Skjutstöd


Skjutstöd

Det finns flera olika modeller för skjutstöd, dels så har man skjutsäckar, skjutkäppar, skjutbord och bipods. Oavsett vilket skjutstöd ni är ute efter så kan ni läsa om de bästa skjutstöden på denna sida. De är tillverkade i flera olika material och har olika egenskaper. Det finns de som man endast använder för att ställa in sitt vapen och de som man har med sig ut i jakten för att få betydligt bättre precision. Det finns Teleskopiska skjutstöd som är väldigt enkla att bära med sig och som är väldigt billiga. Sedan så finns de väldigt populära Bipodsen som man kan fästa på geväret. Sidan innehåller annonslänkar från Pnjakt 


Skjutstöd


1. Caldwell skjutstöd Bog-Pod

Ett billigt alternativ är detta skjutstöd från Caldwell.  Det är ett skjutstöd som är väldigt enkel och praktiskt. Den är tillverkad i en aluminiumkonstruktion som dels gör att den är lätt att bära med sig samt att den blir väldigt hållbar. Då aluminium är relativt billigt så blir även detta skjutstöd helt klart prisvärt. För runt 5-600 kronor kan ni köpa denna för. Den är helt klart stabil och gör sitt jobb riktigt bra trots priset. Med gummifötter så får ni även ett bättre fäste på det underlag ni ställer den på. Den har en enkel justering av höjden som man kan ställa mellan 18 centimeter och 28 centimeter. 

Caldwell är ett välkänt märke som håller högkvalitet 


Höjd 18-28 cm 


Caldwell skjutstöd Bog-Pod
5 star


2. Caldwell Accumax Benstöd

Ett av de bästa skjutstöden är detta från Caldwell. Just denna version har dels en väldigt låg vikt runt 200 gram. Att vikten är låg är väldigt bra då man är på jakt, man vill inte ha för mycket vikt att bära omkring på. Vikten blir låg då bland annat så är benen tillverkade i en högkvalitativ kolfiberkonstruktion. Detta gör vapenstödet inte bara väldigt lätt utan även tåligt vilken även det är en fördel när man har med sig stödet ut i naturen. Man kan med detta stöd sätta fast det direkt på geväret med ett Picatinny/weaver fäste. Det finns även två storlekar att välja mellan. 15-23 cm och 23-33 cm. Detta skjutstöd har fått väldigt många goda kundomdömen. Vi tycker att det är stabilt skjutstöd som håller hög kvalitet. 


Caldwell Accumax Benstöd
5 star


3. Sauer-Bipod-Flexpro

För dig som vill ha den bästa BiPoden kommer Suer här med Bipod-Flexpro. Det är en lättviktig bipod på endast 160 gram, den låga vikten beror på att bipoden är tillverkad i ett högkvalitativt kolfiber. Man sätter enkelt på bidpoden med en adapterutgång som sedan smidigt och säkert hålls på plats av magneter. Detta gör att det är väldigt enkelt att fälla ut benen när man behöver dom, men även så sitter de även stabilt på plats när man har de uppfällda. Denna Bipod är en ultralätt variant som trots detta är både stabil och stryktålig.  


5 star
Sauer-Bipod-Flexpro


4. Caldwell skjutstöd the steady rest NXT 

Ett enklare men väldigt användarvänligt skjutstöd främst för inskjutning och skytte på en skyttebana. Vikten är cirka 1 kilo och man har en frontjusteringshöjd på 20-330 centimeter. Det är väldigt enkelt att ställa in längden som man vill ha den. Titta på videon för mer inställningar. 

4 star
Caldwell skjutstöd the steady rest NXT 


5. Primos Trigger Stick Mono pod gen III

Ett av markandens mest populära benstöd är detta skjutstöd från Primos. Med den nya stabilare generationen av skjutstöd från Primos kommer ni inte bara skjuta med betydligt bättre precision utan även kunna avfyra snabbare. Man kan höja benstödet med en enkel knapptryckning och med det vridbara huvudet, så kan ni inte bara höja, sänka och vrida utan ni kan även vinkla så att ni kan få en skjutställning precis som ni vill ha den. Allt detta görs även i stort sett helt ljudlöst vilket givetvist är en stor fördel och en del i varför denna har blivit så populär bland jägarna.  

4 star
Primos Trigger Stick Mono pod gen III


6. Primos trigger stick bi-pod gen III

Precis som med Mono versionen har denna Bi–pod version även en stabilare och träffsäkrare ställning. Denna har två ben istället för ett som Mono versionen har. Annars så är funktionerna desamma man kan sänka, höja, vinkla och vrida helt ljudlöst och få snabbt fram den skjutställning som man önskar 4 star
Primos trigger stick bi-pod gen III


7. Primos trigger stick Tri-pod gen III

Den tredje versionen av Primos Trigger stick är Tri-poden. Den har då tre ben istället, vilket många tycker om. Man höjer, sänker, vrider och vinklar även denna helt ljudlöst och snabbt. För den som vill ha en trigger stick med tre ben så är denna väldigt populär och uppskattad av många skyttar. 


4 star
Primos trigger stick Tri-pod gen III


8. Caldwell XLA Bipod

Denna Bipod  kommer i tre olika storlekar och alla håller givetvist samma höga kvalitetet som alla produkter från Caldwell. Den är tillverkad i ett väldigt stryktåligt aluminium som inte väger mer än 250-450gram beroende på vilken storlek ni väljer. Benen är reglerbara och har ett par gummifötter som gör att man snabbt och enkelt får ett bra fäste i underlaget. Med ett knapptryck så fäller man ner de fjädrade benen, på detta sätt kan man snabbt lägga eller sätta sig i ett bra stabilt skjutläge. Dessa bipods har även ett bra fäste som gör att bipoden kompenserar för lutningar upp till 20 grader i backen. Detta resulterar i att ni alltid kommer ha en stabil plattform att sikta och skjuta ifrån. 

 

Storlekar 

  • 15-22 cm 
  • 22-33 cm 
  • 34-68 cm 


Caldwell XLA Bipod
4 star


9. Caldwell Zero max

Ett väldigt prisvärt skjutbord som man använder främst till att ställa in precisionen på geväret. För att få bästa precision på ett gevär så ska man alltid använda sig av ett skjutsstöd som detta skjutbord. Detta skjutstöd är väldigt lättanvänt och det går snabbt och smidigt att ställa in alla justeringar på ett enkelt och användarvänligt sätt. När man har lagt upp vapnet så vilar det säkert i den bakre nylonvaggan som även reducerar rekylen från vapnet.  

Detta skjutstöd kommer hjälpa dig skjuta mycket bättre. Det är tillverkar i en väldigt stabil stålkonstruktion som kommer hålla väldigt länge. I den främre delen vilar vapnet mot en skjutsäck och i den bakredelen ligger den i en nylonvagga. Skjutstödet väger 2.9 kg och klarar av de allra flesta vapen och kalibrar. 


4 star
Caldwell Zero max


10. Caldwell dead shot combo

För dig som vill ha en billigare variant av ett skjutstöd är dessa skjutsäckar ett väldigt bra alternativ. Det är enkelt att bära med sig och man kan snabbt få dom på plats där man har tänkt att skjuta. Den främre säcken är en större skjutsäck och den bakre lite mindre. Säckarna levereras tomma så man får fylla dom själv med vad man vill ha för innehåll. Ett finkornigt torrt sand är att föredra.  Skjutsäckarna är tillverkade i både ett slitstarkt läder och ett vattenavvisande polyester. Med en hake kopplas de enkelt ihop när de ska förflyttas. 4 star
Caldwell dead shot combo


12. The rock jr

Ett riktigt stabilt skjutstöd tillverkat i två kilo gjutjärn för att vara extra stabilt. Detta skjutstöd står i en gjutjärnsbas på 2 kilo, vilket gör att den står väldigt stadigt. Att ett skjutstöd är stadigt är ju ganska viktigt då det är just det man vill att skjutstödet ska hjälpa till med. The Rock JR är två delat och enkelt att ställa in och för att sedan använda. Det har bland annat tre olika utbytbara fotfästen, beroende på vilket underlag ni kommer använda skjutstödet på. Välj mellan gummifötter eller stålpiggar. 4 star
The rock jr


14. Caldwell the rock deluxe med baksäck

Som det heter så är detta lite deluxe vad gällande skjutstöd. Det har gott om olika finjusteringar och inställningar man kan göra. Man har tre höjdreglerande fotfästen som gör att man kan plana skjutstöden på vilken yta man vill i stort sett. Ett riktigt fint och bra skjutstöd som ni borde läsa mer om. 4 star
Caldwell the rock deluxe med baksäck 1790 kr 


15. Caldwell lead sled solo

Ett riktigt stabilt skjutstöd är detta Lead Sled. Det är ett skjutbord som är väldigt stabilt och som har en väldigt bra egenskap av att i stort sett få bort hela rekylen på vapnet. Detta gör den med en heavy duty fjäder som finns mellan ramen. Den eliminerar rekylen när ett skott avfyras och med den gummi beläggning som finns så riskerar ni inga repor.  Denna har en riktigt stabil plattform som rymmer alla typer av gevär även gevär med löstagbara magasin. Vikten är ganska hög på 6,4 kilo, men det gör den bara stabilare. Sedan är det ju ett slags skjutbord så det är främst till för skjutbanan. 4 star
Caldwell lead sled solo


16. Teleskopiskt 3-del-Pixel 85-185 cm

Ett enklare skjutstöd i form av en skjutkäpp som är väldigt enkel att bära med sig. Det är ett skjutstöd i tre delar som använd som man drar ut som teleskopiskt.  

Teleskopiskt 3-del-Pixel 85-185 cm  279kr 

Även denna är ett skjutstöd som är teleskopiskt och används som en skjutkäpp. Enkelt att ta med sig och att använda. 4 star
Teleskopiskt 3-del-Pixel 85-185 cm


17. Teleskopiskt 3-del-85-185 cm

Även denna är ett skjutstöd som är teleskopiskt och används som en skjutkäpp. Enkelt att ta med sig och att använda. 4 star
Teleskopiskt 3-del-85-185 cm


18. Stabilotherm skjutstöd 3-delat 85-185

Ett tre delat teleskopiskt skjutstöd som har en gummiklädd klyka och som är tillverkat i aluminium. Detta teleskopiska skjutstöd är ljudlöst med den gummiklädda klykan. Skjutstödet har även en greppyta som är neonprenklädd.


Egenskaper

  • Utragen 185 cm 
  • Ihopskjuten 85cm 
  • Vikt 335 gram 4 star
Stabilotherm skjutstöd 3-delat 85-185


19. Stabilotherm Tri-pod skjutstöd 

Ett väldigt bra och stabilt skjutstöd som även är teleskopiskt vilket underlättar när man bär med sig det. Det har även en låsning som håller ihop benen under transport. När Skjutstödet är ihopdraget så är längden endast 82 cm. Drar man ut hela skjutstödet så får man en trevlig skjuthöjd på 165 cm. Detta paket väger endast 845 gram så det är inte tungt att bära med sig under jakten. Då det är en Tri-pod så har detta skjutstöd tre ben att stå på. Så stödet kan även stå av sig själv. 4 star
Stabilotherm Tri-pod skjutstöd 


20. Stabilotherm Bi-pod skjutstöd 

Denna Bi-pod är för stående skyttar som vill ha två ben att stödja sig mot. Det har en gummiklädd klyka och samt ett dubbelt låssystem. Utdragen längd är 160 centimeter och inskjuten endast 82 cm. Vikten är väldigt låg och ligger på endast 550 gram.  

 4 star


21. Stabilotherm kompakt 4-delat skjutstöd 

För dig som vill ha ett kompakt skjutstöd som är 4 delat så passar detta väldigt bra. Utdragen är längden 155 cm och ihopskjuten 60 cm. Vikten är endast 260 gram. 

 4 star
Stabilotherm kompakt 4-delat skjutstöd


Skjutstöd

Ett skjutstöd är ett redskap som hjälper er antingen med att ställa in precisionen på ditt vapen, eller så kan man använda den till att skjuta bättre genom att man får ett bättre stöd och man kan få bort lite av den mänskliga faktoren i att man kanske skakar till eller något liknande. Det finns flera prisklasser men de allra flesta ligger mellan 500 kronor och 2000 kronor beroende på vilken modell ni väljer att köpa. Det finns flera olika slags skjutstöd som ni kan lära er mer av här på vår sida. Det finns även olika storlekar, allt från små till skjutstöd XXL. Det finns några saker som man vill att skjutstödet ska ha eller klara av, det är bland annat så vill man ju att skjutstödet ska vara enkelt att montera och det ska gå smidigt att både fälla ut det och fälla in det igen när man är klar. Det ska inte väga så mycket samtidigt som det måste vara väldigt starkt så att det klarar av hela vikten av ditt vapen. 


Hur vi valde fram de produkter vi har på denna sida

Vi har valt ut flera produkter på denna sida genom att leta bland olika nätbutiker och välja ut de produkter som vi tycker verkar vara allra bäst. Genom vår kunskap inom ämnet så tycker vi att vi har ganska så bra koll på de flesta produkterna. Vissa av produkterna på denna sida har vi provat själva eller haft en test pilot på. De produkter som vi inte själva har provat men som ändå har kommit med på sidan, beror på att vi tycker att det verkar vara en riktigt bra produkt. Detta har vi kommit fram till genom att jämföra olika produktbeskrivningar och tittat på priserna. På så sätt så har vi fått fram vår test vinnare ur respektive produkt. 


Jakt 

Det finns de skjutstöd som man har med sig på jakt, dessa kan vara av de allra flesta modellerna. Några populära är dels de kända Bi-podsen men även de långa skjutstöden som har ett, två eller tre ben. Dessa är relativt höga och man står oftast upp när man skjuter med dessa. En bipod kan man sitta ner och skjuta med eller så ligger man annars väldigt stabilt och skjuter med dom.  

 

Olika skjutstöd

Det finns som sagt mängder med olika sorter av skjutstöd, alla har de sina egenskaper och nackdelar. 


Mono-pod skjutstöd

En monopod är en variant på en skjutpinne. Det är alltså ett skjutstöd som i stort sett är en lång pinne. Dessa finns i olika varianter och en nyare modell som blivit populär på senare år är just dessa monopod som även är teleskopiska. Man kan med andra ord ändra höjden genom att dra ut eller in den till önskad längd. Det finns även de som är fasta och har den längd som pinnen har. Fördelen med dessa är att de är väldigt enkla att ta med sig och nackdelen skulle väl då vara att de inte kan stå själva så att säga.


Bi-pod skjutstöd

Bi-pods finns i massor av olika modeller och detta är inte så konstigt då de är väldigt populära. De allra flesta kan man med ett fäste, sätta på geväret. Man kan sedan fälla ner och upp benen när man ska skjuta eller när man ska röra på sig igen. Det man ska tänka på med Bi-pods är att det är bra om de dels är stryktåliga och att de gärna inte väger så mycket. Att de inte väger mycket är bra då de i regel sitter fast framtill på geväret. Behöver man skjuta ett skott utan att använda Bi-Podsen och de sitter fastmonterade på geväret samtidigt som om de skulle väga en hel del så kan det bli lite svårare att sikta om nu bipoden skulle var tung. Så därför är det bra om de inte väger för mycket.


Tri-pod skjutstöd

En tripod är ett skjutstöd med tre ben. Även dessa finns i många varianter och modeller. Det finns de som är teleskopiska och de som har fast ben. En Tripod kan stå av sig själv och kan vara fördelaktigt vid längre jaktpass på samma ställe. Ska man däremot förflytta sig en hel del så kan det bli lite besvärligare då denna har som sagt tre ben att stå på.


Säck

Det finns även billigare varianter av skjutstöd. Säckar är några, de ska dock inte underskattas då de är väldigt smidiga att bära med sig samt att ställa upp inför ett skott. Då de är som en säck så spelar egentligen inte heller underlaget någon större roll, då en säck enkelt följer markensformer.


Skjutstöd på bord

Ett skjutstöd på bord, eller ett skjutstöd för inskjutning är i regel ett skjutstöd som man använder främst på skyttebanan för att ställa in precisionen i siktet. Det gör man enklast på ett bord med ett skjutstöd, man kan även kalla det för ett skjutbord. Det finns flera modeller av dessa men de har samma uppgift, de ska hålla vapnet stilla så att ni enkelt kan ställa in precisionen på vapnet. Det finns de lite bättre skjutstöden som även har en egenskap som gör att rekylen i stort sett försvinner, vilket är väldigt bra när man ska göra en inskjutning. När man ska göra en inskjutning så är det rekommenderat att göra detta vid bänkskytte. Det blir mycket stabilare om man har en bänk att använda när man skjuter. 

 

 

Fördelar att använda ett skjutstöd


Träffsäkerhet

Den största fördelen är ju självklart att ett skjutstöd verkligen stabiliserar ditt gevär, det gör att ni enkelt och säkert kan skjuta utan att skaka på grund av trötta armar eller händer vilket resulterar i en betydligt högre grad av träffsäkerhet.


Säkert

Det är betydligt säkrare att skjuta med ett skjutstöd. Geväret sitter i regel väldigt stabilt i ett skjutstöd. I ett skjutstöd som används vid inskjutning så kan det nog inte bli mycket säkrare. 

 

Hur kan man skjuta med ett skjutstöd?


Det finns egentligen tre sätt att skjuta med ett skjutstö


1.Skjuta liggandes – Det går väldigt bra att skjuta liggandes med bland annat en Bi-Pod. De bättre modellerna har även kompensation även ifall marken lutar ett antal grader. Liggandes blir det väldigt pricksäkert. Även säckar fungera väldigt bra att använda om man ska skjuta liggandes för att få skottet mer stabilt.


2.Skjuta sittandes- Skjuta sittandes är nog det vanligaste sättet att göra en inskjutning av geväret på. Det är så man oftast skjuter på skyttebanan för att ställa in precisionen. Men det går även självklart bra ute på jakten om man har med sig en bra stolryggsäck och ett skjutstöd för den höjden. Det går även att använda vissa mono-pods och tri-pods när man ska sitta och skjuta, det gäller dock att höjden stämmer med er sitthöjd.


3.Skjuta stående – Skjuta stående är det som kräver mest av dig som skytt och jägare. Men med ett skjutstöd som exempelvis ett teleskopiskt går det jätte bra och det blir även enklare att lyckas med skottet. När man ska stå upp och skjuta och vill ha ett bra skjutstöd så fungerar det som sagt med många olika skjutstöd. Det går bra med Mono-pods, Bi-pods och även tri-pods. Det viktiga är dock att ni får en stabil och bra skjuthöjd. 

 

Det finns flera tillverkare av skjutstöd men några av de mest kända och bästa tillverkarna är Caldwell, Primos och Stabilotherm 
Frågor och svarVad kostar ett skjutstöd?

Ett skjutstöd kostar mellan 500 kronor upp till flera tusen kronor. Priset beror dels på vilken sort av skjutstöd ni ska köpa och vilken kvalitet den ska ha. De billigaste skjutstöden är i regel en skjutsäck och de dyraste brukar vara en Bi-pod i kolfiber material.


Vilket skjutstöd ska jag välja?

Detta beror på om du vill ligga, sitta eller stå och skjuta. Det är nog den första frågan ni ska ställa er själva. Sedan ska ni fundera på vad ni ska ha skjutstödet till. Är det för jakt eller för inskjutning av geväret.


Varför ska man använda ett skjutstöd?

Anledningen till att man använder ett skjutstöd, det är helt enkelt så att man blir pricksäkrare. Ett stabilt skjutbord där geväret ligger helt still blir ju då väldigt pricksäkert om man jämför med en stående skytt som både andas och kanske skakar till lite grann. Ska man göra en inskjutning så är det rekommenderat att använda sig av ett skjutstöd. Även under jakten är det väldigt fördelaktigt.