Bästa vandringsskor för dam och herr


Test av vandringsskor

Ett stort test av vandringsskor för både herr och dam. För att hitta de bästa vandringsskorna så har vi inte bara testat vandringsskor utan även läst och skrivit omdömen om vilka vandringsskor som är bäst i test. När man ska välja vandringsskor så rekommenderar vi alltid att man bör läsa vår köpguide innan. Genom att läsa denna köpguide om just vandringsskor så vet ni mer om vad ni ska tänka på. Vi har valt ut både vandringsskor för herrar, men även vandringsskor för damer. Det finns både de bästa och de billigaste vandringsskorna på denna sida, som även innehåller annonslänkar från outdoorexperten. Lycka till med att välja ut de bästa vandringsskorna för just dig.


Bästa vandringsskorna


Bästa vandringsskor för Herr

Här kan ni läsa om de allra bästa vandringsskorna för herrar. Det har varit många faktorer som har spelat en stor roll i att hitta de bästa vandringsskorna. Men genom att jämföra och lyssna på kunder och omdömen så har vi hittat flera väldigt bra modeller av vandringsskor för herrar som har blivit bäst i test. 1.Inov-8 Roclite Pro g 400 GTX

De bästa vandringsskorna tycker många är dessa Inov-8 Roclite Pro g 400 GTX för herrar. Det är en lättviktig vandringsko som både är skön och väldigt flexibel. Med en ultratunn grafenförstärkt yttersula i gummi har Inov tagit fram en testvinnare som inte väger mer än 400gram. Förutom att vikten blir väldigt låg så har den trots detta en hög hållbarhet och väldigt slitstarka. Greppet man får med vandringsskorna har ett toppenbra grepp även på tufft underlag som våta stenar. Men även på andra underhåll ger yttersulan med 6mm dubbar ett fantastiskt grepp.  Med Gore-Tex har ni även en vädertålig sko som ger ett stabilt vattentätt skydd.  Man går skönt i dessa vandringsskor så komforten är av högsta kvalitet. Det är en ökad höjd i mellansulan, denna ger en lite bredare passform som hjälper till med ett optimalt stöd under vandringen.2.Hoka Mens Kaha 2 Gore tex

Från tillverkaren Hoka kommer här ett par av väldigt bra vandringsskor som kommer att göra din vandring till ett stort nöje. Även detta är en lättviktssko som klarar av alla olika typer av underlag och terräng. Det är en stor fördel under just vandring att man har ett par flexibla vandringsskor som klarar av det mest. Detta då terrängen i regel kan skilja sig ganska mycket under en och samma vandring. Dessa skor är framtagna med Gore-Tex membran så att de ska klara av både vind och vatten. Yttersulan har även dobbar som hjälper till med ett bra grepp där det behövs, vilket det ofta gör under en vandring. Förutom att dessa vandringsskor inte bara är väldigt sköna att gå i så är de även väldigt snygga måste vi säga. 
3.Merell Moab 2 GTX

Enligt många de mest prisvärdaste vandringsskorna och vi kan inte annat än att hålla med på detta. Dessa skor har fått väldigt många goda kundomdömen så att vi var tvungna att titta lite närmare på dom. Vandringsskorna är tillverakade ibland annat syntetiskt läder och mesh på ovansidan av skon, som både är slitstarkt och bidrar med ventilation i skorna. Den har en EVA-mellansula som ger en perfekt stabilitet, men även maximal komfort. Med Gore-Tex så får ni ett par vandringsskor som både andas och håller er torra under regnet. Sist men inte minst så är yttersulan tillverad för att ge ett utmärkt grepp på de allra flesta underlag ni kan stöta på under vandringen i naturen. 
4.Men´s Lone Peak All-wthr

Ett par vandringsskor med en kraftigare yttersula kommer Altra med här i Men´s Lone Peak All-wthr vandringsskorna.  Det är ett par sköna vandringsskor som har bland annat en Duratread yttersula som även fungerar väldigt bra på stenig terräng. Den har även en stödjande TPU häl som hjälper till med extra skydd och gör skorna även hållbarare. Med Alter EGO mellansulan så får ni en väldigt god komfort som även ger en mjuk och behaglig vandring, även om ni går längre sträckor på en dag. Altra som tillverkar vandringsskorna har lång erfarenhet av löparskor, så det är inte så konstigt att just dessa vandringsskor har en hög kvalitet och en väldigt god komfort. 


Bästa vandringsskor för dam

Söker ni efter de bästa vandringsskorna för dam. Då har ni hittat rätt, vi har testat och utvärderat de allra bästa vandringsskorna för damer. Det vi har gjort är att testat, men även att lyssnar på både omdömen och kunder. Genom att sammanställa allting så har vi tagit fram de allra bästa vandringsskorna för damer.1.Inov-8 Rocolite Pro G 400 G women

Bästa vandringsskorna för dam anser vi och många att denna Inov-8 Rocolite Pro G 400 G women är. Detta då den bland annat inte väger mer än 400 gram vilket underlättar väldigt mycket på vandringen. Med ordentliga dubbar 6mm på yttersulan är ni garanterade ett stabilt fäste och grepp även på de mest tuggaste underlagen. Ovandelen är av tyg med en stark keramik beläggning som gör skorna både starka och hållbara under alla väderlekar. Med gore-Tex har ni även en vattentålig vandringsko som kommer hålla båda fötterna varma och torra under hela vandringen. De har öven satt in en kol-ingjuten Meta plate pro, denna ger ett bättre skydd under foten.  Dessa vandringskorna för damer har fått högsta betyg från läsare och kunder. Omdömen om Inov-8 Rocolite Pro G 400 G women är väldigt goda, så det är inte så konstigt att dessa vandringsskor för damer vart bäst i test.

 


2.Crispi A Way Mid Nubuck GTX

Ett annat par av vandringsskor för damer som är riktigt bra är dessa från Crispi. De är faktiskt UNISEX så passar både damer och herrar. De är inte bara väldigt komfortabla utan även praktiska och snygga att titta på. Det är ett par vandringsskor som även går att använda till vardags då de är riktigt snygga men även har en bra stabilitet och passform.  Materialet på ovansidan är inget mindre än Nubuckläder som med hjälp av Gore-tex även gör skorna inte bara vattentätta utan även luftiga med en bra ventilation. Dessa skor har även en antidoft och antisvett funktion som är uppskattad av många vandrare. Ett sköna, snygga och prisvärda vandringsskor för damer och herrar.3.Keen Targhee III WP women

En prisbelönt vandringssko med en nyare modell. Med en otrolig passform och hållbarhet så har Keen lyckats igen med dessa vandringsskor för damer. Denna modell har en ovandel av ett vattentätt läder med en smart ventilerande mesh, som dessutom har ett Keen-dry-membran som håller håller skorna vattentäta. Trots att skorna är vattentätta så andas de bra och det är såldes en god ventilation i skorna. En väldigt skön innersula som ger en utmärkt stötdämpning och en god komfort. Sulan formar sig bra efter fotens konturer.  Yttersulan har bland annat ett 4mm mönster som ger ett väldigt bra grepp på de allra flesta underlag. Vandringsskorna har även en TPU hälkapp som har en ökad stabilitet. Sist men inte minst så är skorna även utrustade med en cleansport nx teknologi som tar bort att dåliga lukter.  

En väldigt prisvärd vandringsko för damer


4.Jack Wolfskinn Vojo Hike 2 Texapore mid women

En allround vandringssko som har ett lite högre skaft som ger en bättre stabilitet. Man har en bra dämpning i skorna och de är tillverkade ibland annat ett väldigt robust mockaläder. Med ett Texapore membran så håller även skorna väldigt bra skydd mot väder så som regn och vind. Dessa vandringsskor får man klassa som ett par billigare premium skor, då de är väldigt prisvärda. Jack wolfskin är ett kvalitetsmärke som gör skor som håller länge och som samtidigt har både en god komfort och är väldigt användbara i de allra flesta situationer. 

En komplett köpguide för att välja de bästa vandringsskorna 

Vilka vandringsskor ska jag välja som är de bästa? Det är många som frågar oss detta. Svaret blir ofta detsamma, välj ett par vandringsskor som passar dina behov bäst. Med detta menar vi att ni bland annat ska funderar på var ni kommer att vandra allra mest. Detta på grund av underlager skiljer sig mycket om man vandrar i bergen eller i skogen. Så för att underlätta för er så tycker vi att ni ska läsa vår guide här nedan om vad ni bör tänka på innan ni köper ett par vandringsskor.

 

Var ska ni vandra

Enklare stigar, dalgångar och öppna jämna marker

Detta är nog den viktigaste punkten då de flesta modeller av vandringsskor har olika egenskaper som passar olika underlag olika bra. Ska ni vandra i skogen på stigar eller i dalgångar där terrängen är ganska fast och det inte finns så mycket sten så är det att föredra ett par mjukar och lättare skor. Detta då de lite mjukare vandringsskorna i regel är lite enklare att röra sig i och om de dessutom är lättare, det vill säga att de inte väger så mycket så kommer det var väldigt behagligt att gå även längre sträckor i dem.  Det ska gärna vara både en skön innersula och en lite mjukare yttersula med en mindre dämpning.


Lite tuffare terräng, som djurstigar och i bergen 

Där kan det finnas både sten och rötter som kan vara besvärliga att vandra på. På dessa platser behöver man ha ett par lite mer slitstarka vandringsskor och gärna ett par vandringsskor med en styvare och stabilare yttersula. Även innersulan får ha lite med dämpning och ha en bra komfort.


Tuffaste terrängen där ni kanske behöver klättra eller hoppa. 

Det kan vara vandringsställen man kommer till som gör att man behöver klättra upp för en brant eller hoppa mellan två stenar. Dessa terränger är lite svårare att bemästra och man behöver även vara förberedd med ett par riktigt bra vandringsskor som klarar av det allra värsta. Så här ska ni ha ett par som är väldigt slitstarka och har en styv yttersula med ett ordentligt mönster som ger ett stabilt grepp även på de svåraste underlagen.


Hur mycket packning

Beroende på hur mycket packning ni ska ha med er, så ska ni ha vandringsskorna i åtanke. Detta på grund av att om ni ska vandra med en vandringsryggsäck som är tung lastad så behöver ni ha gärna ha ett par högre vandringsskor som ger ett bättre stöd. Ska ni däremot vandra lätt så är det att rekommendera ett par lättare och lägre vandringsskor. Man ska alltid försöka att packa så lätt som möjligt när man ska ut på vandring oavsett om det är fjällvandring eller en vanlig vandring på en utmarkerad vandringsled. Detta då det snabbt kan bli både tungt och jobbigt att bära med sig allt. 

 

Hur lång är vandringen 

Ska ni vandra korta sträckor så kan ni nästan välja vilka vandringskor som helst, men ni kanske inte behöver ha ett par tunga skor. Men ska ni vandra väldigt långt så vill ni dels ha ett par vandringskor som ger ett bra stöd genom hela vandringen, men som även har en skön dämpning och en god komfort.  

 

Nu när ni har funderat ut på i vilken terräng ni kommer att vandra och hur mycket packning ni kommer ha med er, samt hur långt ni ska. Då har ni lite mer faktorer som ni kan titta på innan ni köper ett par vandringsskor. Vi vill ju att ni ska hitta de bästa vandringsskorna för just dig. 


Olika sorter av vandringsskor


Höga vandringsskor 

De höga skorna har några bra fördelar i vissa situationer. Dels så är dessa lite varmare då de skyddar en bit upp över foten, sedan så ger ett par höga vandringsskor en bättre stabilitet som även kan gynna den som inte är så stark i vaderna.


Låga vandringskor

De låga skorna är i regel både lättare och smidigare att röra sig i. Du kan med ett par låga vandringsskor röra dig mera fritt. Att de i regel även är lättar gör ju att det blir mindre vikt att dra med sig, så med ett par lätta vandringsskor kan vandringen bli skönare för både fötterna och dig.


Slitstarka vandringskor

Tänk på att vandringsskor slits hårt av både väder och terrängen som ni vandrar i. Det kan vara så att ni kliver i mycket ris och snår. Men även ska komma upp för en grusig och stenig backe. Oavsett så måste vandringsskorna vara riktigt slitstarka. Så därför är de allra flesta vandringsskor väldigt slitstarka.


Förstärkning

Det finns vandringsskor med både förstärkningar och utan förstärkning. De utan förstärkning är lättare och gör att ni kan röra er mer fritt och kanske snabbare. De med förstärkningar tål mer och klarar av mer slitage. Ni får med förstärkningar ett bättre skydd och skorna kommer hålla längre.

 

Vädertåliga

Vandringsskor måste vara riktigt vädertåliga. De ska klara av både vattenpölar och regn utan att ni blir blötta. De ska även skydda mot vinden på ett bra sätt. Ofta är dessa tillverkade med Gore-Tex, men ,många tillverkare har ett eget material som fungerar likadant som gore-tex. Oavsett så är det viktigt att vandringsskorna verkligen är vattentåliga. Det finns vandringsskor som är extra bra på sommaren och vandringsskor för vintern.

 

 

Olika märken av vandringsskor

Det finns många olika tillverkare av vandringsskor så som denna lista

  • Salomon vandringsskor 
  • Haglöfs vandringsskor 
  • Eccp vandringsskor 
  • Merrell vandringsskor 
  • Keen vandringsskor 
  • Adidas vandringsskor 
  • Inov  vandringsskor 
  • Hoka vandringsskor 
  • Crispi vandringsskor 
  • Jack Wolfskinn vandringsskor 


Hur vi valde fram de produkter vi har på denna sida

Vi har valt ut flera produkter på denna sida genom att leta bland olika nätbutiker och välja ut de produkter som vi tycker verkar vara allra bäst. Genom vår kunskap inom ämnet så tycker vi att vi har ganska så bra koll på de flesta produkterna. Vissa av produkterna på denna sida har vi provat själva eller haft en test pilot på. De produkter som vi inte själva har provat men som ändå har kommit med på sidan, beror på att vi tycker att det verkar vara en riktigt bra produkt. Detta har vi kommit fram till genom att jämföra olika produktbeskrivningar och tittat på priserna. På så sätt så har vi fått fram vår test vinnare ur respektive produkt. Frågor och svar


Vart hittar man smidiga vandringsskor?

Vi har ett par smidiga vandringsskor som både är väldigt lätta och som man dessutom får en hög rörlighet i. Det är viktigt att vandringsskorna är smidiga om man ska vandra längre sträckor.


Vilken storlek ska man ha i vandringsskor?

Det är i regel samma storlekar i vandringsskor som det är i vanliga skor. Men ibland kan det faktiskt vara så att man behöver både välja en större modell eller en mindre modell. Så läs gärna rekommendationerna innan ni beställer hem vandringsskorna.

 


Fler bra produkter