Jaktkniv


Bästa jaktkniven

Att hitta en jaktkniv som passar alla dina behov kan vara svårt. Men vi har hittat 9 jaktknivar som vi tycker är det bästa jaktknivarna på markanden i år. Det finns flera faktorer som påverkar hur bra en jaktkniv verkligen är. Dels så måste den passa just dina behov, ska du använda kniven för att ta hand om skjutna djur, så är det de egenskaperna du ska titta efter. Vanligtvist så behöver man använda en jaktkniv till olika saker så som att göra en eld, tälja och öppna upp djur. Men vi rekommenderar att man har flera knivar med sig, en för att öppna upp djuret med och en annan för att ta hand om lägret. Vi har samlat de bästa jaktknivarna på denna sida.

Sidan innehåller annonslänkar från Pnjakt, outdoorexperten Och outnorth


Bästa jaktkniven


1. Fällkniven s1z

Den bästa jaktkniven enligt många är Fällkniven s1z och vi kan inte mer än att hålla med. Det är en rejäl jaktkniv som samtidigt är väldigt praktiskt. Greppet är stabilt och man arbetar med en väldigt god hanterlighet. Eggen är specialslipad för att man även ska kunna tälja på ett stabilt sätt samtidigt som den är väldigt stark. Stålet är tillverkat av laminerat VG10 stål och skaftet är av thermorun som ger ett stabilt och säkert grepp. Bladlängden är 130 cm och den totala längden ligger på 247mm.

En klassisk stilren jaktkniv som är tillverkat av väldigt hållbart rostfritt stål. Då kniven har ett fast blad så får man även en väldigt god hanterlighet i de flesta situationer.


Fördelar

 • Slitstark
 • Håller skärpan
 • Populär
 • Prisvärd2. Kniv Helle 75 eggen

Helle 75 är en väldigt populär jaktkniv som även används av friluftsmänniskor och fiskare. Vi kan förstå varför jaktkniven har blivit så populär. Man har ett rejält stabilt grepp samtidigt som kniven har fantastiska skäregenskaper. Själva greppet är tillverkat i masurbjörk och har en riktigt ergonomisk form som passar både små och stora händer. Bladet är 101mm vilket passar perfekt för jakten och vikten är endast 120 gram.

Som med alla knivar från Helle så är de tillverkade efter de gamla traditionerna.  Stålet är av högsta kvalitet, trelagerlaminerat rostfrittstål. Man får med en väldigt snygg läderslida som är perfekt formad efter kniven. Tillsammans med alla egenskaper så får man fram en av de bästa jaktknivarna om ni frågar oss.


Egenskaper

 • Vikt 120 g
 • Tot längd 211mm
 • Slida läder
 • Masurbjörk3. Härkila jaktkniv lagan 7,5cm

Härkila erbjuder en jaktkniv av högsta kvalitet, precis som alla produkter från Härkila så kan man alltid räkna med att få den bästa kvaliteten. Denna jaktkniv har ett kortare blad på 7,5 cm, vilket passar bra för en hel del inom jakten. Det är i grund och botten en fällkniv som man på ett väldigt enkelt sätt öppnar med endast en hand. Bladet är riktigt skarpt och helt tillverkat i 100 % rostfritt stål. När man köper Härkila jaktkniv lagan 7,5cm så får man även med ett snyggt brunt hölster av nylon. Handtaget är tillverkat av 100 % Burly wood och ger ett skönt grepp i handen.


Egenskaper

 • Tot längde 18,5cm
 • Bladlängd 7,5cm
 • Sidolås
 • Låg vikt
 • Billig jaktkniv4. Hidden canyon hunter with rochlite

En jaktkniv som är tillverkad för att hålla länge. Detta är en kvalitetskniv som är framtagen för just jakten. Det märker man ganska snabbt, bladet är på cirka 107 mm och totallängden är 221mm. Det gör denna modell till en ganska normalstor jaktkniv.

Jaktkniven ger ett skönt och stabilt grepp och den är väldigt lättarbetad. Bladet är väldigt hållbart och har en hårdhet på 59-61HRC vilket är riktigt bra. Greppmaterialet är Richlite som ger ett stabilt grepp även om det är blött ute.

En jaktkniv som måste testas.


Egenskaper

 • Hållbar
 • Blad 107mm
 • Vikt 122g
5. Camillus les stroud 9” sk artic

Vi fastnade ganska mycket på denna jaktkniv från Camillus. Det är en förstklassig överlevnadskniv som passar perfekt för jakten. Det finns gott om egenskaper och användningsområden med just denna jaktkniv. Den har ett titanbondad 440 stål som ger ett extra korrisionsskydd samt en extra hårdhet, vilket är fördelaktigt för just jakten.  Jaktkniven kommer med ett snyggt hårt fodral som även har en nätficka på baksidan. Kniven kommer med ett inbyggt eldstål i fodralet, samt en skåra på bladets rygg för att man ska kunna få en riktigt effektiv gnista.


Fördelar

 • Eldstål
 • Full tånge
 • Billig jaktkniv6. Norsk jaktkniv Helle harding

Helle harding är en jaktkniv som är tillverkad i ett nordiskt utförande. Själva handtaget på denna jaktkniv är tillverkad av masurbjörk, mörk ek och läder. Detta ger jaktkniven inte bara det viktiga stabila greppet utan även ett väldigt snyggt utförande. Bladet är att så kallat drop pointblad som är tillverkat av ett rostfrittstål som givetvist är riktigt vasst.

Slidan är snygg och tillverkad i läder. Knivbladet har en längd på 100mm och hela kniven har total längd på 210mm .

Fördelar

 • En snygg Norsk jaktkniv
 • Kvalitet
 • Nordiskt utförande7. EKA swedblade G4

EKA sweblade G4 jaktkniv finns i flera olika färger att välja mellan. Just denna modell är i ett snyggt svart utförande. Detta är efterföljaren från den väldigt populära G3 modellen. Nu finns det lite fler förbättringar så som ett nytt handtag samt att den fått en spärr. Den går även nu väldigt enkelt plocka isär för att kunna rengöra på ett bra sätt. Men den viktigaste faktorn har de kvar och det är själva stålet som är härdat Sandvik 12C27 tål. Det ger jaktkniven G4 ett både hållbart blad men samtidigt sylvasst. Kniven har de mått som vi tycker passar jaktknivar allra bäst. Ett blad på 100mm och en total längd på 215mm. Slidan är tillverkat i läder.


Egenskaper

 • Längd blad 100mm
 • Tot längd 212mm
 • Vikt 238g
 • Enkel att rengöra
 • Härdat Sandvik 12c278. Fällkniven A1XB (en stor jaktkniv)

En stor jaktkniv är denna modell Fällkniven A1XB. Den har ett blad på 161mm vilket alla som vill ha en stor jaktkniv tycker om. Bladtjockleken är även den väl tilltagen på hela 7mm. Den totala längden på denna stora jaktkniv är 284mm. Jaktkniven är trots sin storlek väldigt ergonomisk och samtidigt väldigt vass. Kniven är tillverad för att vara extremt hållbar, vilket den även är. Det är en extremt tålig jaktkniv mycket på grund av det laminerade koboltståler. Kniven har ett helsvart yta som är både tålig och extremt hård.

Slidan har ett transportlås och en platssäkring som gör att kniven sitter säker i slidan. Trots sin storlek så sitter den bra i slidan.


Egenskaper

 • Stor jaktkniv
 • Bladet 161mm
 • Tot längd 284mm
 • Extremt tålig9. Morakniv Garberg Black

Självklart åker det med en mora kniv på listan över de bästa jaktknivarna i år. Denna modell Garber black från Morakniv är inte bara en riktig skönhet utan även en väldigt användbar jaktkniv. Denna modell av Morakniv är tillverkat i ett specialbehandlat kolstål. Allt för att klara av de allra tuffaste miljöerna och användningsområdena. Du kan bland annat använda bladryggen för att tända elden med antingen tändstål eller flinta. Knivlängden är 229mm och bladlängden 109mm. Kniven sitter med ett stabilt grepp i handen och man kan enkelt hantera den på ett smidigt sätt.


Egenskaper

 • Längd 229mm
 • Bladlängd 109mm
 • Vikt 272g
 • En bra morakniv


En köpguide för dig som ska köpa en jaktkniv

Här får ni lite bra tips på vad man ska tänka på innan man köper en jaktkniv. Det första man ska fundera på är vad man ska använda jaktkniven till. Vanligaste är ju att man behöver en jaktkniv för att öppna upp det djur man skjutit. Men det finns även andra användningsområden så som att man behöver tälja lite eller kanske starta en eld.

Det finns gott om funktioner på många av de jaktknivar vi har skrivit om på vår sida om bästa jaktkniven.


En jakt kniv används i allmänhet på fältet när du skjuter ett djur. Att öppna vilt är förmodligen en av de vanligaste användningsområdena för en jaktkniv, men det finns även andra användningsområden som t.ex. att göra upp eld, flå vilt och ibland till och med bearbeta vilt. Det finns gott om funktioner på många av de jaktknivar som vi har skrivit om här på vår bästa jaktkniv

Vad ska du använda jaktkniven till

Det finns två grundläggande typer av jaktknivar när det gäller handtag, vikbara eller raka. Den vikbara kniven har ett handtag som är fäst vid bladet vilket gör att det kan vikas ihop i sitt hölje. Det finns för- och nackdelar med båda typerna - så du bör välja en utifrån din tänkta användning av kniven.

Fällbar eller fastkniv

En jaktkniv med fast blad är en kniv som har ett handtag och ett blad som är fast monterade på varandra. Vanligtvis är handtagets ände exponerad, eftersom det är där du håller i den när du använder den, t.ex. när du hackar dig igenom tjockt buskage eller skär upp vilt.

En fördel med den raka jaktkniven jämfört med dess vikbara motsvarighet är styrka. Handtaget är vanligen tillverkat av trä, plast eller metall och bladets längd varierar beroende på utformningen. Vissa blad är raka, andra är böjda som en sabel för att öka skärförmågan.


Jaktknivens blad längd

Längden på bladet varierar beroende på utformningen. Vissa blad är raka, andra är böjda som en sabel för att öka skärkraften. Den genomsnittliga bladlängden är cirka 12 cm

Jaktknivar finns också med många olika typer av blad. Beroende på vad du kommer att använda din kniv till bör du överväga hur lång längd på knivens blad. Den genomsnittliga bladlängden är cirka 12 cm, men det finns även långa blad som gör dem lättare att hantera när du skär upp vilt.

En kniv med fast blad kan användas för alla typer av uppgifter - från att öppna djuret du skjutit till att förbereda det för bearbetning efteråt. Detta gör dem populära bland jägare som ofta går på jakt under flera dagar i områden där det inte finns någon elektricitet eller vatten

En annan fördel med en kniv med fast blad är att dess vikt gör det lättare att skära genom tjocka buskar när du jagar vilt, medan ett fällbart blad kan fastna.

Stålkvalitet

Jaktknivens blad är vanligtvis tillverkat av rostfritt stål, men det finns också bra jaktknivar med blad av kol eller keramik.

Ett blad i kolstål är ett blad som har en högre andel järn, men mindre krom och låga halter av nickel och mangan. Ju lägre procentandel krom desto mer sannolikt är det att det missfärgas när det utsätts för fukt , sura livsmedel eller andra kemikalier.

Jaktknivar kan också ha blad av kol, keramiskt stål eller till och med kolstål. Ett blad i rostfritt stål har en högre andel krom än kolstål, vilket gör att det är mindre benäget att rosta och missfärgas när det utsätts för fukt.Spetsen på en jaktkniv

Vissa jägare föredrar en solid spets på en jaktkniv, eftersom den är starkare och gör det möjligt att utföra uppgifter som att öppna djurets kroppshålighet efter att ha skjutit det. Andra föredrar ett drop point-blad med böjd ryggrad, eftersom det kan användas för att skära upp vilt eller göra hål i trä. Den konvexa kurvan på ryggen gör det lättare att placera bladet exakt, precis som spåren på vissa jaktknivar.

Handtag och slida för jaktkniv

Handtaget är vanligtvis tillverkat av trä, plast eller metall, men ibland används läder i stället. Handtagen är antingen gjorda i ett stycke tillsammans med bladet eller har ett handtag som kan separeras från bladet.

Ett massivt handtag är ett handtag som har en kärna av metall eller trä och som fästs på bladet med nitar. De kan variera i vikt beroende på om du letar efter en kniv med eller utan fällbart blad, vilket innebär att bladet och handtaget är gjorda av ett enda stycke stål, eller om de bara är fästa vid varandra . Till exempel har en jaktkniv med vikbart blad vanligtvis ett lättare handtag.

Slidan är det skyddande hölje som skyddar bladet från att skadas eller skada människor eller föremål genom att komma i kontakt med det. Skidorna på vissa jaktknivar är gjorda av läder och andra har tjocka plasthöljen med en gummiliknande beläggning som gör det lättare att greppa och hålla i dem, särskilt när de är våta.

Vissa jägare föredrar det solida handtaget på en jaktkniv med fast blad framför dess vikbara motsvarighet eftersom det är starkare och kan användas för uppgifter som att öppna djurets kroppshålighet efter att ha skjutit det .


Hur vi valde ut jaktknivarna

Den bästa jaktkniven fick vi fram i vårt test av jaktknivar genom att sammanställa flera viktiga punkter. Vi har tittat på flera delar av en jaktkniv, bland annat dessa:

 • Pris
 • Kvalitet
 • Hårdhet
 • Skäregenskaper


Frågor och svar


Vad kostar en jaktkniv?

En jaktkniv kostar allt mellan 500 kronor upp till flera tusen. Detta beror på främst på vilken kvalitet ni väljer på jaktkniven. 

Behöver jag ha en jaktkniv med buköppnare?

Om du ska öppna upp ett djur så är detta att föredra. Vanligtvist så har man med flera jaktknivar när man ska gå på jakt.