Bästa haspelrullen


Bästa haspelrullen

Det finns mängder av tillverkare och olika modeller av haspelrullar. Vi har på denna sida skrivit recensioner om de allra bästa haspelrullarna som finns på marknaden. Ni kan läsa om haspelrullar från bland annat Daiwa, Okuma och Shimano som alla är kvalitetstillverkare av fiskeutrustning. Vi vet att det även kan vara svårt att veta vilken haspelrulle man ska köpa, så vi har även skrivit en köpguide som hjälper er att välja rätt haspelrulle. När man fiskar med en haspelrulle så vill man att det ska gå mjukt och smidigt när man vevar in. Man vill inte heller riskera ut för en massa lintrassel under fisket. Genom att köpa en riktigt bra haspelrulle så slipper man dessa problem och visst vill man fiska både abborre och gädda med den bästa haspelrullen.Bästa haspelrullen

1.Daiwa Ballistic LT

Daiwa Ballistic LT är den bästa haspelrullen på grund av flera anledningar. Dels så är vikten extrem låg, endast 180 gram. Men trots den låga vikten så har man trots detta ändå en hög bromskraft på 10kilo, samtidigt som spolen rymmer hela 230 meter av en 0,18 mm lina. Man märker snabbt när man testar Daiwa Ballistic LT att det går väldigt mjukt och smidigt med själva invevningen. Självklart är detta något man kan kräva av en haspelrulle i denna prisklass. Lt- rullarna från Daiwa är både lättare och mindre än vad föregångarna var. Egenskaperna är dock förbättrade och något som man märker av under fisket.  Denna rulle går väldigt mjukt och friktionsfritt och man känner snabbt av minsta hugg på linan.


Fördelar & Egenskaper

 • Bäst i test haspelrulle
 • ATD-Broms
 • 6 kullager
 • Zaion-Stativ
 • Flygplansaluminium

2.Okuma inspira

Okuma inspira är en mycket prisvärd haspelrulle som passar alla fiskare. Det är en storsäljare, vilket inte är så konstigt då den passar de allra flesta plånböckerna. Med en smart och praktisk design får man en ergonomisk haspelrulle som kommer hålla alla tvinnade linor borta. Okuma är ett välkänt märke av fiskeutrustningar så som haspelrullar och just denna modell är en storsäljare som fungerar bra för alla hobbyfiskare. De som testat Okuma inspira är väldigt nöjda, speciellt över att de sällan får några problem med linorna. Många billigare haspelrullar har en tendens till att vara lite knackiga i vevningen. Men denna haspelrulle vevar man enkelt och smidigt, precis som man vill ha det.  För dig om letar efter en riktigt bra och framför allt en prisvärd haspelrulle.

 

Fördelar & Egenskaper

 • Prisvärd haspelrulle
 • EVA-Vevknopp
 • 8 SUS lager
 • Aluminiumvev
 • Hydro Block tätning


3.Okuma ceymar

En till väldigt populär haspelrulle från Okuma är denna modell med namnet Ceymar. Det är en snygg stilren haspelrulle till ett lågt pris. En av de billigaste bättre haspelrullarna på marknaden. Med Okuma Ceymar kan ni fiske med de allra flesta fiskestilarna och ni kommer att kunna känna er säkra på att rullen ska göra sitt jobb problemfritt. Haspelrullen har en mulitskivbroms som självklart har oljade filtskivor. Spolen är av aluminium som har blivit maskinbearbetad och eloxerad i två snygga färger. Även bygeln är av hållbart aluminium. Trots att denna haspelrulle har ett riktigt lågt pris, så märks det inte direkt av under fisket. Med den balanserade RES-II rotorn flyter allt på väldig tmjukt och skönt.


En billig haspelrulle


Fördelar & Egenskaper

 • Billig haspelrulle
 • EVA-Vevknopp
 • RES-II balanserad rotor
 • Omedelbar backspärr


4.Daiwa Legalis LT

Legalis är en populär haspelrulle som kommer med en trevlig rulle. Denna haspelrulle har fått en lägre vikt, samtidigt som vissa egenskaper har förbättrats ytterligare. Bromskraften har förbättrats och linkapaciteten är fortsatt väldigt god. LT står för Light and Tough vilket märks väl av i denna haspelrulle. Rullen är tyst och väldigt mjuk av veva in med. Man slipper ofta trådtrassel genom den smarta konstruktionen av huset. Vikten är endast 260 gram och linkapaciteten är på 260 meter för en 0,22 lina. Det är verkligen inte konstigt att Daiwa Legalis LT har blivit så populär. Den är lite av en favorit hos många fiskare. Den har även fått väldigt goda omdömen av kunder, är många säger att den är väldigt behaglig att fiska med. Att vikten är låg är även något som många är nöjda med.

 

Fördelar & Egenskaper

 • Populär haspelrulle
 • ATD-broms
 • 5 kullager
 • Airbail bygel
 • DS5 stativ
 • Vikt 260 gram


5.Daiwa Certate LT

En av de absolut bästa haspelrullarna är denna Certate LT från Daiwa. Det är en rollsroyce av haspelrullar och kostar ju även därefter. För 4-5000 kronor får man betala för denna fantastiska haspelrulle. Genom att tillverka hela huset i ett stycke så håller man borta inte bara smuts, men även damm och vatten utanför rullen. Lägg sedan til Monocoque bodyn så har ni en dammfri och vattenfri haspelrulle. Rullen är i stort sett helt friktionsfri så den är både extremt tyst och mjuk.  Denna modell finns i flera utformande som man kan välja mellan när man ska köpa den. Oavsett vad ni ska fiska för något så kommer ni blir en vinnare med denna rulle.


Fördelar & Egenskaper

 • En rolls royce av haspelrullar
 • Monocoque Body
 • 10CRBB-lager
 • ABS spole för långa kast
 • ATD-broms
 • MAGsealed
 • Tough Digigear
 • Ingen antireverse


6.Shimano Baitrunner ST RB

En perfekt haspelrulle för agn fiske är denna Baitrunner ST RB från Shimano. Shimano är ett välkänt kvalitetsmärke vad gällande fiskeutrustning så man ska ha högra krav på deras rullar. Denna modell håller dessa krav och är i slutändan en väldigt trevligt haspelrulle att använda.  Rullen har en bakbroms om man behöver använda den. Linan löper utan någon större friktion på grund av Shimons patenterade form på AR-c  spolens framkant. Med denna rulle kommer ni att kasta trasselfritt med hjälp av Shimanos Varispeed.


En prisvärd haspelrulle från Shimon för alla fiskare


Fördelar & Egenskaper

 • Prisvärd haspelrulle
 • Rostfri XT-7-kropp
 • Rostfri XT-7-rotor
 • Superstopper II
 • Power roller II linförare


Maxximus ignobix 8000
5 star

7.Maxximus Ignobix 8000

En stor haspelrulle för de största fiskarna. Inte så ofta man kanske använder sig av en 8000 rulle, men denna är speciellt framtagen för att klara av de allra största och tyngsta beten och dragen. Ska du fiska de stora fiskarna i havet så kan denna rulle vara ett prisvärt alternativ. Det följer med en extra reservspole, som gör att det går väldigt snabbt vid ett eventuellt linbyte. Det kan vara så att linan har gått av och man vill snabbt komma igång igen. Denna rulle har en extremt stor linkapacitet på hela 250 meter med en 0,5 lina. En perfekt haspelrulle för de stora äventyren eller för dig som vill vara säker på att linan kommer att hålla.


En haspelrulle för de största fiskarna


Fördelar & Egenskaper

 • Vikt 480 gram
 • Extra spole
 • Kullager 7
 • Frambroms
 • Instant Reverse
 • Extra stor vevknopp


Köpa haspelrulle- tänk då på detta

När ni ska köpa en haspelrulle så ska ni för det första inte köpa något billigt märke. Detta då ni garanterat kommer att få lägga största tiden av fisket på att försöka lösa alla trassel som det kommer att bli med rullen och linan. Billigare märken har även en tendens på att hitta vara speciellt hållbara.  De bättre kvalitetsmärkena så som Daiwa, Okuma och Shimano har arbetat länge och noga med att få fram de allra bästa haspelrullarna. Detta tycker vi att de även har lyckats väldigt bra med. Haspelrullarna man köper från ett välkänt kvalitetsmärke har en väldigt lång livslängd och kommer att vara en del av fiskeutrustningen i många framöver.


Olika fiske situationer

Det första ni bör tänka på innan ni köper en haspelrulle är ju var ni har tänkt er att fiske främst med er haspelrulle. Är det i saltvatten eller i en insjö. Detta då vissa rullar inte ska användas i saltvatten, utan kan faktiskt ta skada av det.

Sedan ska ni tänka på vilken fisk ni är ute efter. Är det fiske efter abborre och gädda eller kanske till och med havsöring. Ja då finns det olika haspelrullar att välja mellan

Linan ni ska använda på haspelrullan kan variera i storlekar, så köp en haspelrulle som passar den lina ni vill fiska med. En tunnare lina är mer känslig och klarar inte av de allra största fiskarna. Ja eller man får åtminstone kämpa mer för att få upp den.


Långa kast med haspelrulle

Vissa haspelrullar klarar av långa kast bättre än andra rullar. Detta beror på hur de är byggda och vilket ändamål de främst är till för.


Haspelrulle storleksguiden

Det finns massor av olika storlekar på haspelrullar där de har olika egenskaper. Så det är viktigt att man förstår sig på vilken storlek som passar bäst till vad. Här nedan kan ni läsa mer ingående om alla storlekar som en haspelrulle kan ha.


Haspelrulle 1000 upp till 1500

Dessa är de minsta haspelrullarna som passar bäst till exempelvis lättare jiggfiske. Dessa haspelrullar är främst till för lättare fiske i mindre sjöar eller vattendrag.  En haspelrulle med storleken 1000 passar väldigt bra till exempelvis abborre fiske eller annan mindre fisk.


Haspelrulle 2000 upp till 3000

Dessa haspelrullar passar till väldigt mycket så som exempelvis fiske i lite större sjöar och vattendrag. Det kan vara fiskar så som Abborre, gös och öringar. Haspelrulle 2000 till 3000 är väldigt uppskattade storlekar för nybörjaren, mycket på grund av den allroundhet som dessa rullar erbjuder.


Haspelrulle från 4000 och uppåt

Här har du de större och starkare haspelrullarna som passar till det tyngre fisket så som stora gäddor och andra riktigt stora fiskar. En haspelrulle i 4000 klassen fungerar bra i alla sjöar.

 

Vikten på en haspelrulle – Bra att veta

Det kan vara bra att veta att en lättare vikt på haspelrullen gör den mer behaglig att använda under en längre tid. Har man en tyngre stor rulle så blir det lätt tungt och jobbigt. Men en lättare haspelrulle med en lägre vikt gör också att du får mer känsla i hela fiskeriet. Det är därför de dyraste modellerna i regel är riktigt lätta. Man vill ha en lätt rulle, som samtidigt är både känslig och stark att fiska med.


Linkapacitetet

Hur många meter lina man kan ha på rullen beror främst på två saker. Dels så är det självklart storleken på själva rullen som avgör hur mycket lina man kan få på. Men även själva linan själv, en tunnare lina kan man få på mer meter mot vad en tjockare starkare lina kan. Det är alltid bra att ha lite extra lina på rullen, då man inte vill att den ska ta slut under fisket. Tänk även på att om ni får bottenapp och måste klippa linan så kan det vara väldigt många meter som försvinner.

Det finns linor ibland annat dessa storlekar till haspelrullar


Fiskelina under 0,1mm

Dessa linor är ultralätta och är de allra känsligaste fiskelinorna

Fiskelina mellan 0,1 och 0,18

Dessa linor är främst för känslig jiggifiske, där man verkligen måste känna hugget på ett bra sätt.

Fiskelina mellan 0,16 och 0,25

Detta är den vanligaste tjockleken på en fiskelina till en haspelrulle. Den används till alla möjliga fiskar så som abborre och gädda.

Fiskelina 0,25 till 0,3

Även detta är en populär tjocklek på fiskelinan, här kan du börja använda lite tyngre drag och är perfekt för kastfisket.

Fiskelina 0,3 och uppåt

Här har du de tjockare fiskelinorna som främst är för stora tunga drag och större gäddor.


Tänk dock på att det kan vara bra att använda sig av tafsar när man fiskar gädda, då det annars lätt blir att gäddan biter av linan.


Veven

Veven på en haspelruller finns i många former och materialer. Man kan i regel välja vilken sida av rullen som man vill veva ifrån. Detta är bra då det skiljer sig från person till person hur man vill veva. En del har veven på vänster sida av haspelrullen och andra har istället valt att använda sig av höger sidan på haspelrullen.


Tillverkare av haspelrullar

Det finns flera riktigt bra tillverkare av haspelrullar och de vi har skrivit om här är några av de populäraste:

 • Okuma haspelrulle
 • Shimano haspelrulle
 • Abu Garcia haspelrulle
 • Daiwa haspelrulle
 • Fisherman
 • Maaxximus

 

Haspelrullar på rea

Det är ofta som man faktiskt kan hitta flera haspelrullar på rea. För att hitta haspelrullar på rea så är det bra att veta var man kan hitta dem. En rea kan vara allt från 10 % upp till 70 % rea. Det skiljer sig dock på vilken rea det är från dag till dag. Det kan även hända att det är utförsäljning på vissa produkter som ska bort ur lagret. Då kan man faktiskt göra riktigt bra fynd under rean. Så det bästa man kan göra om man är ute efter haspelrullar på rea är att titta in på denna butik ofta.


Hur vi valde fram de produkter vi har på denna sida

Vi har valt ut flera produkter på denna sida genom att leta bland olika nätbutiker och välja ut de produkter som vi tycker verkar vara allra bäst. Genom vår kunskap inom ämnet så tycker vi att vi har ganska så bra koll på de flesta produkterna. Vissa av produkterna på denna sida har vi provat själva eller haft en test pilot på. De produkter som vi inte själva har provat men som ändå har kommit med på sidan, beror på att vi tycker att det verkar vara en riktigt bra produkt. Detta har vi kommit fram till genom att jämföra olika produktbeskrivningar och tittat på priserna. På så sätt så har vi fått fram vår test vinnare ur respektive produkt. 


Slutsats

Det är så skönt att få vara ute i naturen och fiske. Oavsett om ni kommer att stå på land vid en mysig insjö eller om ni är på en båt i en större sjö så hoppas vi att ni har hittat den bästa haspelrullen för er. För det är ju faktiskt som så att den som kanske passar bäst för en person kanske inte är den bästa för nästa.

Fiske ska främst vara en rolig hobby och skön avkoppling. Det finns gott om mysiga och trevliga fiskesjöar i Sverige, där man får fiska. Glöm dock inte bort att kolla upp om det behövs ett fiskekort eller inte i den sjön ni ska fiska i. Fiskekorten är till för att kunna hålla ordning på fisket och sjöarna framtid.Frågor och svar


Vilket är den bästa haspelrullen?

Den bästa haspelrullen tycker vi är Daiwa Ballistic LT. Den har i alla fall allt det som vi tycker är viktigt, samtidigt som den trots sitt pris är väldigt köpvärd. En haspelrulle ska vara mjuk och stabil, den ska även vara tillverkad av kvalitetsmaterial.


Var kan man fiska med en haspelrulle?

Man kan fiske var som helst med en haspelrulle, men vanligast är nog att man fiskar vid insjöar i Sverige. Att fiske med en haspelrulle är både enkelt och väldigt roligt. Man kan få en riktigt fight med gammelgäddan med en bra haspelrulle.


Vilket märke ska man köpa en haspelrulle av?

Vi tycker att man ska köpa en haspelrulle av något av de kvalitetsmärken som finns på fiskemarknaden. Några av dessa är bland annat:

 • Shimano
 • Daiwa
 • Okuma

Alla dessa tre tillverkare håller en hög kvalitet och prisvärda produkter.


Vad kostar en haspelrulle?

En haspelrulle kostar allt mellan ett par hundra kronor upp till flera tusen kronor. Allt beror på vilken sorts modell av haspelrulle ni väljer och vilken kvalitet det är på rullen. Man ska alltid köpa en bra haspelrulle, även till barn. Detta då det annars kommer bli mycket problem med trassel och trasiga rullar.


Är det lätt att fiska med en haspelrulle?

Det är jätte lätt och samtidigt väldigt roligt att fiska med en haspelrulle. Man kan fiske både Abborrar och gäddor med en haspelrulle. Det går även att fiske överallt med en sådan rulle så som i små sjöar och i större sjöar.


Var kan man köpa haspelrulle på rea?

Ni hittar rea på haspelrullar på vår sida. Där hittar ni de lägsta priserna och ofta så finns det gott om erbjudande på olika utförsäljningar av haspelrullar. Läs mer hos ossFler bra produkter