Jaktbutik

Bästa kräftburen

Kräftbur kräftmjärde bäst i test 2024

Bästa kräftburen

En kräftbur eller en kräftmjärde används till att fånga kräftor i. Det finns flera olika modeller men de fungerar i stort sätt på samma vis. De lite dyrare och mer hållbara modellerna är tillverkade i ett PE-plast material och de lite billigare modellerna är vanligtvist tillverkade i ett hållbart garn. Oavsett vilken modell man väljer så är det alltid lika roligt att fånga kräftor. Vi har på denna sida valt ut våra favoriter och vi är ganska säkra på att ni kommer hitta den bästa kräftburen för just er. Sidan innehåller annonslänkar från bland annat astrosweden.

Basta kraftburen

1. Kräftbur Carapax Yrkes

En av de bästa kräftburarna är denna mjärde från Carpax. Den är framtagen främst för yrkesfiskarna, men köps gärna ofta även av fritidsfiskarna. Mjärden passar insjökräfta alldeles utmärkt och är en mycket vanlig kräftbur ibland annat vattnet i vättern. De bästa egenskaperna som denna kräftbur har är den mycket snabba hanteringen man kan använda sig av. Man sätter linan snabbt och enkelt på en av de tre fästpunkterna och man öppnar mjärden med en smidig låsmekanism. Betet tömmer man enkelt från betesboxen som man får köpa till.

Cirka pris 189kr

Fördelar & Egenskaper

  • Staplingsbar
  • Snabb hantering
  • Yrkesfiskare

2. Kräftbur Carapax Fritid

För fritidsfiskarna så är denna kräftbur den mest prisvärda och bästa som vi har hittat på markanden i år. Den är prisvärd då den endast kostar 129 kronor samt att det även blir billigare om man köper fler än 10 stycken. Den fungerar genom att man fäster linan i en av de tre olika fästpunkterna, samt att man sedan enkelt och väldigt smidigt kan öppna mjärden med låsfunktionen. Man kan stappla kräftburarna på ett smidigt sätt så att det ej tar för mycket plats, vilket är viktigt under transporten. Tillverkad i en slitstark PE-plast och fungerar perfekt i alla Svenska insjöar.

Cirka pris 129kr

Fördelar & Egenskaper

  • Staplingsbar
  • Snabb hantering
  • Prisvärd

3. Wiggler Kräftmjärde

För dig som vill komma riktigt billigt undan och nöjer dig med en kräftmjärde som är tillverad i ett rejält garn så är denna kräftbur ett riktigt bra val. Det är en kräftbur som fått väldigt goda omdömen och som även är rekommenderad av flera butiker. Själva buren är ganska stor så den rymmer gott om kräftor.

Cirka pris 89kr

Fördelar & Egenskaper

  • 60*30
  • Billig kräftbur

4. Carapax Kräftmjärde yrkes

En mycket populär spiralmjärde som främst används av yrkesfiskare. Dock så är det även många hobby fiskare som även tycker om kvaliteten på dessa kräftburar. Mjärden är enkelt att använda likaså att tömma den på ny fiskade kräftor. Man öppnar en gavel och tömmer helt enkelt bara ur kräftorna. Burarna är hoppfällbara så det är enkelt att ta med samt att transportera dem.

Cirka pris 89kr

Fördelar & Egenskaper

  • Billig kräftbur
  • 57*27cm
  • Prisvärd

5. Kräftbur KM1

Denna kräftmjärde är den billigaste vi har valt att ta med. Den håller god kvalitet och fungerar utmärk till hobbyfiskaren som vill fånga lite kräftor under säsongen. Man kan även använda kräftburen till en mörtstuga vilket är positivt. Det är en mindre kräftbur som passar bra även i bäckar och mindre sjöar.

Cirka pris 69kr

Fördelar & Egenskaper

  • Billig kräftbur
  • 42*25cm

Fiska kräftor – Så här gör du

Det är enkelt att fiska kräftor och man behöver inte ha jätte mycket utrustning. Men det viktigast av allt är att man först och främst tar reda på de lagar och regler som gäller i den sjö eller bäck som ni har funderat på att fiska i. När man väl har fått godkänt att fiska och ar de fiskekort som kanske krävs så är det bara att sätta igång.

För att fiska kräftor så använder man vanligtvis kräftburar med något bete i. Då kräftor inte är särskilt kräsna så fungerar det allra mesta till bete. Men vanligast är att man använder sig av någon billig fisksort.

När man ska fiska från båt så använder man sig ofta av flera ihopkopplade kräftburar. Man börjar med att fästa alla kräftburar i en lina och lägger sedan i kräftbete.

Sedan sänker man ner de en efter en där alla sitter fast i samma lina. Det kan vara bra att ha cirka 15 meter mellan varje bur då kräftorna rör sig en hel del på botten. Man kan använda sig av ett större flöte så att man vet var man har lagt burarna. Det går även att använda sig av en gps punkt. Efter cirka 4-5 timmar kan det vara dags att titta till burarna och tömma dem på kräftor. Då kan det vara smart att även ha med sig en större plastbalja eller något liknande att förvara kräftorna i.

När du har kommit hem är det bara att sätta ingång och koka kräftorna. Ska du inte göra det på en gång så är det bäst att förvara dem på bästa sätt. Det gör man genom att låta ligga i någon plasbalja utan vatten. Med vatten är risken stor att de kommer att kvävas tillslut.

Frågor och svar

Hur länga ska en kräftbur ligga i?

En kräftbur ska ligga i cirka 4-5 timmar.

Vad ska man ha för bete i en kräftbur?

Man kan använda död fisk eller liknande till kräftbete. En kräftbur är en typ av bur som används för att fånga kräftor. Den består vanligtvis av ett nät eller trådmaterial formad som en cylinder med en ingång på toppen. Buren placeras i vattnet och fylls med agn för att locka till sig kräftor. När kräftorna simmar in i buren fastnar de och kan sedan enkelt samlas in av fiskaren. Kräftburar är vanligtvis gjorda av material som tål vatten och väderförhållanden, såsom rostfritt stål eller plast. Ni hittar de bästa kräftburarna på denna sida, sidan innehåller annonslänkar

Skribent: Thomas Andersson

Thomas är en jägare och fiskare från Piteå som trivs bäst ute i skog och mark. Fjällvandring, öringfiske och fågeljakt med sin norrbottenspets är hans största intressen.

Fler bra produkter

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.