste anledningen till att man väljer att göra detta är självklart priset. En riktig viltkyl kostar mellan 10 000 kronor och 20000 kronor, medans att bygga en egen kostar inte mer än någon tusenlapp. Men för att kunna bygga en viltkyl så behöver man dels ett vanligt stort kylskåp. Sedan behöver man en viltfläkt och lite mer delar som i regel finns i en viltkylssats. Dessa har vi skrivit om här på sidan och längre ner kan ni lära er att bygga denna själva.Läs mer om hur man bygger en vilkyl hemma här



7. Tenderum viltkylssats

Om du istället för att köpa en viltkyl så kan du relativt enkelt och billigt bygga om ett vanligt kylskåp till en viltkyl. Medviltkylssatsen så fäster man enkelt aluminiumstången i överdelen på kylskåpet och använder sedan de köttkrokar som följer med att hänga upp köttet i. För att få ventilation i kylskåpet borrar man hål och fäste sedan fast ventilationsgaller som följer med. Genom att bygga sin egna viltkyl med det där gamla kylskåpet man kanske har stående eller som man kan köpa billigt begagnat så kommer man spara väldigt många tusenlappar, mot om man köper en ny viltkyl. Att bygga sin egna viltkyl är inte bara ekonomiskt bra, utan även lite kul. Tänk på att köpa till en viltkylsfläkt samtidigt så att ni får till luftströmmarna bra i kylen.


Medföljer 

  • Aluminiumstång 
  • Ventilationspluggar 
  • Borr 
  • Två köttkrokar 


4 star
Tenderum viltkylssats


8. Tenderum viltkylsfläkt

När ni bygger en egen viltkyl så är det viktigt att inte glömma bort att installera en fläkt. Viltkylsfläkten ser dels till så att man får bort fukten som djuren kan ha i pälsen och dels så ger de en bättre ventilation i hela kylen. Med en mycket jämnare temperaturfördelning i viltkylen så kommer köttet bli både mörare och betydligt bättre. Fläkten är enkel att koppla in och drivs med hjälp av ett vanligt vägguttag. Självklart kommer denna viltkylsfläkt med en strömadapter.



4 star
Tenderum viltkylsfläkt


Viltkyl - Förvara köttet på rätt sätt

Köpguide 

Är man jägare och är den som ska ta hand om köttet som man får hem efter jakten så måste man ha en viltkyl. Viltkylen gör dels så att köttet inte blir dåligt, men den hjälper även till så att köttet får en perfekt mörhet. En viltkyl är ett kylskåp i grund och botten, men med en del förbättringar. Dels så har en viltkyl en temperatur som är perfekt för köttet. Det har även ett väldigt bra fläktsystem som gör att luften rör sig på rätt sätt inne i viltkylen. Det finns även bärarmar som man kan hänga upp köttet i. Dessa stänger är starka och klarar ofta runt 100 kilo styck. I en del modeller finns det flera armar att hänga köttet i medans i de mindre är det i regel endast en stång. Man använder sig även av speciella köttkrokar som man först sätter i stången för att sedan hänga själva köttet i. 

Genom att använda sig av en viltkyl så förvarar ni inte bara köttet på ett säkert sätt från både djur och insekter. Utan ni kontrollerar mycket bättre den viktiga mörningsprocessen. Mörning är helt enkelt att köttet blir både mindre segt och även mer lättskuret. Det blir ett godare kött helt enkelt. För att få bästa resultat så rekommenderas det att man låter köttet möras i cirka 14 dagar i 4 graders värme i ett kylrum eller i en viltkyl. Eller så använder ni er helt enkelt av dygnsgrader i viltkylen.


Dygnsgrader – Låt köttet mogna ordentligt

Man pratar om dygnsgrader när man tänker på hur länge man ska låta köttet hänga för mörning. Dygnsgrader är antal dagar multiplicerat med medeltemperaturen. Så ska ni använda er av 40 dygnsgrader vilket är ganska vanligt för köttet så kan vi ta ett exempel. Det är 5 grader i viltkylen, köttet bör då hänga där i 8 dagar för att nå 40 dygnsgrader. ( 5x8 =40). Många jägare förderar att använda sig av betydligt högre värden. Men 40 är ett bra start värde för nybörjaren.


Kylaggregat

Kylaggregatet finns i olika modeller beroende på vilken viltkyl ni köper. Kylaggregatet kyller kylen så att temperaturen håller rätt nivå. I viltkylarna så brukar kylaggregatet hålla temperaturer på mellan -5 grader och upp till +16 grader. Här kan ni enkelt välja en temperatur som ni vill att köttet ska hålla för att sedan få fram den perfekta temperaturen på köttet. Med ett tillräckligt mognat kött får ni även det allra godaste köttet.


Ventilation

Det är viktigt att det är bra ventilation i viltkylen, detta så man kan vara säker på att man får ut all fukt som kan finnas ibland annat djurenspäls. Men även att luften cirkulerar på ett bra sätt i hela kylen. Genom att luften cirkulerar så håller hela djuret samma temperatur överallt och man kan vara säker på att köttet blir allra bäst.


Köp en viltkyl - Fördelarna är många 

Det finns många fördelar med att köpa sig en bra viltkyl. De viltkylar som vi har tagit med på denna sida är alla av högsta kvalitet och marknadens bästa viltkylar. Med en viltkyl så blir allt både lättare och betydligt bättre.


Kvaliteten på köttet

Kvalieten på köttet blir mycket bättre i en viltkyl, detta då man väldigt smidigt och lätt kan styra både temperaturen och mognaden på köttet. Med rätt dygnstemperatur kommer ni få fram det allra finaste och möraste köttet.


Bättre hygien

Att man hanterar köttet med rätt hygien är viktigt, med en viltkyl så hålls köttet i en lägre temperatur som möjliggör enklare hygien hantering.


Rätt temperatur

Man kan enkelt välja temperaturen själv med en bra viltkyl. Då viltkylen är anpassad för att kunna hålla en viss temperatur är det väldigt enkelt att få köttet precis som man själv vill.


Låsbart

De flesta viltkylarna är låsbara vilket gör att man kan även ha skåpet i ett uthus eller en ladugård, utan att behöva oro sig för att nån obehörig får tillträde. Det håller även bort insekter och djur. 

 

 

När du ska köpa en viltkyl så ska ni titta extra på några saker, detta för att ni inte ska bli besvikna eller ångra er vid ett senare tillfälle. Först ska ni fundera noga på hur många djur åtgången behöver ni få plats med i viltkylen. Kommer ni bara hänga upp ett djur åtgången så finns det ingen mening med att köpa en större modell utan de mindre fungerar precis lika bra om inte bättre för just det ändamålet. Ni får även tänka på var ni ska ha kylen stående när ni väl får hem den. En större modell kan vara svårt att placera i hemmet och kanske lämpar sig bättre för att stå i garaget eller i ett uthus. Det måste även finnas ström där ni ska ha skåpet. Så kolla extra noga på yttermåtten på viltkylen, en del kan vara ganska höga och får då helt enkelt inte plats överallt.

Vill ni ha ett lås på, de flesta viltkylarna kommer med ett lås som man kan använda till att låsa in sitt kött om man vill, men kolla om ditt skåp har den möjligheten. Innermåtten är viktiga att kolla på, så att ni får plats med allt ni behöver. Ska ni förvara annat än bara djur i skåpet, ni kanske vill ha plats för en hylla, då är det bra om det finns möjlighet till detta. De flesta viltkylarna har inte några hyllor eller plan.  Sedan bör ni fundera över vad viltkylen får kosta, en kyl kostar ganska mycket och ju större man vill ha desto dyrare blir det. Vill man ha ett så billigt som möjligt så rekommenderar vi er att bygga ett själv med hjälp av vår guide på denna sida.  Viltkylar som man köper har ofta bra ventilation och ett väldigt effektivt kylaggregat. Men det kan även vara bra att titta på, bara för att vara på den säkra sidan.  

Vi hoppas nu att ni har fått lite mer kött på benen så att ni kan göra ett bra val av viltkylar.


Hur vi valde fram de produkter vi har på denna sida

Vi har valt ut flera produkter på denna sida genom att leta bland olika nätbutiker och välja ut de produkter som vi tycker verkar vara allra bäst. Genom vår kunskap inom ämnet så tycker vi att vi har ganska så bra koll på de flesta produkterna. Vissa av produkterna på denna sida har vi provat själva eller haft en test pilot på. De produkter som vi inte själva har provat men som ändå har kommit med på sidan, beror på att vi tycker att det verkar vara en riktigt bra produkt. Detta har vi kommit fram till genom att jämföra olika produktbeskrivningar och tittat på priserna. På så sätt så har vi fått fram vår test vinnare ur respektive produkt. 



Bygga viltkyl av kylskåp

Det är enkelt att bygga en viltkyl själv och det passar bäst för de jägare som inte vill kosta på sig stora pengar för en ny viltkyl. Det man behöver är ju då självklart ett kylskåp och det ska vara av den större modellen. Man ska alltså inte använda ett så kallat halvt kylskåp. Så fram med ett kylskåp av en fullhöjd på 155-185 centimeter. Anledning är ganska enkel, man ska hänga upp rådjuret eller vildsvinet i kylen. Är kylskåpet för litet på höjden så fungerar inte detta.

Först behöver ni köpa hem en del saker. Dels så behöver ni följande:

  • Fullhöjd kylskåp 
  • Tenderum viltkylssats 
  • Tenderum viltkylfläkt 
  • En mindre spik 
  • Hammare 
  • Borrmaskin 
  • Markeringspenna 

 

När ni har kylskåpet hemma och alla andra saker ni behöver så är det klart för att byggas så. Då följer ni dessa 8 steg


8 Steg för att bygga en viltkyl


Steg 1 – Töm kylskåpet på alla hyllor och hyllplan. Det kan inte vara några hyllor eller annat kvar i kylskåpet när man ska montera satsen. Detta för man behöver komma åt med både borrmaskin och det som ska monteras. 

Steg 2 – Gör rent ordentligt 

Steg 3 – Följ skissen som följer med viltkylssatsen, markera alltså på insidan av kylskåpet var hålen för de fyra stycken ventilationsgallren ska sitta, samt hålen för aluminiumstången.  

Steg 4 – Nu är det dags att försänka lite så borret tar lättare i plåten. Detta gör man enklast av att spika lite lätt med en mindre spik och hammare i de markeringar ni precis har gjort 

Steg 5 – Nu borrar ni alla de sex hålen, med det medföljande borret som var med i viltkylssatsen. Bäst är att sluta borra precis när centrumet har gått igenom yttersidan på kylskåpet. Detta för att slippa stora utåtgående grader på utsidan av kylen. 

Steg 6 – Borra färdigt alla sex hålen från utsidan av kylskåpet så slipper ni de fula graderna som annars lätt uppstår under föregående moment. 

Steg 7 – Nu till det roliga, nu ska ni skruva upp aluminiumstången och det börjar nu se ut som en viltkyl. 

Steg 8 – Montera nu det sista, det vill säga de 4 stycken ventilationsgallren. 

 

Grattis nu har ni en fungerande viltkyl som ni har byggt själva hemma. Vi rekommenderar dock att lägga till ett steg och det är att även montera en viltkylsfläkt. Det gör man väldigt enkelt och med fläkten så kommer kylen bli betydligt bättre. 


Summering

En viltkyl bör alla som tar hand om köttet från jakten ha tillgång till på ett eller annat sätt. Man bör ha en storlek som passar de djur man får hem och ska förvara. Vill man komma så billigt undan som möjligt så bygger man en egen viltkyl av ett kylskåp på ett enkelt sätt. Ska man däremot köra ett så är det rekommenderat att läsa våran köpguide för viltkylar. Med god hygien och ett bra tålamod så får man fram ett väldigt mört kött med hjälp av en viltkyl.



Frågor och svar



Vad kostar en viltkyl? 

En viltkyl kostar cirka 15 000 kronor för de mindre modellerna. 20 000 kronor för mellan modellerna och 30 000 kronor för de stora viltkylarna.