Eldkorg


Eldkorg

Man använder en eldkorg utomhus till att elda i så att man får värme och ljus. Det gör det till att det blir väldigt mysigt och trevligt att sitta ett gäng vid en eldkorg och umgås. Det finns gott om olika eldkorgar och vissa har flera egenskaper än andra. Några eldkorgar har bland annat ett gnistskydd som skyddar för gnistor som lätt kan uppstå när man eldar. Det finns även vissa modeller som har ett grillgaller, som gör att man även kan grilla mat och annat i eldkorgen. Ni kan läsa om många olika eldkorgar på denna sida och vi har även gjort en lista på den som vi tycker är den bästa eldkorgen i år. Sidan innehåller annonslänkar från gardenstore och granngården


Bästa eldkorgen


1.Ball of Fire Eldkorg

Den bästa eldkorgen tycker vi är denna Ball of fire. Den har allt det som vi själva önskar utav en eldkorg. Den har en väldigt snygg design av ett klot och plåten är även den snyggt lackad. Landmann som även är känd för att tillverka kvalitetsgrillar är det som står bakom denna Ball of Fire eldkorg. Fördelen med denna eldkorg är främst att det är en ganska stor eldkorg samt att den har ett gnistskydd. Gnistskyddet gör att det skyddar mot större gnistor som annars kan vara ett problem. Förutom locket med gnisskydd så har eldkorgen även handtag som underlättar. Det går både enkelt och smidigt att fylla på med ved i eldkorgen. Priset är helt ok och ligger på cirka 3000 kronor.


Cirka pris 3000 kr


Egenskaper

 • Eldkorg med gnisskydd
 • Handtag
 • Smidig att fylla med ved
 • Stort fat
 • Skyddshuv2.Eldkorg rådjursmotiv

En mycket snygg och lagom stor eldkorg som även har snygga detaljer av rådjur. Detaljerna är laserskurna och ger ett fantastiskt snygg sken när man eldar i den. Perfekt att ha med sig på campingen då den endast väger 4.5 kilo. Men den passar minst lika bra hemma i trädgården eller på terrassen. Den är väldigt enkelt att montera och det klarar man även utan verktyg. Eldkorgen har två stycken handtag som gör det enkelt att flytta runt på den. Formen på eldkorgen är rektangulär samtidigt som den är cirka en halvmeter hög. Då den endast kostar runt 1100 kronor så tycker vi den är mycket köpvärd.


Cirka pris 1100 kr


Egenskaper

 • Rektangulär eldkorg
 • Rådjursmotiv
 • Snygg eldkorg3.Eldkorg med galler

En eldkorg med galler som gör att du även kan använda eldkorgen som en vanlig grill. Man får då både en grill och en snygg eldkorg. En annan fördel som denna eldkorg har är att den även kommer med en markplåt som kommer att skydda det underlag den står på. Utan underlags skydd så kan marken bli skadad. Det är en mycket trevlig eldkorg som kommer att ge er många härliga mörka kvällar ute med en brasa. När man eldar i en eldkorg så lyser det inte bara upp omgivningen utan det blir även varmt o skönt. Något som ger en riktig mysstämpel framåt våren eller hösten. Det är annars en mycket köpvärd eldkorg som inte kostar mer än 500 kronor


Cirka pris 500kr


Egenskaper

 • En billig eldkorg
 • Markplåt
 • Eldkorg med galler4.Eldkorg rådjur fyrkantig

En fyrkantig väldigt snygg och lite speciell eldkorg som har specifika laserskurna detaljer av rådjur. Perfekt för den som tycker om rådjurs motiv, något som campare och jägare ofta gör. Denna eldkorg är cirka 40cm hög och 30 cm bred. Den är tillverkad av stål och kommer från tillverkare Gardenlife som erbjuder kvalitetsprodukter inom bland annat utemiljö. Rådjursmotiven ger härligt snygga effekter av skuggorna som kommer att uppstå när man eldar i den. Förutom den sköna värmen så får man även en riktigt trevliga mönster att titta på.


Cirka pris 900 kr


Egenskaper

 • Fyrkantig eldkorg
 • Rådjursmotiv
 • Stål


5.Vändbar eldkorg

För den som vill ha både en billig eldkorg, men även möjligheten att välja höjden på eldkorgen så är denna eldkorg ett trevligt alternativ. Du kan välja höjd helt enkelt genom att vända på eldkorgen, där ena sidan är låg och den andra lite högre. Höjden är cirka en halvmeter och då den endast väger runt 3,5kg är den även mycket enkel att bära med sig. Det betyder att man inte behöver ha den bara hemma utan att man kan ta med den till stugan eller fiskelägret. Eldkorgen har en snygg design och priset är lågt så vi tycker det är ett riktigt bra köp.


Cirka pris 850 kr


Egenskaper

 • En vändbar eldkorg
 • Cirka 50 cm hög
 • Vikt 3.5kg6.Eldkorg rost

En eldkorg rost med snygga detaljer. Detta är en en eldkorg som har snygga laserskurna detaljer som kommer att ge elden snygga skuggor. Eldkorgen har ett rostigt utseende vilket ger ett mer slitet och snyggt utseende. Höjden är cirka 30 centimeter och både bredd och längd är 39cm. Det är med andra ord en smidig eldkorg att ta med sig om man nu inte bara vill ha den som en snygg detalj på terrassen eller i trädgården. Oavsett var ni tänker elda i den så kommer ni få härliga kvällar med både värme och ett snyggt ljus med skuggor.


Cirka pris 650kr


Egenskaper

 • Eldkorg rost fyrkantig
 • Vikt 2,95kg
 • Eldkorg rost


7.Stor eldkorg

En lite dyrare och större eldkorg är denna från kvalitetsmärket Gardenlife. Denna stora eldkorg har en diameter på 58cm och en höjd på cirka 47 cm. Det finns en askuppsamlarskål som gör det smidigt att tömma askan. Det finns även ett galler där man kan lägga veden på. Eldkorgen har en boll liknande utseende och har även snygga laserskurna detaljer som ger snygga skuggor när man eldar. Vikten är 11 kg så det är en ganska rejäl eldkorg som passar väldigt bra i trädgården. Priset är ganska högt,  men man får en stor och snygg eldkorg.


Cirka pris 6200 kr


Egenskaper

 • Vikt 11 kg
 • Dia Ø58
 • Laserskurna detaljerKöpguide eldkorg - Välj rätt eldkorg

En eldkorg använder man till att elda i ute. Det är en metallbehållare som ofta har ett handtag och ett galler i botten. Korgen fylls med ved och sedan tänds elden. Eldkorgen placeras på marken och veden placeras inuti. Sedan startar man elden genom att tända en tändsticka eller tändare och röra den mot veden. När veden är tänd kan du lägga mer ved i eldkorgen om du vill. Det finns olika storlekar på eldkorgar och ju större du har desto större eld kan du i regel göra.

 

Du kan använda en eldkorg för att laga mat. Placera bara en kastrull eller gryta ovanpå gallret och se till att kastrullen eller grytan är tillräckligt stor så att den inte faller ner i elden. Tillaga din mat som du skulle göra normalt och ställ sedan grytan eller kastrullen ovanpå eldkorgen. Du kan ju även självklart grilla köttet rakt på gallret.

 

Tänk även på att du alltid är försiktig när du använder en eldkorg. Metallen kan bli varm och du kan bränna dig. Se också till att området runt eldkorgen är fritt så att ingen snubblar och faller ner i elden. Det kan även vara bra att fundera över om man ska ha ett gnistskydd till eldkorgen. Med ett gnistskydd så förhindrar man de större gnistorna att lämna eldkorgen.


Egenskaper eldkorg

Skydd från elementen - En eldkorg kan skydda din eld från vind och regn


Håller elden inskränkt - Detta är viktigt både för säkerheten och för att förhindra skador på din egendom.


Gnistskydd - En eldkorg med gnistskydd hjälper till att förhindra att gnistor orsakar skador.


Bärbarhet - En eldkorg kan lätt flyttas runt, så att du kan njuta av din eld var du vill.


Grillgaller - En del eldkorgar är även utrustade med ett grillgaller. Grillgallret gör att du även kan laga mat i eldkorgen. Antingen genom att koka maten i en kastrull eller att du helt enkelt grillar köttet eller grönsaker rakt på grillgallret.


Det finns många olika typer av eldkorgar på marknaden. Det viktigaste är att hitta en som passar dina behov. Om du vill ha en portabel eldkorg ska du se till att den är lätt att bära. Om du vill kunna laga mat i eldkorgen ska du se till att den har ett grillgaller. Och om du är orolig om det finns gnistor, se till att den har ett gnistskydd. Med så många olika typer av eldkorgar finns det säkert en som passar dig.

En eldkorg är vanligtvis gjord av metall. Det beror på att metall är en bra värmeledare. Den brinner inte heller som andra material, till exempel trä. De vanligaste metallerna som används för eldkorgar är stål och järn. Stål är mer hållbart än järn men båda fungerar bra.


Frågor och svar


Vilka är fördelarna med att använda en eldkorg?

En eldkorg har många fördelar. Den kan skydda din eld från vind och regn, hålla elden inskränkt och förhindra att gnistor orsakar skador. Den kan också lätt flyttas runt, så att du kan njuta av din eld var du vill. Och om du vill kunna laga mat i eldkorgen ska du se till att den har ett grillgaller.

 

Hur eldar man i en eldkorg?

Det är enkelt att göra upp eld i en eldkorg. Först måste du samla ihop lite ved. Du kan använda antingen lövträ eller barrträ, men lövträ brinner längre. När du har din ved lägger du den i eldkorgen och tänder den med en tändsticka eller tändare. Du kan behöva lägga till mer ved för att hålla eldgivning. Och så är det! Du är nu redo att njuta av din eld.

 

Hur lagar du mat i en eldkorg?

Om du vill kunna laga mat i din eldkorg ska du se till att den har ett grillgaller. Placera sedan helt enkelt en gryta eller en kastrull ovanpå gallret och tillaga din mat på samma sätt som du gör på en spis. Du kan också grilla kött eller grönsaker direkt på gallret. Se bara till att maten är ordentligt tillagad innan du äter den.

 

Vilka säkerhetsrisker finns det med att använda en eldkorg?

Som med alla eldar finns det alltid säkerhetsproblem. Det viktigaste är att aldrig lämna elden obevakad. Se till att att området runt eldkorgen är fritt och att ingen snubblar och faller ner i elden. Var också försiktig när du hanterar eldkorgen eftersom den kan bli varm. Slutligen är det alltid en bra idé att ha ett gnistskydd för eldkorgen för att förhindra att gnistor orsakar skador.


Fler bra produkter