Bästa tält för fjällvandring


Bästa tält för fjällvandringen

När man ska ut på en fjällvandring så är en av de viktigaste sakerna man ska ha med sig är ett riktigt bra fjälltält. Vi har samlat ihop de allra bästa tälten som är speciellt utvecklade för att användas för vandring i fjällen. Detta betyder inte att man inte kan använda dessa någon annanstans, men då de ska klara av både en lång vandring och samtidigt vara väldigt vind och vattentäta så krävs det att tälten är tillverkade i det bästa materialet. Fjällvandringstält ska vara lätta att bära med sig samt att de måste vara ett väldigt bra skydd under hårt väder. Då de allra flesta köper sig ett två mannatält så är det dessa tält som ni kan läsa om på denna sida. Vi har även skrivit en omfattande guide på vad ni ska tänka på både innan ni köper ett tält och sedan när ni ska använda det under fjällvandringen. Sidan innehåller annonslänkar från outnorth och outdoorexperten.


Bästa tältet för fjällvandringen
Fjällräven Abisko Endurance 2


1.Fjällräven Abisko Endurance 2

Det bästa tältet för fjällvandringen anser vi är Abisko Endurance 2 från fjällräven är. Det är ett fyra säsongers tunneltält som både är väldigt rymligt och väldigt vädertåligt. Trots den låga vikten på endast 2550 gram så får ni ett väldigt rymligt och vindstabilt tält. Man har tillverkat tältet så man både har fullhöjd i innertältet samt en extra stor absiden. Den stora absiden i tältet för att ni får gott om plats för både blöta kläder och packning som man inte vill ha i sovdelen. Det finns gott om plats även att torka kläderna som går extra snabbt och smidigt med den goda ventilationen som tältet är utrustat med. Det sitter stora ventiler högt upp i tältet som ger ett väldigt bra luftflöde. Man behöver inte heller oroa sig för att det ska ta sig in några insekter då alla öppningar har ett finmaskigt nätväv. 

 En annan väldigt bra sak för just blöta kläder är den inbyggda tvättlinan som finns i absiden delen av tältet. Även innertältet har extra funktioner som torklina och flera praktiska nätfickor där man kan förvara mindre saker.

När man reser tältet så reser man både innertältet och yttertältet samtidigt, detta gör att det går fort och smidigt att få upp tältet.  Bågkanalerna är färgkodade så det ska blir extra lätt, man kan faktiskt även använda sig av dubbla tältbågar om man vill ha extra stabilitet i tuffa förhållanden. Detta är dock ett tillbehör. Dragkedjan till dörren har en självlåsningsfunktion som är väldigt användbar, den gör så att inte vinden kan pressa upp kedjan.

Yttertältet är tillverkat av ett TripleRip Nylon från fjällräven som är ett väldigt slitstarkt och vattentåligt material. Med en vattenpelare på 3000mm på ytterduken sover ni torrt även under större oväder. Golvet har ett ännu större vattenskydd på 6000mm.

Ett rymligt och smart tillverkat tält för alla årstider och som passar ypperligt i fjällen.


Innertältsmått:  

  • Längd 225 
  • Bredd 125 
  • Höjd 105


Antal personer 2 st

5 star
Sydvang vandring ultra light telt 2p


2.Sydvang vandring ultra light telt 2p 

Sydvang har ett ultralätt tält på endast 1700 gram för den som vill ha ett så lätt tält som möjligt. Men trots vikten så står tältet bra ifrån sig vad gällande vattenskyddet. Vattenpelare på ytterduken är 3000mm vilket är väldigt bra. Detta tält är främst till att användas under vår och sommar då det inte har någon vinterisolering. Tunneltältet från sydvang är  tillverkat för att rymma två personer, samt att man får till en mindre absid yta, där man kan förvara extra utrustning eller laga en måltid. Det finns två stora ventilationsöppningar i yttertältet som ger ett bra luftflöde. Att man får ett bra luftflöde i tältet är väldigt viktigt. Detta för att när man vandrar så blir man lätt blöt på ett eller annat sätt, det kan vara genom regn eller svett. Oavsett så är det sedan viktigt att man kan bli torr. Med ett extra bra luftflöde så får man ut all fukt ur tältet och ni torkar både snabbare och bättre. Man kan med detta tält faktiskt fästa stormlinorna direkt i innertältet så att man inte behöver ha yttertält ovanpå. Detta kan göra upplevelsen i naturen extra trevlig då man i stort sett kan sova under stjärnorna. Men ändå ha ett skydd mot mygg och insekter. Tältstängerna är tillverkade i aluminium för att hålla en så låg vikt som möjligt. Med två stormlinor och tältspik sätter man snabbt upp tältet där man vill ha det. Tältet rymmer två personer och känns ganska rymligt. 


Innertältsmått:  

  • Längd 230 
  • Bredd 120 
  • Höjd 105 

Antal personer 2 st 


5 star
Helsport Fonnfjell Superlight 2


3.Helsport Fonnfjell Superlight 2 

Här kommer ett prisbelönt tunneltält från Helsport som är tillverkat lite annorlunda men trots detta väldigt praktiskt. Ja faktiskt mer praktiskt mot många andra tunneltält. Tältet är perfekt för fjällvandringen och är utrustat med inte mindre än tre ingångar. Att tältet har tre ingångar är ovanligt för ett tunneltält och speciellt för ett tält för två personer som detta är. Den största ingången från sidan har även en unik förmåga att även göra en veranda. Man kan enkelt bygga upp en veranda med tak och två stolpar som stödjer taket. Detta är perfekt när det regnar och man vill laga lite mat. När man stänger tältet så finns det även extra yta inomhus, detta genom en stor absid där ni kan laga mat, torka kläder eller förvara utrustning. Innertältet har även det flera smarta funktioner som exempelvis flera stora fickor, där man enkelt kan förvara saker. Att kunna förvara smart när man ska tälta i fjällen är riktigt bra. Man vill kunna hitta sina saker snabbt om något skulle hända, samt att man väldigt enkelt kan hålla tältet både rent och fräscht. Tältet är tillverkad med en unik polskanalsystem som har en fördela att under blåsiga förhållanden så blir det mindre vibrationer och prassel i tältet. Detta kan annars vara ett litet problem med just tunneltält.


Ett väldigt prisvärt och riktigt bra tält för fjällvandringen.


5 star
Vaude Lizard Seamless 2-3p


4.Vaude Lizard Seamless 2-3p 

Ett lättviktigt tält för fjällen är detta Lizard Seamless för två till tre personer. Det är trots den låga vikten på 1650 gram fortfarande  helt vattentät med en vattenpelare på 3000. Tältet är utvecklad och designat för att inte ha några onödig sömmar, som gör att tältet får en snygg stilren design. Tältet tål inte bara regn och vatten väldigt bra utan är även skyddande för vinden väldigt bra. Detta på grund av bland annat de silokon-belägg som finns på båda sidorna av tältet. Innertältet är rymligt på 3,3 m2 och kan faktiskt även monteras separat. De starka tejpade sömmarna gör även tältet extra slitstarkt vilket kan vara bra under fjällvandringen. Vaudes som tillverkar tältet arbetar mycket miljövänliga produkter vilket vi tycker är ett plus. Man ska ta hand om naturen så gott det bara går, och då är ett miljövänligt tält en bra start.  


Ett ultralätt slitstarkt tält för fjällvandringen.


5 star
Jack Wolfskonn Gossamer II


5.Jack Wolfskonn Gossamer II "Billigt tält" 

För dig som vill tälta i fjällen men vill köpa ett så billigt tält som möjligt, kan vi rekommendera detta Jack Wolfskonn Gossamer II tält. Det är ett tält med en väldigt liten packstorlek 57*17cm) så tältet tar ingen plats att i väskan. Tältet är även väldigt lätt, lite över 2 kg. Så vill man ha ett billigt tält som både är lätt och inte tar upp så mycket plats i packningen så är detta ett bra alternativ. Du kan ta bort yttertyget om du vill sova under stjärnorna eller helt enkelt vill ha bästa ventilation då innertältet är i ett myggsäkert mesh. Innermåtten är bra 225*125*105 och man sover bekvämt som två personer. Det finns två ingångar till tältet vilket är en fördel, samt att tältet även har fickor på insidan.  


Ett bra tält för en billig peng, som även har fått goda kundomömen. 


5 star
Exped Cetus II UL


6.Exped Cetus II UL 

Ett prisvärt tunneltält för fjälläventyret. Detta tält har en bra komfort och gott om plats både för dig och din utrustning. Man sover även som två personer väldigt bra i tältet. Ventilationen är väldigt bra i tältet på grund av två stora ventilationsöppningar som ger en bra skorstenseffekt. Man kan även rulla upp baksidan av yttertältet för en ökad luftström. Med en tredjebåg får ni inte bara en väldigt rymlig vestibul utan även väldigt gott om förvaringsutrymme. Med platta stångfack kan ni sätta upp tältet väldigt snabbt, samtidigt som det står emot både regn och vind väldigt bra. Tältet har även några andra bra funktioner så som färgade dragkedjor som lyser i mörkret och meshfickor inne i tältet. Det är enkelt att rulla upp dörrarna och man fäster dom snabbt med en expeds grab hook.


Ett väldigt användarvänligt tält under fjällvandringen


5 star
Tentipi Olivni 2 lätt


7.Tentipi Olivni 2 lätt 

En annan utforming av tält är dessa Tentipi tälten. De är lite större och man får betydligt mer utrymme i dessa tält. Man kan i Tentipi Olivni 2 lätt tältet sova 2 vuxna med en hund. Då tältet har gott om plats så kan man sitta och umgås upp till 4 personer inne i tältet. Bruksvikten är trots detta låg på endast 1,9 kg och tältet är enkelt att packa ner. Med en inbyggd uppfästningsbar snökappa så passar detta tält för fjällen i alla årstider. Man kan faktiskt även elda inne i tältet om man behövre få upp extra mycket värme. Genom att trä rökröret från exempelvis en mikrokamin så får man smidigt och säkert ut röken ur tältet. Ett väldigt mysigt och användar vänligt tält som även är uppskatta bland många fiskare. Tältet är slitstarkt och tillverkar med smarta delar som man enkelt kan reparera om något går sönder. Istället för linor så används det remmar för att spänna upp tältet.

  

5 star
MSR Hubba Hubba NX


8.MSR Hubba Hubba NX

Tältet Hubba Hubba är ett kompakt ultra lätt tält som passar väldigt bra för fjällvandringen, dels på grund av den låga vikten på endast 1,72 kg. Men även på grund av enkelheten vid monteringen av tältet. Det går jätte snabbt och smidigt att både sätta upp och att plocka ihop tältet. Detta är extra bra under just fjällvandringen. Tältet har 2 dörrar som gör det smidigt för båda personerna att ta sig både in och ur tältet. Med de två stora vestibulerna så kan man förvara utrustning eller laga mat på ett smidigt sätt. Tältet har stormlinor som är reflekterande som gör att ni ser linorna enklare under natten. Yttertältet är belagt med ett DuraShield. Kundomdömen för detta tält äv välidigt goda, och det de allra flesta tycker är extra bra med MSR Hubba Hubba NX är just att det är så enkelt och smidigt att sätta upp, samt att tältytan gör att man både sover och umgås väldigt bekvämt. 


5 star


Köpguide för fjälltält – Det är mycket att tänka på 

När man ska köpa ett tält för fjällvandringen så är det några saker som man bör ha i åtanke innan man köper första bästa tält. Ett tält som ska klara av fjällvandringen måste vara riktigt vädertåligt samtidigt som det ej ska väga för mycket. Så bäst av allt är ett lätt tält som håller både vind och regn borta. De tält vi har valt att ta upp på denna sida är alla tillverkade av ett kvalitetsmärke. Man ska aldrig köpa billigabudget tält i lågpris varuaffärer. De kommer sällan hålla och det slutar nästan alltid med att man får köpa ett nytt tält direkt. Så ni kan vara säkra på att tälten på denna sida är av god kvalitet och kommer hålla länge om ni tar hand om dem.


Först ska man ju fundera på hur många som ska sova i tältet. Är det bara du eller har du en partner eller en god vän som ska med. Kanske är det hela familjen, detta är den första och allra viktigaste frågan ni ska ställa er. De vanligaste tält storlekarna är från 2 personer upp till 6-8 personers tält. Men för just fjällvandring så är det vanligaste att man använder sig av ett tvåmanna tält. Även om man är flera så är det vanligast att man sover 2 och 2 i tvåmannatält istället för att man har med sig ett fyramanna tält. Anledning är enkel, det är mycket enklare och går snabbare att sätta upp ett tvåmannatält, samt att dessa väger betydligt mindre. Tänk även att på under fjällvandringen så kanske ni får problem med att hitta ett bra ställe att sätta upp ett större tält. Ett mindre tält hittar man alltid en bra plats att slå upp det på. Tälten är väldigt lätta nuförtiden och man kan säga att ett tält väger cirka 1 kilo per person som ska få plats i det. Detta betyder i verkligheten att ett tvåmanna tält då väger cirka 2 kilo.


Ni ska även välja ut vilken modell av fjälltält ni vill ha, det finns nämligen många olika modeller på hur ett tält som är anpassat för vandring ser ut. De har även olika egenskaper, där vissa tält är bättre än andra och vise versa. Det finns tält som man kan laga mat i och andra som man endast kan sova i. Behöver man ha ett stort utrymme eller är det bara för att sova och få skydd om det skulle behövas.  Vi tycker att det är ganska så bra att ha ett tält som även har ett extra utrymme, där man kan torka kläder eller laga mat om det är dåligt väder. 


Hur vi valde fram de produkter vi har på denna sida

Vi har valt ut flera produkter på denna sida genom att leta bland olika nätbutiker och välja ut de produkter som vi tycker verkar vara allra bäst. Genom vår kunskap inom ämnet så tycker vi att vi har ganska så bra koll på de flesta produkterna. Vissa av produkterna på denna sida har vi provat själva eller haft en test pilot på. De produkter som vi inte själva har provat men som ändå har kommit med på sidan, beror på att vi tycker att det verkar vara en riktigt bra produkt. Detta har vi kommit fram till genom att jämföra olika produktbeskrivningar och tittat på priserna. På så sätt så har vi fått fram vår test vinnare ur respektive produkt. 

 

Kupoltält 

Kupoltältet är speciellt populärt bland fiskare och paddlare men fungerar även bra till fjällvandringen. Ett kupoltält är ett självstagande tält som man sätter upp med bland annat bågar som spänns rakt över tältet. Dessa bågar håller sedan uppe tältet av sig själv och man behöver således inte fästa några tältpinnar i marken. Det kan dock vara att föredra att sätta ner tältpinnar i marken om det finns möjlighet till det, då man kan få ytterligare stabilitet i tältet. Men då detta inte behövs så är det med andra ord inte svårt att hitta en plats att slå upp tältet. Man kan helt enkelt även tälta på en sten eller på en klippa. En fördel ett kupoltält har är att de är betydligt högre mot vad ett tunneltält brukar vara, så man kan oftast sitta lite bättre i dessa.  

Ett kupoltält klarar av både vind och regn väldigt bra, oavsett från vilket håll vinden kommer på grund av den form som tältet är byggt i. Detta gör att man kan sova tryggt även när det regnar kraftigt ute. Man behöver alltså inte oroa sig för att det ska bli blött i tältet då utformningen av tältet gör att vattnet smidigt rinner av tältet. Bågarna i tältet som duken vilar mot, gör att duken oftast är ganska sträckt. Detta gör att både vinden och regnet låter mindre när det slår mot tältet. Vid ingången finns i regel en mindre absider där man kan förvara utrustning eller använda som ett mindre kök under fjällvandringen.


Fördelar 

  • Självstagande 
  • Enkelt att flytta 
  • Klarar av dåliga väder 

Nackdelar 

  • Inte mycket absid yta 
  • Väger mer än tunneltält 
  • Tar längre tid att sätta upp


När ska man använda ett kupoltält? 

Vid stark vind och där man inte kan fästa markpinnar.


När ska man inte använda ett kupoltält

Om du vill ha ett lättare tält att bära med dig


Kupoltält

Tunneltält

Tunneltältet är den vanligaste modellen på ett tält som man använder i fjällen. Ett tunneltält är i regel uppdelat i en absiden och en sovdelAbsiden är en liten extra yta kan man säga, där man smidigt och säkert kan förvara sin utrustning som kanske behöver torkas. Man kan även använda denna del av ett tunneltält till att laga mat i. Att kunna laga mat inne i tältet är skönt om det skulle vara dåligt väder en längre stund. 

Man sätter upp ett tunneltält med både marklinor och stomlinor. Detta går väldigt snabbt och smidigt. Tunneltältet är ett tält som inte heller väger så mycket på grund av konstruktionen och därför har denna modell blivit väldigt populär bland vandrare. I ett tunneltält så sitter i regel redan innertältet ihop med yttertältet, detta gör att det går extra snabbt att få upp tältet. 

Tunneltältet kan inte på grund av sin konstruktion stå upp av sig själv utan behöver därför linor och markpinnar. Med detta i baktanken så får man tänka sig för var man kan sätta upp sitt tält. Det får alltså inte vara på en bergrund då man inte får ner tältpinnarna i backen där. Men i fjällen finns det gott om stora öppna ytor där man enkelt kan sätta upp ett tunneltält. När man sedan sätter upp tältet så ska man alltid tänka på att sätta kortsidan mot vinden, då dessa tält är byggda för att klara av vinden extra bra på den sidan av tunneltältet.


Fördelar

  • Snabbt att sätta upp
  • Väger lite
  • Bra Absid utrymme
  • Klarar dåligt väder

Nackdelar

  • Ej självstagande
  • Kräver tältpinnar


När ska man använda ett tunneltält?

När man ska vandra långt och vill ha så låg vikt i packningen som möjligt

När ska man inte använda ett tunneltält?

Där det bara är stenig mark, då man inte kan fästa markpinnar


Tunneltält


Tänk även på detta


Tälten är även tillverkade för att klara av vissa årstider, vanligtvist så är ett bra tält för fjällvandringen tillverkat för att klara väldigt tuffa väder. Men somliga tält är endast till för 3 årstider så detta är något ni bör ha kolla på ifall ni ska ut under vintern. Men brukar dock inte fjällvandra så mycket just under vintern när det är som kallast.

 

3 säsongstält 

Dessa tält lämpar sig främst för vår, sommar och hösten. Det är även dessa tält som är de allra vanligaste att man använder sig av för just fjällvandringen. De klarar av både blåst och regn väldigt bra men även kyla. De är även tillverkade för att få en bra ventilation i tältet om det är varmare ute. Att man har en bra ventilation i tältet är väldigt skönt under sommar nätterna då det kan vara ganska varmt ute.  

Men ska ni däremot vandra under vintern eller sen höst så är ett 4 säsongstält att föredra.


4 säsongstält

Dessa tält är tillverkade för att klara av alla årstider och då även vintern. Ett tält för alla årstider helt enkelt. 4 säsongstält håller värmen bättre och har i regel en lite mindre ventilation som är främst till för att få ur fukten ur tältet.


Tänk på att ett tält behöver andas 

Även om ett tält är väldigt bra att skydda dig mot vädret så som regn och vind, så är det viktigt att tältet även är bra på att andas. Med detta menar vi att tältet måste kunna ha en bra ventilation så att man kan få ut fukten som kan uppstå inne i ett tält. Fukten kommer oftast från dig själv, genom både din kropp och dina fuktiga kläder. När ni fjällvandrar så kan ni både bli fuktiga av regn men även av att det blir lite tungt och ni helt enkelt blir svettiga. Då är det lätt att kläderna blir lite blöta och när ni sedan ska krypa in i tältet så behöver dina kläder torkas. När kläderna torkas i tältet så måste tältet kunna ventilera ur all den fukt som har kommit. De bra tältet har självklart löst detta genom smarta ventilationskanaler, men billigare tält som man kan hitta har oftast bara en vägg , som dessutom inte har någon ventilation.


Så köp ett kvalitetstält med ventilation!


Fjällvandring kräver kvalitetstält som är hållbara

När ni ska fjällvandra och sova i ett tält, så är det viktigt att ni är förberedda för detta. Ett kvalitetstält är tillverkade i lite dyrare och mer slittåligt material. Detta resulterar i att tälten tål mer vind och vatten. Det kan blåsa kraftigt på fjällen så det är viktigt att tältet klarar denna blåst, samtidigt som det verkligen ligger kvar där ni satt upp det. Kvalitetstält har både tältbågar och tältdukar av slitstarkta material som klarar av de tuffaste väder. Ett billigt tält går gärna sönder under kraftig vind och faller ihop under kraftig regn.


Det ska gå snabbt att sätta upp tältet

I fjällen kan det gå snabbt från vindstilla och sol till blåst med regn och snö. Drar det fram ett oväntat oväder så vill man snabbt kunna sätta upp sitt tält så att man kan få ett skydd. Det är därför de allra bästa fjälltälten är verkligen snabba att sätta upp. Hur man sätter upp de olika modellerna kan dock skilja en hel del. Men i regel så spänns tältet fasts i bågarna och i stångkanaler.  

 

Absider ska inte underskattas 

En absider i ett tält är helt enkelt ett extra förvaringsutrymme i tältet som är väldigt bra att ha. Det finns i regel utanför ditt innertält, men samtidigt innanför yttertältet. Det finns flera bra användningsområden för Absider. 

  • Förvarar leriga stövlar eller kläder 
  • Torka kläder 
  • Laga mat


Myggskydd i tältet 

Alla tält bör ha ett fungerande och praktiskt myggskydd i form av ett nät. Detta blir ett väldigt bra grundskydd mot myggen. I fjällen finns det väldigt mycket mygg så utom skydd så kommer vandringen blir väldigt jobbig om man inte är van vid alla mygg. Men som tur är så har de allra flesta tälten ett inbyggt myggnät som fungerar väldigt bra. Men trots detta så rekommenderar vi alltid att man ska ha ett eller några till myggskydd och myggmedel om man inte trivs med myggen. Ni kan läsa om det bästa myggskyddet på denna sida som vi rekommenderar.


Utrymme i tältet 

Golvet 

Tältgolvet ger en ganska bra uppskattning på hur stort tältet är som ni tänker köpa. Det är viktigt att ni får plats med hela längden om ni är lite längre. Du ska även få plats bra på bredden med både armar och axlar. Så när man ska köpa ett tält, så kan ni jämför de olika längdmåtten och speciellt i den del som ni ska sova.

 

Taket 

Kan man sitta normalt eller måste man huka sig när man ska dricka morgonkaffet i tältet. Vill ni ha en sitthöjd eller går det bra utan, detta kan vara smart att jämför mellan de olika modellerna av fjälltält. När man vandrar i fjällen så är inte utrymmet i tältet det viktigaste, förhoppningsvis så spenderar man väldigt lite tid där inne, men det kan ändå vara bra att veta, att vid sämre väder kan man bli tvungen att vara i tältet en längre stund. Då kanske man önskar att man valt ett tält som har en bra sitthöjd. 


Vad menas med vattenpelare 

Många undrar vad som menas med regn och vattenpelare. Så detta ska vi förklara för er här och nu. Vattenpelare beskriver kort och gott materialets förmåga att hålla emot ett vattentryck som kan komma när det regnar. Står det att ett material har en vattenpelare på 1000 så fungerar det som så att det materialet ska klara av ett vattentryck på 1000mm på höjden. Inom tält så kan man säga att ett tält som har 2000- 2500 i vattenpelare klarar av hålla emot för tufft regn en längre period. Men ett tält med endast 1000 i vattenpelare klarar kanske bara av kortare skurar en stund innan det kan börja droppa in lite vatten. 

Så när man ska ut på en fjällvandring så kan det vara smart att se till så att alla kläder och ryggsäckar har ett högt värde av vattenpelare. Det vore ju inte så jätte kul om ryggsäcken som man har all packning i inte klarar av att stå emot en regnskur. Men som sagt de allra bästa tälten för fjällvandringen har ett högt värde och således ett väldigt bra skydd mot regnet.



Hur man tältar i fjällen på bästa sätt - En snabb guide för nybörjaren

Det finns flera saker att ta hänsyn till när man ska vandra och tälta i fjällen. Man får tälta väldigt fritt på hela fjället, men du behöver ta hänsyn till bland annat renskötseln. Så man får ej tälta för nära där det finns renar. Vill man ha lite mer service så kan man tält på vissa speciella platser där det finns så kallade fjällstationer. Bra att veta är att man i regel får betala en serviceavgift där, förutom detta så är det väldigt smidigt då det finns både dass, kök och sällskapsrum. 

Att tälta i naturen och speciellt i vårt vackra fjällandskap är helt fantastiskt. Försök sov under bar himmel om ni har möjlighet, under sommartiden räcker det kanske bara med ett myggnät.


Tänk på din och andras säkerhet 

Välj alltid ut din tältplats med noga omsorg, där ni har tänkt även lite framåt. Tältar ni vid en liten bäck, så ska ni veta att vid ett kraftigare regn, kan även dessa små bäckar svämma över och förstöra hela er fjällvandring. Väljer ni att tälta på en högre nivå, så kan det snabbt komma kraftiga vindar.  

Försök att alltid välja en tältplats som har ett naturligt vindskydd, är det snö ute så kan ni skotta upp en mur runt tältet som då kommer skydda er bättre mot vinden.


Allemansrätten gäller i fjällen 

Detta gör att man tillfälligt kan övernatta i naturen. Men självklart ska man tänka på de regler som trots allt finns. Man ska inte störa eller förstöra. Man ska ta med sig sina sopor och inte skräpa ner. I första hand bör man tälta på etablerade tältplatser för att inte påverka naturen så mycket. Tänk även på att i fjällen finns det extra känslig vegetation som gör att ni bär vara vaksamma. Det är främst lav och ljung vi tänker på som är väldigt känsliga.


Nationalparker 

I nationalparkerna finns det särskilda regler som ni måste läsa på om, ifall ni ska vandra och tälta i dessa. Det finns nationalparker där man inte får tälta eller göra eld. Så detta är viktigt att ha koll på innan man slänger upp ett tält och börjar göra en brasa. Då detta kan bryta mot de regler som finns i just den nationalparken.


Följ lederna när ni vandrar. 

Det finns gott om vandringsleder i fjällen som man kan följa som är väldigt trevliga att både gå och tälta vid. Dessa leder är väldigt bra utmärkta och det är svårt att missa dessa. Så fort man har kommit på en led så ska det inte vara några problem att följa den.  

 

Packningen 

Det är ganska så mycket man bör ha med sig på en fjällvandring förutom själva tältet för att få en så bra och säker upplevelse om möjligt 

Saker du bör ha med dig på fjällvandringen 

  • Tält 
  • Kompass 
  • Karta 
  • Sovsäck 
  • Liggunderlag 
  • Stormkök 
  • Stormtändare 
  • Mat 
  • Vattenflaska 
  • Myggskydd 
  • Första hjälpen 
  • Kniv 
  • Skräppåsar 
  • Pannlampa 
  • Solcellsladdare till lampa/mobil 
  • Extra kläder 

 

Fördelar med att tälta under fjällvandringen

Man blir mycket mer flexibel när man tältar om man jämför med att hyra en stuga i fjällen. När ni väljer att tälta så kan ni vandra i flera dagar utan att bry sig om när ni kommer fram till nästa stuga ni annars hade varit tvungna att komma till. Man kan sova och tälta i stort sett var som helst, så blir man trött under vandringen så är det enkelt att bara sätta upp tältet och gå och lägg sig både torr och säker. Har man istället extra energi, så kan man istället vandra på och komma längre än vad man hade beräknat innan, men blir helt enkelt mycket flexiblare med att tälta. Du har fortfarande möjligheter att bo nära de stugor som finns, men ni bor ändå mycket billigare. När ni väl har köpt tältet så kostar det sedan inget mer än underhåll. Hyr ni stuga så springer kostnaden snabbt iväg.  Man kan hitta smultronställen att tälta på. Speciellt i fjällen kan man verkligen hittar väldigt fina ställen att campa på. Den där perfekta tältplatsen med den magiska utsikten finns där ute. 

Nackelen med att tälta är att det blir lite mer packning. Men nu för tiden väger inte tälten mycket, utan ett tält för två personer väger runt 2 kilo. Detta märks knappt i ryggsäcken.

 

Tester av fjällvandrings tält

Tält för fjällvandring har det gjorts många tester av och man ser att utvecklingen går framåt väldigt fort. Tälten blir lättare, smidigare och väldigt snabba att sätta upp. De håller väldigt bra emot dåligt väder så som hårda vindar och kraftiga regnfall. Vi har på vår sida rankat de allra bästa tälten med stjärnor där 5 är högsta och 1 är lägsta. Men då vi endast har valt ut de allra bästa tälten så blir det även många tält som får 5 stjärnor.   

 

Slutsats 

Var inte snåla när ni köper ett tält till fjällvandringen. Det är bättre att betala lite mer för att kunna få en roligare och trevligare upplevelse än att man snålar in och istället kanske blir blöt och frusen mestadels under vandringen. De modeller av tält för fjällen vi har tagit med på denna sida, är alla väldigt bra tält och några som vi tycker ni ska läsa på lite mer om innan ni köper första bästa tält. Det har blivit väldigt populärt senaste åren att just gå på fjällvandring och detta tycker vi som brinner för utelivet är fantastiskt roligt. Utbudet på bra produkter ökar givetvist med detta och det gör det hela ännu bättre. Med riktigt bra utrustning så som superlätta tält till vandringen som står emot alla hällregn och hårda vindar så är det inte längre så farligt eller jobbigt att sova ute i naturen.  

Innan ni åker och vandrar första gången med det nya tältet för fjällvandringen så rekommenderar vi er att prova tältet hemma först. Detta så ni är bekväma på hur man sätter upp det och att det har allt det ni har ett behov för. Det vore väldigt tråkigt att komma iväg på vandringen och sedan när det börja skymma och man ska sätta upp tältet så fattas det en del eller man inte vet hur man ska göra. Så prova alltid tältet hemma innan ni åker iväg för att vandra och tälta.  



Frågor och svar


Ska man ha dubbel eller enkelvägg i tältet? 

Ska man få fjällvandring så tycker vi att man ska ha ett så stort skydd som möjligt. Men ska man iväg på en kortare sväng och vill ha lägre vikt så ska man välja en enkelvägg. Men som sagt vill man vara säker på att hålla sig både varm och torr så rekommenderar vi en dubbelvägg i tältet.

 


Fler bra produkter